Grow your network – Zo gebruik je LinkedIn om je netwerk uit te breiden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fnetwerken-linkedin.jpg)
De meeste mensen gebruiken LinkedIn niet optimaal. Ze hebben een aantal vroegere klasgenoten van de middelbare school toegevoegd aan hun netwerk en bedenken eens in de zoveel tijd dat ze weer eens op LinkedIn moeten kijken. Zonde, want het platform is een goede manier om je netwerk uit te breiden – zeker in coronatijd.
Maar hoe doe je dat dan, je netwerk uitbreiden? Gewoon random mensen uitnodigen die je interessant lijken? Is dat niet een beetje awkward?
Zo kun je jouw netwerk uitbreiden met LinkedIn
Nu nieuwe mensen op netwerkevents ontmoeten uitgesloten is vanwege corona, is LinkedIn je beste optie om je netwerk uit te breiden. Ideaal als je netwerkborrels en netwerken in het algemeen stiekem ook gewoon erg ongemakkelijk vindt. Of als het misschien zelfs je ergste nachtmerrie is, omdat je nooit op een goede openingszin kunt komen.
Bij netwerken via LinkedIn heb je gewoon lekker rustig de tijd om interessante mensen tegen te komen en een berichtje te bedenken die je ze kunt sturen. Want dat is meteen de eerste tip: op LinkedIn is het helemaal niet raar om een onbekende een connectieverzoek te versturen, maar stuur wel altijd een persoonlijk berichtje mee. Hierin schrijf je waarom je een connectieverzoek stuurt, en wat jullie eventueel voor elkaar zouden kunnen betekenen.
Tips en voorbeelden voor LinkedIn connectieverzoeken
Allemaal leuk en aardig, denk je nu misschien, maar hoe ziet dit er in de praktijk dan uit? Wat kan je precies in zo’n berichtje zetten? Heel begrijpelijk en daarom delen we hieronder een aantal scenario’s en wat je dan in je berichtje kunt zetten. Voordat je begint met enthousiast mensen uitnodigen, hebben we ook nog een aantal tips voor je die we tegenkwamen op Harvard Business Review:
- Weet waarom je deze persoon uitnodigt. Ben je op zoek naar meer informatie over een bedrijf of een functie? Ben je op zoek naar een mentor? Heb je een LinkedIn-post van iemand gelezen en was je onder de indruk? Zouden jullie elkaar kunnen versterken? Voeg dus niet zomaar iedereen toe die je tegenkomt, maar bedenk echt waarom je een connectieverzoek stuurt.
- What’s in it for them? Benadruk ook waarom de ander met jou zou willen connecten.
- Wees concreet en specifiek. Een ‘Kan ik je ergens advies over vragen?’ berichtje maakt misschien nieuwsgierig, maar de ander is ook gewoon druk en is dus gefrustreerd als later blijkt dat het iets is waar hij of zij niets mee kan.
Als je advies vraagt over een carrière
“Hi [Naam], ik zag je voorbijkomen op LinkedIn, en merkte dat jouw carrière me erg aansprak. Zelf ben ik me namelijk aan het oriënteren op een functie als [functie]. Heb je tijd om me per mail of via een virtueel kopje koffie advies te geven over hoe ik dit het beste kan aanpakken?”
Als je bij een bedrijf wil solliciteren of vragen hebt over een vacature
Vragen als ‘Zijn er nog opstaande vacatures bij [naam bedrijf]?’ versturen, heeft niet veel zin. Met een paar Google searches kun je daar ook achter komen, dus je verspilt kostbare tijd van diegene. Als je een interessante vacature hebt gezien, kun je wel een toekomstige collega of manager een berichtje sturen.
Soms staat er ook een mailadres en telefoonnummer voor vragen in de vacature, en dan kan je beter die gebruiken. Maar als dat er niet staat, kun je iets sturen als:
‘Hi [Naam], ik zag dat het bedrijf waar je voor werkt een nieuwe [functie] zoekt. Het lijkt erop dat jij veel met deze persoon zal samenwerken, dus het lijkt me heel waardevol om jou wat vragen over de rol te kunnen stellen. Heb je deze week een paar minuten om er met me over te kletsen?”
Als je een potentiële mentor een berichtje stuurt
Je hebt iemand gevonden op LinkedIn die je onwijs interessant lijkt en waar je veel van zou kunnen leren. Dan zou je altijd kunnen vragen of diegene een (virtueel) kopje koffie met je wil gaan drinken. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.
Zorg wel dat je goed je research hebt gedaan voordat je een berichtje stuurt. Als diegene erg actief is op LinkedIn, dan zal hij of zij het bijvoorbeeld ook leuker vinden om z’n kennis te delen. Die research is ook handig bij het persoonlijker maken van je berichtje.
‘Hi [Naam], je posts/artikelen over [werkgebied] hebben me echt aan het denken gezet. Ik heb bij een aantal start-ups in deze branche stage gelopen en heb zin om een volgende stap te zetten. Daar zou ik wel wat begeleiding bij kunnen gebruiken van iemand met jouw ervaring. Sta je ervoor open om hier eens met mij over te praten?”
Als je een interessante LinkedIn-post of artikel van iemand bent tegengekomen
Soms hoef je niet per se iets van diegene, maar zou je graag willen connecten om diegene te kunnen blijven volgen. Dan is een simpel berichtje als dit al voldoende:
‘Hi [Naam], ik zag nu meerdere keren interessante LinkedIn-posts van je voorbijkomen. (Of: wat een goede artikelen schrijf je, etc.) Zelf doe ik [verhaal over eigen werk]. Het lijkt me leuk om te connecten en je te blijven volgen. Fijne dag!’
Je zal af en toe geghost worden, maar je zal zien dat je gaandeweg een heel mooi netwerk opbouwt die je later mooie kansen gaat opleveren!
Lees ook: 5 kleine aanpassingen op LinkedIn die je onderscheiden van de rest
WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.