Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 15 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Just do it – Waarom een mantra voor je carrière je verder helpt

Als je bij het woord ‘mantra’ alleen denkt aan een diepe yoga-sessie, een life coach of een therapiesessie, dan weet je nog niet genoeg over mantra’s. Een mantra kan je in je carrière namelijk verder helpen – en dat is toch precies wat je wilt?

Denk er maar eens over na, tálloze bedrijven hebben een bekend mantra waardoor jij ze herkent.

Wat is een mantra precies?

Als we naar de exacte betekenis van het woord Mantra kijken, vertelt Wikipedia ons het volgende: “Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep dat het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een continue recitatie.” En oké, als jij vandaag een mantra voor jezelf bedenkt, is dat misschien nog geen spreuk met een magisch effect. Maar hoe meer je in jouw mantra gaat geloven, en hoe vaker je ‘m ziet, zegt of hoort, hoe magischer dat mantra voor jou gaat worden.

Een jaar of tien geleden had ik een blog, samen met zes andere meiden (een kippenhok, dat kan je wel zeggen). Ik schreef elke woensdag een artikel, en zo had iedereen zijn eigen dag. Het leek ons leuk om allemaal met een eigen quote, oftewel mantra, het artikel af te sluiten. En zo eindigden al mijn artikelen met geloof in jezelf. Niet de meest originele mantra, maar wél iets wat me na al die jaren nog steeds inspireert om door te gaan – en om in mezelf te geloven.

Bekende mantra’s

Dat ik niet de enige ben met een mantra, wordt wel duidelijk als je het volgende lijstje ziet. Al deze grote, inspirerende merken en bedrijven hebben pakkende mantra’s die precies laten zien waar het bedrijf voor staat. Ze zijn herkenbaar en inspirerend.

Apple – Think different
Nike – Just do it
Fenty Beauty – Beauty for all
Coolbue – Alles voor een glimlach
L’Oreal – Omdat je het waard bent

De kans dat jij in de sportschool ineens 10 kilo meer squat als je een Nike sportlegging met ‘just do it‘ erop ziet, is vrij klein. Maar door telkens dat mantra te lezen, vergroot je de kans wel dat je het volhoudt in de sportschool. Dat je gáát in plaats van met een zak chips op de bank ploft (al is dat soms natuurlijk ook helemaal oké).

Zo bedenk je je eigen mantra dat je verder helpt in je carrière

Als je freelancer bent, dan is het misschien wel makkelijker om jezelf als merk te zien. Maar wanneer je in loondienst bent, kan het zijn dat je hier nog geen ervaring mee hebt. Geeft niets. Bekijk het zo: telkens als je bij een sollicitatie zit, of bij een brainstorm over you name it, verkoop je jezelf. Je verkoopt jouw ideeën, jouw kennis, jouw skills en jouw persoonlijkheid.

Door jezelf als een merk te zien, kan je misschien gemakkelijker een werk-mantra bedenken. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je op werkgebied heel anders in het leven staat dan als in je privé-leven. En dat is prima.

Schrijf op wat jouw grootste kracht is. Komen collega’s altijd bij je voor advies? Waar hecht je de meeste waarde aan op werk-gebied? Wat is je intentie, jouw doel? Maak een lijst met powerwords voor jezelf, die je uiteindelijk kunt gebruiken om je eigen werk-mantra neer te zetten. Schrijf het op, spreek het uit. Een aantal keer achter elkaar. Ben je er tevreden mee? Gefeliciteerd, dan heb je zojuist jouw eigen mantra gevonden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Just do it – Waarom een mantra voor je carrière je verder helpt
Sluiten