Trix Jacobs
Trix Jacobs Love & Life 3 jan 2020

Dit gebeurt er allemaal met je lichaam als je aan een nieuwe sport begint

Begin je aan een nieuwe sport? Dan krijgt je lichaam wel wat te verduren. Er gebeurt namelijk heel veel met je lijf als je opeens begint aan een workout en dat is ook niet zo gek.

Nieuwe sport proberen?

Het nieuwe jaar is al even aan de gang dus waarschijnlijk ben je al begonnen aan je goede voornemens. Wellicht staat er een gezonde levensstijl op je lijstje en wil je beginnen aan een nieuwe sport. Het is niet heel gek als je lichaam eventjes moet wennen aan je nieuwe lifestyle. Dit gaat gepaard met allemaal onhandigheden die niet altijd prettig zijn, maar die horen er eenmaal bij. We zetten er een aantal op een rijtje.

1. Misselijkheid

Als je bent begonnen aan een nieuwe sport, wil je jezelf pushen tot het uiterste. Het is heel normaal als je dan even misselijk bent. Het kan zelfs zo zijn dat je moet overgeven als het je te veel wordt, dat hoort er allemaal bij. Dit gebeurt vaak de eerste keer als je aan de haal gaat met zware gewichten. Je lichaam bouwt koolstofdioxide en melkzuur op, waardoor je zuurgraad in je lichaam stijgt. Hierdoor voel jij je dus misselijk. Hoe je dit kan voorkomen? Eet twee uur voor de workout wat kleine maaltijden. Ook moet je rustig opbouwen en niet meteen over je grens gaan. Zodra je het vaker doet, wordt de misselijkheid minder.

2. Gewichtsschommeling

Als je aan een nieuwe sport begint, gaat je gewicht natuurlijk veranderen. Als je wil afvallen, is het soms nog best lastig. Je gewicht schommelt namelijk heel erg en dat kan best frustrerend zijn. Soms is het zelfs zo dat je eerst aankomt na een intensieve sportsessie. No worries, daar komt nog verandering in. Dit is namelijk geen lichaamsvet of spiermassa, maar het is waterretentie als gevolg van een ontsteking. Dat klinkt natuurlijk heel raar, maar dit is onderdeel van het proces na het sporten. Helaas is er geen handig trucje om dit te voorkomen, maar het is wel belangrijk voor je lichaam om genoeg water te drinken. Je kan natuurlijk ook niet op de weegschaal staan, dan ben je er ook minder mee bezig.

3. Uit balans

Ben jij een beetje aan het wankelen tijdens je eerste lesje? Dan ben je niet de enige. Niet alleen je spieren worden getraind, maar ook je geheugen. De eerste keer dat je een nieuwe sport probeert, zijn je hersenen en je lichaam nog niet helemaal gesynchroniseerd. Daardoor ben je wat wiebelig en is het soms moeilijk om je evenwicht te houden. Gelukkig gaat het de tweede keer al snel beter, omdat je geheugen de bewegingen dus herkent. Het ligt dus niet aan jouw onhandigheid, maar je geheugen moet gewoon even wennen.

4. Je buik is van slag

Die misselijkheid is al een dingetje, laat staan als je buik echt in de war is. Na een goede cardio workout is je buik even van slag en kan het zelfs zo erg zijn dat je diarree krijgt. Niet echt een pretje. Wat de precieze oorzaak is, is helaas niet bekend. Wel gaat het om een combinatie van bewegingen waardoor de buikwand samentrekt en de hoeveelheid zuurstof die naar je spijsverteringskanaal gaat. Denk een potje hardlopen bijvoorbeeld. Probeer vetrijke of vezelrijke maaltijden te vermijden in de uren voordat je gaat sporten. Ook wil een goede sportdrank helpen om je lichaam gehydrateerd te houden.

5. Onwijs veel spierpijn

Dat je na het sporten spierpijn hebt, is natuurlijk geen verassing. Meestal komt de tweede dag na het sporten de spierpijn pas echt en kan je niks meer doen. Elke stap die je dan zet, voel je door merg en been en het liefst kom je je bed niet meer uit. Echt, we snappen je. Helaas is er niet veel wat je kan doen. Rek en strek in ieder geval goed na je sportsessie en ga niet over je grens heen. Zo beperk je de pijn.

Er komt dus wel wat bij kijken als je gaat sporten, maar laat je dit vooral niet tegenhouden. Ben goed voorbereid en voorkom deze kwaaltjes.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Hello Giggles

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er allemaal met je lichaam als je aan een nieuwe sport begint
Sluiten