Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 29 okt 2018

Dit is wat er met je slaapritme gebeurt door het verzetten van de klok

Afgelopen weekend is de klok verzet en kregen we het cadeautje van een uur extra slaap. Ondanks dat dit een heerlijk gevoel is, heeft het meer invloed op je slaapritme dan je zou denken. Dit is wat er gebeurt.

De klok verzetten

Afgelopen zaterdag werd de klok verzet en kon je een uurtje langer in de club staan. Grote kans dat je zondag ook een uurtje eerder wakker werd (of niet omdat je zo’n kater had) en dat is natuurlijk wel lekker. Maar misschien voel je je toch een beetje verstrooid nu en dat komt waarschijnlijk door dit uurtje.

Je biologische klok is inderdaad een beetje Harrie in de Warrie. Anthony Komaroff, medisch professor op Harvard Medical School, heeft een artikel voor de Harvard Health Blog geschreven over dit onderwerp. Hierin staat dat een verandering van maar liefst één uurtje slaap je ritme voor een hele week kan beïnvloeden. En ja, ook wanneer de klok achteruit gaat en je in principe een uurtje extra hebt.

Wat kan je merken

Hierdoor kan het zo zijn dat je de hele week eerder wakker wordt dan normaal, dat je moeite hebt om in slaap te vallen of dat je ‘s nachts onrustiger slaapt. Toch niet zo chill, dat verzetten van de klok.

Dokter Benjamin Smarr van het National Institutes of Health, vindt hetzelfde. Hij zegt dat het verzetten van de klok, ongeacht welke kant op, kan zorgen voor symptomen die je ook hebt met een jetlag.

Eindelijk ochtendmens worden

Aan de andere kant kun je het ook gewoon positief bekijken. Experts van de universiteit van Michigan zeggen dat het terugzetten van de klok juist het perfecte moment is om de vroege vogel te zijn. Zeker mensen die moeite hebben met opstaan kunnen dit moment gebruiken als hulpje om eens niet als laatste aan te komen op werk.

Neurolist Cathy Goldstein zegt: “If you have been trying to become more of a morning person or fit in a morning workout, this may now be possible. Keep regular sleep wake times and expose yourself to morning light to lock in your new, earlier sleep schedule and avoid sliding back into bad habits.”

Persoonlijk hebben wij er vanochtend alsnog voor gekozen om ons nog even om te draaien. Maar hé, ieder z’n ding.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen omdat hun brein harder werkt

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is wat er met je slaapritme gebeurt door het verzetten van de klok
Sluiten