Alex Ebbers
Alex Ebbers Beauty 6 feb 2019

Kylie Jenner werd opgemaakt door een robot en dat ziet er behoorlijk freaky uit

Welkom in de toekomst. Het is het jaar 3056 en we worden opgemaakt door robots. Dat is, althans, als het aan Kylie Jenner ligt. De Kylie Cosmetics-eigenaresse liet zich opmaken door een computerprogramma en de resultaten zijn zacht gezegd bijzonder.

Kylie Jenner werd opgemaakt door Artificial Intelligence

Wat voor make-up zouden we dragen als het lag aan een computer die door een database van 17.000 van de meest populaire beauty-afbeeldingen op social media kan spitten? Kylie Jenner ondervond het.

Issue Zero @dazedbeauty

2.1m Likes, 45.1k Comments – Kylie (@kyliejenner) on Instagram: “Issue Zero @dazedbeauty”

Voor een fotoreportage in Dazed Beauty werd Kylie opgemaakt met behulp van een Artificial Intelligence-programma genaamd Beauty_GAN. Het programma gebruikte hiervoor foto’s van Kylie Jenner en maakte hier een complete make-uplook van. Het valt natuurlijk direct op dat het type make-up er compleet anders uitziet dan dat we nu zijn gewend. Sebastian Zimmerhackl, de creative director van Beauty_GAN vertelt hoe dit komt. Hoewel het programma namelijk uit maar liefst 17.000 verschillende afbeeldingen kan kiezen, is het toch nog niet geavanceerd genoeg om een realistisch beeld van een make-uplook te schetsen.

“Kylie is the person the whole world holds up as the poster girl of beauty, the face that we try to replicate.”?? – Our managing editor @amelia_abraham on Kylie Jenner’s colossal influence on modern beauty and how the Beauty_GAN artificial intelligence generated her beauty look. ??? . Read and see the full shoot on DazedBeauty.com now??? . Credits: Photography @danielsannwald Beauty_GAN code @selamxstudio Retouch @Studio_Private Make-up @maryphillips Hair @cesar4styles Stylist @ritazed Creative Direction @isamayaffrench Editorial Direction @bunnykinney Art Direction @ben_ditto

7,587 Likes, 396 Comments – Dazed Beauty (@dazedbeauty) on Instagram: “”Kylie is the person the whole world holds up as the poster girl of beauty, the face that we try to…”

Hoewel de make-up die het programma bij Kylie heeft aangebracht er nu natuurlijk alles behalve realistisch uitziet, geeft het wel een heel tof effect aan de foto’s. Wel leuk om te weten is dat Kylie op de foto’s voordat de het programma met haar aan de slag ging, bijna geen make-up op had om als blank canvast te dienen. Alle make-up die je bij haar ziet, is dus aangebracht door het programma.

Issue Zero @dazedbeauty

1.3m Likes, 8,379 Comments – Kylie (@kyliejenner) on Instagram: “Issue Zero @dazedbeauty”

Hoe werkt het programma?

Lukas Rudig, de art director van Beauty_GAN, legt uit hoe het programma precies te werk gaat. ‘It’s a collaboration: what the machine does to her is paint her face in the way it thinks it should be in a beauty selfie. To put it in a really easy metaphor, Beauty_GAN is like a mirror of popular culture, but the reflection staring back at you might not be what you expected. We teach a machine to see us and what it shows us back is not always what we see ourselves.’

Issue Zero @dazedbeauty

884.3k Likes, 5,044 Comments – Kylie (@kyliejenner) on Instagram: “Issue Zero @dazedbeauty”

Het komt er dus op neer dat het programma een gezicht opmaakt zoals het ‘denkt’ dat het eruit zou zien in een beauty selfie. Rudig omschrijft het als een spiegel van de popcultuur, maar de reflectie is anders dan je ervan zou verwachten. De machine is geleerd ons op een bepaalde manier te zien, maar wat hij ons teruggeeft is niet per se hoe we onszelf zien. Wat Rudig omschrijft is dus eigenlijk in veel woorden het feit dat de machine nog niet werkt naar behoren. Is dat erg of storend? Wij vinden van niet. Het zorgt namelijk wel voor toffe, kunstzinnige afbeeldingen. En dat is ook wat waard.

De Bratz make-up challenge gaat viral en de resultaten zijn nogal intens

Dazed Beauty

Reageer op artikel:
Kylie Jenner werd opgemaakt door een robot en dat ziet er behoorlijk freaky uit
Sluiten