Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 23 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe tijd maken voor je hobby’s je verder helpt in je carrière

Toen je kind was, had je een eindeloze lijst aan hobby’s: van armbandjes maken tot Diddl-plaatjes sparen en van tekenen tot dansen. Naarmate we ouder worden, verdwijnt die lijst bij de meeste mensen. We hebben het te druk met werk, vrienden en Netflix. Nu we met z’n allen in quarantaine zitten, maken de hobby’s langzamerhand een comeback. En dat is maar goed ook.

Hoe nutteloos hobby’s soms ook voelen, uit onderzoek blijkt dat ze je juist verder helpen in je carrière.

Hobby’s maken een comeback

Nadat heel Nederland zijn huis flink had opgeruimd en Netflix had uitgespeeld, sloeg de verveling toe en gingen we allemaal massaal op zoek naar nieuwe hobby’s. Opeens hadden we weer tijd om nieuwe vaardigheden te leren, zoals het bespelen van een instrument, schilderen of het bakken van taarten.

Nu we langzaam maar zeker weer naar de ‘normale’ wereld terugkeren, waar we op het terras kunnen zitten en met vrienden kunnen afspreken, zou het zonde zijn als we al onze nieuwe hobby’s weer links zouden laten liggen.

Waarom hobby’s zo goed voor je zijn

Een hobby voelt namelijk best nutteloos, maar dat is juist z’n kracht. Hoewel het inderdaad niets met nut of je werk te maken heeft, zorgt het er ironisch genoeg juist voor dat je beter op je werk presteert. San Francisco State University deed hier in 2016 onderzoek naar. Wat je ook leuk vindt om te doen (of dat nou taarten bakken of verhalen schrijven is), hoe meer je er mee bezig bent, hoe beter je op werk scoort.

Hoe dat kan? In de eerste plaats zijn ze een uitlaatklep. Ze bieden je even de mogelijkheid om je compleet op iets anders te focussen dan wat er op je werk gebeurt. In andere woorden: als jij je concentreert op de tekening of puzzel voor je, heb je de mogelijkheid om je hoofd even helemaal leeg te maken. Ze verlagen je stressniveau en geven je tegelijkertijd de mogelijkheid om op te laden.

Even niet presteren

Bij het uitoefenen van je hobby’s hoef je namelijk even niet te presteren. Het maakt niet dat de olifant die je getekend hebt door niemand te herkennen is als een olifant. Of dat je gitaarspel nergens naar klinkt. Je hobby’s zijn namelijk van jou alleen.

Als je er zo over nadenkt, zijn het hebben van hobby’s krachtiger dan je zou denken. Want daar blijft het niet bij. Aangezien de meeste bezigheden aan de creatieve kant zijn, stimuleert het je creativiteit. Volgens de onderzoekers helpen hobby’s je ten slotte om jezelf en je vaardigheden beter te leren kennen. De eigenschappen die je leert bij je hobby, zoals geduld bij het puzzelen, helpen je uiteindelijk ook in je werk.

Inspiratie nodig voor nieuwe hobby’s? 10 hobby’s waar je vandaag nog mee kunt beginnen vanuit huis

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe tijd maken voor je hobby’s je verder helpt in je carrière
Sluiten