Zo veel kopjes koffie mag je dagelijks drinken volgens de wetenschap

Ben jij, net als wij, een heuse koffiejunk? Geen reden tot paniek, vinden we. Maar hoe veel kopjes koffie mag je dagelijks drinken? De wetenschap komt ein-de-lijk met een verlossend antwoord.

Dagelijks aantal kopjes koffie

Het zal je bekend voorkomen: je staat op en het eerste wat je doet is je een weg banen naar de keuken, waar je koffiezetapparaat je naam roept. Zodra je aankomt op werk verdien je het ook nog om even “wakker te worden” met een tweede bakje. Of – nog erger – je haalt onderweg al je tweede, omdat je het anders niet uithoudt op werk. Zo heb je rond lunchtijd al vier koffie achter de kiezen.

Klinkt dit je bekend in de oren? Dan is het misschien een goed idee om te minderen.

dagelijks aantal kopjes koffie

De wetenschap legt uit

Een universiteit in Zuid-Australieë deed onderzoek naar het maximale aantal kopjes koffie dat je dagelijks tot je kan nemen, zonder negatieve bij-effecten. Conclusie: als je zes kopjes of meer drinkt, dan verhoog je de kans op een hartaandoening met 22 procent.

De studie keek naar het verband tussen de lange termijneffecten van een hoge koffieconsumptie op je hart. Volgens wetenschappers Dr. Ang Zhou en professor Elina Hyppönen ligt de grens van een ‘gezonde dosis cafeïne’ op vijf kopjes koffie per dag. Bij de zesde kop zorgt de cafeïne voor een verhoogde bloeddruk, wat op de lange termijn weer leidt tot hart- en vaatziekten.

Minderen met koffie

Drink jij dagelijks meer dan zes koppen koffie? Dan doe je er goed aan om te minderen. Ga voor verse kruidenthee of voor cafeïnevrije koffie, als je het zwarte drankje te lekker vindt om te laten staan. Er zijn in ieder geval genoeg alternatieven.

Lees hier ook waarom je in de ochtend beter geen koffie kunt drinken en waarom koffie juist wél gezond is.

Manners

Reageer op artikel:
Zo veel kopjes koffie mag je dagelijks drinken volgens de wetenschap
Sluiten