Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 25 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

5 moeilijke gesprekken met je baas (+ hoe je ze voert)

Van nee zeggen tegen een verzoek tot aangeven dat je werkdruk te hoog is… Iedereen vindt het moeilijk om dit soort gesprekken op z’n werk te voeren. Maar wanneer je dit soort lastige gesprekken met je baas of leidinggevende blijft uitstellen, kom je op de lange termijn alleen maar meer in de problemen, omdat je nog meer gestresst of ongemotiveerd raakt.

Hieronder bespreken we vijf scenario’s waarin je een lastig gesprek met je baas moet voeren en hoe je dit het best kunt aanpakken.

5 lastige gesprekken met je baas

De volgende vijf gesprekken zijn lastig, omdat je niet weet hoe je baas zal reageren en of het je carrière zal schaden. Maar toch is het noodzakelijk ze aan te gaan als je wil dat het probleem wordt opgelost.

1. Als je nee wil zeggen tegen een verzoek

De meesten vinden het niet makkelijk om nee te zeggen op de werkvloer. Je wil immers een goede indruk maken op je baas. Maar als je te veel werk aanneemt, zal dit je mentale gezondheid én prestaties niet ten goede komen.

Wil je het project wel aannemen, maar heb je dan geen tijd voor één van je andere werkzaamheden? Geef dat dan ook aan. ‘Natuurlijk wil ik dat oppakken, maar dat betekent wel dat ik geen tijd meer heb voor…’ Je baas zal dan duidelijk maken welk project de prioriteit heeft.

Je kunt hier natuurlijk ook altijd naar vragen. Misschien heeft de aanvraag van je baas geen strakke deadline en kun je zo op deze manier toch nog ja zeggen. Heb je er echt geen tijd voor? Schroom je niet om dit aan te geven; we hebben allemaal maar 24 uur in een dag.

2. Als je al een lange tijd gestresst bent

Heb je de laatste tijd erg veel stress? Bijvoorbeeld door de strengere maatregelen of omdat je werkdruk te hoog is? Stap dan naar je baas of leidinggevende voor dat lastige gesprek en laat het niet sudderen tot je een burn-out hebt en verder van huis bent.

Denk voordat je het gesprek ingaat wel alvast na waardoor je zo gestresst bent en wat hiervoor de oplossing kan zijn. Kijk hierbij niet alleen naar de werkzaamheden die je stress opleveren, maar juist ook naar de dingen die je veel energie geven.

3. Als je een fout hebt gemaakt

We hebben het er liever niet over, waardoor het lijkt alsof alleen jij ze maakt, maar fouten maken we allemaal. Het is daarom belangrijk om hier altijd eerlijk over te zijn. Geef in het gesprek aan dat het niet meer zal gebeuren en wat je van de situatie hebt geleerd.

4. Als je baas het fout heeft

Ook hier geldt: we zijn allemaal mensen. Zelfs je baas of leidinggevende weet niet alles. Het is misschien niet leuk om aan te geven dat hij of zij het fout heeft, maar het is net als met iets tussen je tanden. Als iemand er iets van zegt, is dat even ongemakkelijk, maar daarna ben je diegene dankbaar.

Zorg wel dat je zeker weet dat jij het bij het rechte eind hebt, als je het lastige gesprek aangaat met je baas. Dan heb je ook meteen de feiten in huis als hij of zij toch tegen gaat sputteren.

Hoe zeg je zoiets nou subtiel? Een voorbeeld die je kunt gebruiken in een call: ‘Dat is een interessant idee. Toen ik hier research over deed, kwam ik er alleen achter dat… Op basis van deze data heb ik een aantal ideeën bedacht.’

Durf je het niet op deze manier? Dan kun je ook altijd een e-mail sturen na de meeting.

5. Als je vindt dat je een salarisverhoging verdient

Een bekende uitspraak is: ‘Je krijgt niet wat je verdient, maar wat je onderhandelt’. Als je een salarisverhoging wil, zul je dus moeten onderhandelen. Helaas vinden veel mensen dat zo spannend, dat ze nooit het gesprek aangaan.

Wil jij dit gesprek wel aangaan met je baas? Zorg dan dat je een goede reden hebt (met data en cijfers achter de hand) en weet wat je waard bent. Zo zal je een stuk zelfverzekerder in je schoenen staan.

Voor alle scenario’s het slim om een meeting aan te vragen, je van tevoren goed voor te bereiden, op je lichaamstaal en toon te letten en actief te luisteren naar het perspectief van je baas.

Ook je mindset is een belangrijk aspect bij een lastig gesprek met je baas: als jij het gesprek instapt met de gedachte dat het moeilijk gaat zijn, ben je nerveus en wordt het ook een moeilijk gesprek. Vergeet niet dat je baas er voor jou is en het beste met je voorheeft!

IndeedCareer Contessa

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.