Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 5 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

7 manieren waarop jij jezelf tegenhoudt op je werk en in je carrière

Waarschijnlijk houd je jezelf onbewust tegen in je carrière, door de dingen die je wel of juist niet zegt tegen jezelf of tegen anderen. Gaat jouw carrière voor jou niet hard genoeg en blijf je te lang hangen op één plek? Deze zeven manieren waarop jij jezelf tegenhoudt op je werk en in je carrière zijn daarvan de schuldige.

Tijd voor zelfreflectie: hoeveel van deze punten kan jij afvinken?

1. Je neemt jezelf niet serieus genoeg

Als je jezelf én je doelen niet serieus genoeg neemt, zal er ook niet veel terecht van komen. Dit schemert vaak door in je uitspraken. Zeg jij bijvoorbeeld iets als “Ik denk dat ik terug ga naar school”? Buig dat om naar “Ik ben van plan terug naar school te gaan”. Deze shift in mindset maakt al een wereld van verschil.

2. Je doelen zijn niet meetbaar

Als we SMART doelen zeggen, krijg je misschien niet zo fijne flashbacks naar je schooltijd. Toch is het Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maken van je doelen dé manier om ze te bereiken. Op deze manier maak je het namelijk concreet en heb je een ‘deadline’ om naartoe te werken.

3. Je wil anderen te veel pleasen

De kans is groot dat jij je aantrekt van wat anderen van jou vinden. Dat is menselijk. Maar sommigen gaan hier zijn zo bang van wat anderen zullen zeggen, dat ze het moeilijk vinden om nee te zeggen en grenzen te stellen. Andere keren onderneem je zelfs helemaal geen actie, omdat je bang bent wat anderen ervan vinden.

4. Je hebt niemand vertelt wat je wil

De eerste stap om vooruit te komen in je carrière is om je doelen vast te stellen (zie punt twee) en deze te delen met anderen. Vaak zijn werknemers teleurgesteld dat ze niet zijn gegroeid in hun baan. Maar je leidinggevende kan natuurlijk niet raden wat je ambities zijn.

Geef in een gesprek aan dat het leiden van een groot project bijvoorbeeld een persoonlijk doel van je is, en wat je kan doen om je hierop voor te bereiden. Een goede baas of manager zal hiernaar luisteren.

5. Je bent te stil

Dit is een lastige voor introverte mensen die het moeilijk vinden om zichzelf in de spotlight te zetten. Waarschijnlijk denk je: ‘Als ik maar hard genoeg werk en goede prestaties lever, zal ik vanzelf opvallen’. Toch kan je dit punt niet onderschatten. Om verder te komen in je carrière, zal je je netwerk moeten vergroten binnen het bedrijf en je ideeën moeten delen in meetings.

6. Je hebt te hoge verwachtingen

Het hoeft echt niet allemaal nu, nu, nu. Wat zeggen we, dat is ook helemaal niet realistisch. Het is fijn dat je ambitieus bent. Maar je kunt niet verwachten dat je elk jaar een promotie krijgt of een salarisverhoging krijgt van duizenden euro’s in dezelfde positie.

Je kan niet constant maar door en door: eerst moet je bewijzen wat je kan. Als je met je hoofd al in de toekomst zit, kun je niet honderd procent leveren voor de functie die je nú hebt. En dat schaadt je carrière weer.

7. Er is geen ruimte om te groeien

Het kan ook zo zijn dat je jezelf tegenhoudt, omdat je in een positie werkt waar er helemaal geen ruimte is om te groeien. Stel dat je op een dag een team wil leiden, maar nu in een klein bedrijf werkt waar dat eigenlijk niet mogelijk is. Dan is het misschien verstandig om op zoek te gaan naar een baan in een groot bedrijf waar er meer doorgroeimogelijkheden zijn.

Of misschien wil je je wel snel ontwikkelen en een uitgebreid takenproject hebben. Dan heb je waarschijnlijk weer betere kansen bij een klein bedrijf of start-up.

Meer tips voor je carrière? Voor jezelf opkomen op de werkvloer was nog nooit zo makkelijk

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 manieren waarop jij jezelf tegenhoudt op je werk en in je carrière
Sluiten