Mark Schoones
Mark Schoones Food 29 jun 2018

Marks Menu #6: zwarte bonenburger

Mark ken je van Ask A Guy. Maar wist je dat hij ook een Instagram-account (@EetJeBordLeeg) heeft waarop hij recepten deelt? Op NSMBL tipt hij wekelijks een gerecht dat zelfs de minder begaafden in de keuken kunnen maken.

Marks Menu

De mooiste gerechten zijn de gerechten die er knap uitzien maar retemakkelijk in elkaar te cheffen zijn. Zodat jij binnen een kwartiertje koken een maaltijd op tafel tovert waar wenkbrauwen van omhoog veren. Wel de eer, niet de moeite. Soms kan het leven zo makkelijk zijn.

Heb je Marks chicken ramen al eens gemaakt? Marks Menu #5: chicken ramen met gemarineerde spek.

Zwarte bonenburger

Laten we beginnen met duidelijkheid: Volledig vleesloos door het leven is voor mij ook een brug te ver. Biefstukkie hier. Ganzenlevertje daar. Met je lamme bek om 5:40 een kapsalon naar binnen roeien. Het zijn de culinaire geneugten waar ik lastig afstand van doe.

Maar houdbaar is zo’n door vlees beheerst dieet niet. Natuurlijk kan je je hoofd iedere dag vol rammen met hamburgers. Waar moet je anders troost vinden, right? Maar een ieder die enigszins fatsoenlijk wil flaneren in een bikini of speedo doet er verstandig aan om af en toe de dode beestjes links te laten liggen.

Daarom verdiep ik me voor Eet Je Bord Leeg met regelmaat in de vegetarische keuken. En waar ik aanvankelijk dacht dat die wereld beheerst werd door smaakloze sponzen (tofu) bleek de realiteit smaakvoller. Neem deze bonenburger; hij is kruidig, ziet eruit als een burger en heeft de textuur van een zachte lever. Sorta kinda.

Nee, ook deze bonenburger maakt me vooralsnog geen drollenvanger-dragende backpackhippie met een morele vleesallergie. Maar smakelijk is hij zeer zeker wel. Dus loop eens langs de half-om-half en grijp wat zwarte bonen mee. Je zal versteld staan van de smaak. En een dag later alsnog stiekem smachten naar een frikandel. Maar dat mag. Nog even.

Recept

Eet ze!

Luister, je bent een zwijn dat z’n hoofd het liefst iedere maaltijd volstopt met burgers. We get that. Maar als je niet uitkijkt, zie je je tenen en alles wat daartussen zit niet meer. Daarnaast schiet je bloeddruk richting standje hartverzakking en ga je je algemeen voelen als een buitensporig groot pak vla. Nobody wants that. Daarom deze zwarte bonenburger met gekarameliseerde uien, rucola en een kerrie-sriracha-ketchup. Wel de burger, niet het buikvet. Win-soortvan-Win. Lekker man. ————— ? : 2 personen ⏰ : 1 uur ————— ??INGREDIËNTEN?? ————— Kerrie Sriracha Ketchup 2 el ketchup 2 el sriracha 1 tl sap uit een pot augurken (niet over nadenken, gewoon erin flikkeren) 1 tl kerriepoeder 1/2 tl bruine suiker Bonenburger 1 blik zwarte bonen 1 kopje winterpeen, julienne gesneden 1.5 ui, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 tl oregano 1 tl tijm 1 tl rozemarijn 1 tl chilipeper 1.5 kopje havermout 1.5 kopje paneermeel Overig 2 Italiaanse bollen, waarom ze Italiaans zijn; geen idee 6 schijfjes komkommer 1 handje rucola 1 handje alfalfa 1.5 ui, in maantjes gesneden peper zout olijfolie ————— ??RECEPT?? ————— 1. Bonen uit laten lekken. Gooi ze in een grote kom. 1 minuut in de magnetron. Fijnprakken. 2. Koekenpan mediumhoog, olijfolie erin, olie warm? Fijngesneden ui en knoflook erbij. 3. Ui doorzichtig? Peen erbij, rest van de kruiden erbij. 4. Peen zacht? Mengsel bij zwarte bonen. Paneermeel en havermout erbij. Peper en zout naar smaak. Mengen. 5. Vorm burgers van het mengsel. Op een snijplank. Half uurtje in de vriezer. 6. Halve ui-maantjes karameliseren: 2 minuten op middelhoog vuur in een droge koekenpan. 7. Ui-maantjes beetje bruin? Olijfolie erbij. Zout erbij. Vuur laag. 8. Kwartiertje laten bakken. Regelmatig omscheppen. 9. Rucola omgooien met wat olijfolie, peper en zout. 10. Meng de ingrediënten van de kerrie-sriracha-ketchup. 11. Burgers in een koekenpan en olijfolie 5 minuten per kant op middelhoog vuur bakken. 12. Grill de broodjes in een droge grillpan. Of vreet ze ‘ongegrild’. Maakt weinig uit. Ongegrild is sowieso geen woord. 13. Bouw de burgers: Broodje, rucola, komkommer, burger, uien.

94 Likes, 6 Comments – Eet Je Bord Leeg (@eetjebordleeg) on Instagram: “Luister, je bent een zwijn dat z’n hoofd het liefst iedere maaltijd volstopt met burgers. We get…”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Marks Menu #6: zwarte bonenburger
Sluiten