Louis CK onder vuur: Waar ligt de lijn tussen seksueel misbruik en een ‘indecent proposal’?

Gisteravond appt een vriendin me: ‘He bah, nu is Louis CK ook nog een verkrachter’. The New York Times publiceerde een artikel waarin vijf vrouwen naar voren komen om comedian Louis CK te beschuldigen van sexual misconduct. Zoals bij zo veel celebs waarover de afgelopen tijd details bekend zijn gemaakt was mijn eerste reactie: ‘Ah, fuck. Gatver. Niet jíj!’.

Ik ben zo’n enorme voorstander van de #MeToo movement en ik ben blij dat vrouwen eindelijk gezamenlijk de moed verzamelen om naar voren te komen met details over hoeveel verkrachting en seksuele intimidatie er in de industrie (en de rest van de wereld) plaatsvindt. Maar iets aan het New York Times stuk zat me niet helemaal lekker.

Alles op één hoop

Ik heb het New York Times artikel met beschuldigingen grondig doorgespit, en ik schrik een beetje van het feit dat Louis CK automatisch op dezelfde stapel wordt gegooid als een Harvey Weinstein, die gebruik maakte van geweld, chantage en bedreigingen. Heeft Louis CK een rare fetish? Ja. Is het creepy? Zeker. Is het per definitie seksueel misbruik? Daar wil ik even wat dieper in duiken.

Voor de duidelijkheid: dit stuk schrijf ik niet om Louis CK te verdedigen of om voor anderen te definiëren wat voor hun een schadelijke ervaring is geweest. Ik schrijf dit stuk omdat ik het belangrijk vind om je aan het denken te zetten over waar we een lijn trekken. Waar ligt de lijn tussen het aan de kaak stellen van seksueel misbruik, en het delen van je ongemakkelijke consensual privé-ervaring met een celebrity? We moeten voorzichtig zijn met wie we waarvoor aan de schandpaal nagelen. Het mag geen heksenjacht worden. Dat maakt de movement niet sterker, dat zwakt het enkel af.

Laten we kijken naar de beschuldigingen

We duiken het New York Times artikel in. Eén van de vrouwen, Rebecca Corry, herinnert zich dat Louis haar in 2005 vroeg of hij voor haar mocht masturberen en ze zei nee. En daar bleef het ook bij.

“He asked if we could go to my dressing room so he could masturbate in front of me.” Ze zei nee en wees hem op het feit dat hij een vrouw en kinderen heeft. “His face got red and he told me he had issues.”

Consent is key

Laat het duidelijk zijn dat Louis een fetish heeft voor het masturberen terwijl er iemand kijkt. Een vrouw die graag anoniem wil blijven herinnert zich dat Louis haar ergens in de late 90’s (jaren voordat hij bekend werd) vroeg of hij mocht masturberen waar ze bij was. Ze zei ja. Uit de NY Times: “When Louis C.K., a writer and producer there, asked her to watch him masturbate. She was in her early 20s and went along with his request, but later questioned his behavior.”

The keyword is consent. Hij vraagt haar iets wat absoluut creepy is en we kunnen ons voorstellen dat dat intimiderend is. Wat de situatie hier anders maakt is dat de vrouw in kwestie ‘ja’ heeft gezegd. Op dat moment is er sprake van wederzijdse toestemming. Op dat moment is het een man die op een lichtelijk dubieuze wijze aan seks probeert te komen. And clearly it’s worked for him.

Telefoongesprek

Een ander geval. Ms. Schachner was een beginnende comédienne en wilde in 2003 Louis CK uitnodigen om naar één van haar shows te komen kijken. Ze kende Louis niet persoonlijk, maar haar vriend had met hem samengewerkt. Ze belde hem op.

“Their conversation quickly moved from the personal — Louis C.K. had seen photos of her on her boyfriend’s desk, he said, and told her he thought she was cute — to “unprofessional and inappropriate,” Ms. Schachner said.

She said she heard the blinds coming down. Then he slowly started telling her his sexual fantasies, breathing heavily and talking softly. She realized he was masturbating, and was dumbfounded. The call went on for several minutes, even though, Ms. Schachner said, “I definitely wasn’t encouraging it.” But she didn’t know how to end it, either.”

Again, creepy. De signalen waren duidelijk aanwezig dat Louis het die kant op wilde sturen (he told her he thought she was cute), en hij begon toen te praten over seks. Het is een situatie waar je makkelijk uit weg kan door de telefoon op te hangen. De twee kennen elkaar niet, dus er vindt nergens een directe dreiging plaats. Ik kan niet duidelijk genoeg zijn over het feit dat dit uiteraard akelig gedrag is, maar dit was een makkelijke situatie om jezelf uit te verwijderen als dit niet je intentie was.

Een tijd later krijgt Ms. Schachner een bericht van Louis op Facebook. ‘Last time I talked to you ended in a sordid fashion,’ schreef hij in het bericht, dat is gecontroleerd door The Times. ‘That was a bad time in my life and I’m sorry. I remember thinking what a repulsive person I was being by responding the way that I did.’

Hotelkamer

Twee vrouwelijke comedians, Dana Min Goodman en Julia Wolov, traden op tijdens het U.S. Comedy Arts Festival in Aspen. In het New York Times artikel staat hun situatie als volgt beschreven: “When Louis C.K. invited them to hang out in his hotel room for a nightcap after their late-night show, they did not think twice. As soon as they sat down in his room, still wrapped in their winter jackets and hats, Louis C.K. asked if he could take out his penis, the women said.

They thought it was a joke and laughed it off. “And then he really did it,” Ms. Goodman said in an interview with The New York Times. “He proceeded to take all of his clothes off, and get completely naked, and started masturbating.”

During Ms. Goodman and Ms. Wolov’s surreal visit to Louis C.K.’s Aspen hotel room, they said they were holding onto each other, screaming and laughing in shock, as Louis C.K. masturbated in a chair.

Ook hier vinden meerdere momenten van wederzijdse toestemming plaats. De vrouwen gaan mee naar een hotelkamer – we hopen dat niemand zo naïef is om te denken dat dat niet een zekere toon zet. Je kan ook zeggen dat je liever in de bar blijft. Wederom vroeg Louis of het oké zou zijn als hij zich uit zou kleden. Dat was een prima moment geweest om te zeggen: ‘Hé, sorry, dat was totaal niet de vibe waar we voor gingen.’

Waar trekken we de lijn?

Ik kan niet genoeg herhalen dat het absoluut creepy is als een man aan je vraagt of hij voor je mag masturberen als je daar niet op zit te wachten. Honderd procent. Maar in geen enkele van de tot nu toe genoemde situaties vindt geweld, dwang of bedreiging plaats. In alle gevallen behalve het telefoongesprek vraagt hij expliciet om toestemming.

Wanneer is het dan oké om iemand aan de schandpaal te nagelen als seksueel misbruiker? Wanneer is iets een oncomfortabele situatie of een fetish waar je niet down mee bent? Lijkt het dan niet meer op shamen, op dezelfde manier waarop de samenleving het doet bij vrouwen wiens sekstape lekt? Wat gebeurt er als we deze beerput open gaan trekken? Ik hoor graag hoe jullie hierover denken.

Reageer op artikel:
Louis CK onder vuur: Waar ligt de lijn tussen seksueel misbruik en een ‘indecent proposal’?
Sluiten