Tessa Ham
Tessa Ham Money 3 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

5 sneaky manieren om gedurende de week te sparen

Meer sparen, dat willen we allemaal wel. Maar dan wel het liefst zonder te veel moeite. Met deze vijf kleine sneaky manieren zal je gedurende de week lekker kunnen (be)sparen. En dat zonder dat je het gevoel hebt dat je écht moet inleveren.

Daar willen we meer over weten.

Sneaky manieren van sparen

Probeer deze vijf manieren eens uit en kijk welke voor jou werken.

Gebruik een app

Technologie brengt echt niet alleen maar goede dingen, maar af en toe zijn we blij dat we in deze eeuw leven. Tegenwoordig bestaan er namelijk een hoop apps die je kunnen helpen bij het (be)sparen.

Wat dacht je van Grip, die je uitgaven bijhoudt in categorieën en je hiervoor een budget laat instellen? Of van Dyme, waarmee je daarnaast makkelijk abonnementen stop kunt zetten waar je niets meer mee doet? Andere handige apps zijn Peaks waar je je wisselgeld automatisch spaart én belegt en Tanken, waarmee je gemakkelijk checkt bij welk tankstation in de buurt je het goedkoopst tankt.

Koop B-merken

Geef jezelf een challenge: koop deze week (of langer natuurlijk) alleen maar B-merken. Van pasta tot tandpasta en van cola tot mascara. Vaak kiezen we in de winkel (onbewust) voor het A-merk, omdat we denken dat het lekkerder/beter is. Maar hoe kunnen we dat met zekerheid zeggen als we het B-merk nooit hebben geprobeerd?

Kijk na een week wat je hebt uitgegeven aan boodschappen en verzorging, en vergelijk dit met eerdere weken. De kans is groot dat je lekker hebt kunnen besparen. Natuurlijk hoef je niet altijd het B-merk pindakaas te kopen als je uiteindelijk Calvé toch lekkerder vindt, maar door een hele week of langer specifiek voor dit soort producten te kiezen, test je of dit echt het geval is.

Denk aan het milieu

Goed nieuws: veel zaken die goed zijn voor je portemonnee, zijn ook goed voor het milieu. Korter douchen bijvoorbeeld. Zet voor de grap eens een timer als je onder de douche stapt. Waarschijnlijk sta je een stuk langer onder de warme straal dan je zelf denkt.

Ook kan het heel erg helpen om de verwarming een graadje lager te zetten. Eerder rekenden we al uit wat dat je op jaarbasis kan opleveren. Als je daarnaast ook nog kleine aanpassingen doet, zoals wassen op een korter programma of op dertig graden en stekkers uit het stopcontact haalt, bespaar je op deze manier toch een hoop.

Spaar kleine beetjes

Alle kleine beetjes helpen, toch? En als je elke keer kleine beetjes spaart, voel je het niet zo je in je portemonnee. Een aantal manieren om kleine beetjes te sparen, is door elke keer dat je op je rekening kijkt 1 euro meer over naar je spaarrekening te maken. De eerste keer maak je dus 1 euro over, de volgende keer 2 euro, etc.

Of rond het bedrag op je lopende rekening af, elke keer dat je op je spaarrekening kijkt. Heb je bijvoorbeeld 232,50 euro op je lopende rekening staan? Dan maak je deze keer 2,50 euro over naar je spaarrekening. Heb je vaak cash? Stop dan elk vijfje dat in je portemonnee belandt in een envelop. Daar kun je bijvoorbeeld eens leuk van uit eten.

Pak je grootste kleine uitgave aan

Geloof het of niet, maar het zijn vaak niet de grote uitgaven die ons blut maken. Het zijn de kleine uitgaven van drie euro hier, vijf euro daar. Bedragen die we uitgegeven hebben zonder er twee keer over na te denken, maar waardoor we ons aan het einde van de maand afvragen waar ons geld is gebleven.

Kijk daarom eens naar je uitgaven om te kijken wat deze kleine uitgaven voor jou zijn. Is het die lekkere koffie? De lunch op werk? Een tussendoortje als je hongerig in de trein naar huis stapt? Of die Thuisbezorgd-maaltijd op brakke dagen?

Wat het voor jou ook mag zijn: zorg dat je die deze week niet uitgeeft. Neem je eigen koffie mee onderweg, meal prep je lunches en zorg dat je altijd een banaan of mueslireep in je tas hebt zitten. En die brakke dagen? Als je van tevoren je favoriete comfort food maakt en deze alleen nog maar hoeft op te warmen, is bestellen niet meer nodig.

Wedden dat je de kleine uitgaven niet eens meer mist?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.