Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Love & Life 9 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

9 dingen die je lichaam je probeert te vertellen als je menstruatie te vroeg komt

Het is je vast eens overkomen dat je te vroeg ongesteld bent geworden. Dit is vervelend, vooral als je plannen hebt en precies op dat moment ongesteld wordt. Erg is het niet, maar je lichaam probeert je wel iets te vertellen wanneer je te vroeg of te laat ongesteld wordt. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben.

Wanneer je menstruatie te vroeg komt, wil je lichaam je één van deze negen dingen vertellen.

Te vroeg ongesteld

Er kunnen één of meerdere oorzaken zijn waarom je te vroeg ongesteld bent geworden. Zo kan het komen door de pil, maar kan het ook zijn dat je gewicht de laatste tijd toe- of afgenomen is. Redenen zijn er genoeg, en wanneer jij te vroeg ongesteld bent probeert jouw lichaam je iets te vertellen. Een te vroege menstruatie kan komen door één van deze negen redenen.

1. Je slikt de pil

In de anticonceptiepil zitten hormonen, waardoor je lichaam deze zelf niet meer aanmaakt. Wanneer je begint aan de pil moet je lichaam even wennen aan die hormonen, waardoor het wel eens kan voorkomen dat je eerder ongesteld wordt. Ook wanneer je stopt met de pil of deze doorslikt, kan het voorkomen dat je te vroeg ongesteld wordt.

Bij het doorslikken van de pil kan je namelijk last krijgen van doorbraakbloedingen, ook wel ‘spotting’ genoemd. Dit zijn (lichte) bloedingen die komen terwijl je nog de pil slikt. Dit is iets anders dan een ongesteldheid. Ben je toch te vroeg ongesteld geworden maar komt het niet door deze redenen? Check dan even of je de pil bent vergeten.

2. Toe- of afname van gewicht

Jouw gewicht heeft veel invloed op jouw menstruatiecyclus. Als je last hebt van gewichtstoename of -afname, veranderen de hormonen in jouw lichaam ook. Hierdoor kun je last krijgen van een verstoorde hormoonhuishouding. Nu is afvallen of aankomen geen ramp, soms kan het zelfs goed zijn, maar wanneer dit effect heeft jouw menstruatiecyclus is het belangrijk dit even in de gaten te houden.

3. Je hebt een SOA

Hoewel de kans klein is, is hij er toch: het kan zijn dat je een SOA hebt. Bij een SOA bloed je namelijk tussen je periodes van menstruatie, vaak zijn dit lichte bloedingen. Dit lijkt dan ook erg op spotting, maar het kan dus ook een SOA zijn. Houd het goed in de gaten: wanneer je de dagen na seks licht aan het bloeden bent of om de twee weken ‘ongesteld’ wordt kan het geen kwaad even te checken bij de dokter of alles wel klopt.

4. Je (dagelijkse) routine wordt onderbroken

Of het nu een verhuizing of verandering van baan is: wanneer jouw dagelijkse routine die je al een tijdje hebt verandert, heeft dit ook effect op jouw hormoonhuishouding en menstruatiecyclus. Je lichaam houdt namelijk van een routine. Wanneer je te vroeg ongesteld wordt, probeert je lichaam je te vertellen dat het die routine mist en dat het je menstruatie (overduidelijk) beïnvloed.

5. Je hebt nieuwe huisgenoten

Wanneer je nieuwe huisgenoten hebt kan het voorkomen dat jouw menstruatie synchroniseert met jouw andere huisgenoten. Dit kan ook effect hebben op jouw menstruatiecyclus. Het kan dan voorkomen dat je te vroeg of te laat ongesteld wordt.

6. Het is toch niet zo vroeg als je dacht

Je houdt altijd een bepaalde datum aan waar je denkt te beginnen met menstrueren, maar je begint nooit met menstrueren op een specifieke maandelijkse datum. Je menstruatiecyclus duurt ongeveer 21 tot 45 dagen en gemiddeld 28 dagen. Op de exacte datum die jij in je hoofd had zal hij zelden komen. Je menstrueert namelijk ongeveer twee weken na je ovulatie. Maar het zal best eens voorkomen dat je ovulatie een weekje eerder is, of dat het er helemaal niet is. Wanneer je later of eerder ovuleert, heeft dit ook effect op jouw menstruatiecyclus.

7. Je hebt net een orgasme gehad

Seks of een orgasme kan een menstruatie niet opwekken, maar wanneer je rond de tijd van je menstruatie een orgasme hebt gehad, kan het best zo zijn dat je te vroeg of eerder ongesteld wordt.

8. Je bent niet aan het menstrueren

Te vroeg ongesteld worden komt regelmatig voor, maar het kan ook zeker voorkomen dat het iets anders is. Vooral als je geen menstruatieklachten hebt is het belangrijk te checken of je wel echt ongesteld bent. Het bloed kan namelijk ook ergens anders vandaan komen.

9. Je menstruatie is nog niet constant

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt of een tijdje de anticonceptiepil hebt geslikt, kan het zo zijn dat je eerder of op een ander moment dan je gepland had ongesteld wordt. Je lichaam moet namelijk wennen aan de nieuwe situatie en de hormonen, waardoor je menstruatiecyclus soms minder synchroon kan lopen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.