Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 6 sep 2019

Zijn late-night snacks echt zo slecht voor je gezondheid? Experts leggen het uit

Vaak hebben wij er niet veel moeite mee om overdag gezond te eten. De moeilijke momenten zijn vooral in de avond, wanneer je met een dekentje op de bank ploft om je favoriete Netflix-serie te bingewatchen. Voordat je het weet heb je een hele zak chips en een reep chocolade in je mik. Hoe slecht zijn deze late-night snacks voor je gezondheid?

Natuurlijk is er niet één enkel antwoord op vragen zoals deze en draait het allemaal om balans. Een avondje genieten van ongezond eten is heerlijk, zolang het maar niet elke avond gebeurt. Dit is wat experts over het onderwerp te zeggen hebben.

Hoe ongezond zijn snacks in de avond?

Rond een uur of elf nog even een bakje chocolade cornflakes met melk is #genieten. Na het uitgaan met je vrienden nog even langs die snackbar gaan om een sloppy pizzapunt te kopen is ook vaak een geluksmomentje. Hoewel het belangrijk is om te genieten, kan het geen kwaad om te weten in hoeverre dit echt slecht is voor je gezondheid.

Eten voor je gaat slapen en vertering

Ons lichaam kan prima twee dingen tegelijkertijd dus slapen en verteren is geen probleem. Toch is het niet heel gezond als je na je snacks metéén in bed gaat liggen. Dit heeft te maken met de werking van je maagdarmkanaal.

Je slokdarm is de route die je eten aflegt voordat het in je maag belandt. Volgens de National Institute for Diabetes and Kidney Diseases zit er tussen je slokdarm en je maag nog een spierklep die de onderste slokdarmsfincter wordt genoemd. Soms blijft deze spierklep openstaan, waardoor je maaginhoud en beetje omhoog komt. Dit zorgt natuurlijk voor irritatie.

Volgens Dokter Gabbard kan je pijn aan je hart krijgen wanneer je gaat slapen net na het eten. Hij zegt: “When you lie horizontally with a full stomach you lose the effect of gravity that helps to keep the contents of the stomach down.” Om je maag niet te pijnigen is het het beste om een paar uurtjes voor bedtijd licht te snacken.

Late-night snacks en je slaapritme

Als je vaak geniet van een snack voor het slapengaan, kan dat ook invloed hebben op je nachtrust. Dit heeft eigenlijk direct te maken met de slechte spijsvertering en je zuur-reflex. Hierdoor val je volgens Dokter Gabbard moeilijk in slaap.

Eten voor het slapengaan en je gewicht

Veel mensen gaan er ook vanuit dat snacks voor het slapen ervoor zorgen dat je snel aankomt. Sterker nog, de kans is groot dat je weleens hebt gehoord dat je na een bepaalde tijd niks meer mag eten. Maar is dit zo?

Het is mogelijk dat er een connectie bestaat tussen gewicht aankomen en ’s avonds eten. Toch weten we er nog niet genoeg over. Er zijn wel veel onderzoeken over gedaan, maar het valt niet te concluderen dat ’s avonds eten zorgt voor extra gewicht.

Een literatuur review uit Physiology & Behavior toont aan dat de tijdstip waarop je eet invloed heeft op gewicht en metabole functies. Uit deze kleine onderzoeken blijkt dat wanneer je geregeld ’s avonds laat snacks, je mogelijk bijdraagt aan metabole stoornissen. Professor Kelly C. Allison vertelt: “Our bodies are set up to be awake and eating and moving during the day, and sleeping and fasting overnight.”

De conclusie van het hele verhaal is dat je lichaam enorm complex is. In hoeverre ’s avonds laat eten slecht is voor je gezondheid, is niet te zeggen. Echt gezond is het niet, maar het kan ook niet veel kwaad. Het draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om balans. Als je echt last hebt van lichamelijke klachten of een slechte nachtrust, dan is het verstandig om iets lichter de eten in de avond.

Glamour Magazine

Reageer op artikel:
Zijn late-night snacks echt zo slecht voor je gezondheid? Experts leggen het uit
Sluiten