Tessa Ham
Tessa Ham Money 9 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

3 laagdrempelige manieren om te beginnen met beleggen

Je hoort om je heen steeds meer over beleggen. En je geld voor je aan het werk zetten, dat klinkt jou ook wel als muziek in de oren. Toch is die hele wereld rondom de beurs wel een beetje overweldigend. Oké, je wil beginnen met beleggen. Maar uhm… waar begin je dan precies?

Beginnen met beleggen

In dit artikel bespreken we daarom drie laagdrempelige manieren om te beginnen met beleggen.

Let op: het gaat hier om manieren waarop je beheert en passief belegt. Dit is vaak duurder dan als je zelf zou beleggen in aandelen, obligaties of fondsen (mandjes waarin veel aandelen of obligaties zitten, zodat je meteen een goede spreiding hebt). Toch is dit een goede manier om voorzichtig je teen in het water te dippen, voordat je helemaal in het diepe springt. In andere woorden: een goede manier om er feeling mee te krijgen.

 

1. Peaks

Zelf ben ik begonnen met beleggen bij Peaks. Bij deze app kun je beleggen met je wisselgeld. Wanneer je 2,75 euro voor een koffie afrekent, wordt er dus automatisch 0,25 cent naar Peaks afgeschreven. Je kunt hierbij ook een verdubbelaar inzetten of kiezen voor een vast bedrag per dag of per maand.

Het aanmelden voor de app is heerlijk simpel, je doorloopt de heldere stappen en kiest zelf in welk portfolio je wil beleggen. Bij Peaks heb je de keuze tussen vier portfolio’s: mild, pittig, scherp of heet. Hoe heter jouw portfolio is, des te groter het risico is, maar ook des te groter je rendement (je verdiende geld) kan zijn.

In deze portfolio’s zitten een verzameling van aandelen- en obligatiefondsen (wat de verhouding hiervan is, ligt aan het portfolio dat je hebt gekozen). Deze worden uitgekozen door Peaks, waardoor je je zelf hier helemaal niet in hoeft te verdiepen. Laagdrempeliger wordt het bijna niet!

Kosten?

De eerste drie maanden zijn gratis bij Peaks, daarna kost het je 1 euro per maand, zolang je minder dan 2.500 euro op de app hebt staan. Daarna betaal je 0,5 procent per jaar over de gemiddelde waarde van je beleggingen. Good to know: als je een vriend overtuigt om de app te gebruiken, krijgen jullie beiden vijf euro. Heb je vijf vrienden uitgenodigd? Dan krijg je er zelfs nog een extra 25 euro bovenop.

In eerste instantie lijkt die 1 euro per maand natuurlijk goedkoop. Maar als je van plan bent weinig geld te beleggen, dan verdien je waarschijnlijk ook weinig rendement – dan hakt die 1 euro er wel in. Houd dit dus goed in de gaten.

2. Semmie

Semmie lijkt erg op Peaks: bij beide apps beleg je beheerd (zij beleggen voor jou) in duurzame indexfondsen. Dat niet alleen: ook Semmie is onwijs gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. Bij deze app kies je niet uit vier, maar uit drie verschillende risicoprofielen: defensief, neutraal of offenssief.

Het grote verschil met Peaks is dat je hierbij niet met je wisselgeld belegt (al hoef je daar bij Peaks niet per se voor te kiezen) en dat je zelf kiest wanneer je geld inlegt en of je dit structureel elke maand doet. Daarnaast kun je bij Semmie verschillende potjes aanmaken, bijvoorbeeld voor een droomreis, een tussenjaar of je pensioen. Voor die verschillende potjes kun je dus ook een verschillend risicoprofiel kiezen!

Kosten?

Bij Semmie betaal je op jaarbasis 0,7 procent van je vermogen in de app. Dit betekent dat Semmie wellicht interessanter voor jou is als je van plan bent onder die 2.500 euro grens van Peaks te blijven. Wanneer je boven die grens zit, is Peaks namelijk weer net iets goedkoper. Good to know: bij Semmie krijg je 15 euro voor elke persoon die zich via jou aanmeldt.

3. Beheerd beleggen

We noemden de term net al even: beheerd beleggen. Dat houdt in dat je niet zelf hoeft te beleggen, maar dat je dit voor je laat doen. Dit hoef je natuurlijk niet per se met een aantrekkelijke app te doen, maar kan ook bij een bank (kies bijvoorbeeld voor ASN Bank of Triodos als je duurzaam wil investeren) of bij een speciale partij als Meesman of Brand New Day.

Dit gaat om zoveel partijen dat je hier wel even research naar moet doen. Kijk bijvoorbeeld heel goed naar de verschillende kosten! Maar als je eenmaal een partij hebt gekozen, dan ga je passief beleggen. Op deze manier hoef je er dus niet mee bezig te zijn en laat je je geld toch voor je werken!

Bitcoin: hoe werkt het en moet je jouw geld hierin investeren?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.