Mark Schoones
Mark Schoones Food 9 nov 2018

Marks Menu #18: Udon noodles met tempeh

Mark ken je van Ask A Guy. Maar wist je dat hij ook een Instagram-account (@EetJeBordLeeg) heeft waarop hij recepten deelt? Op NSMBL tipt hij wekelijks een gerecht dat zelfs de minder begaafden in de keuken kunnen maken.

Er zijn een hoop dingen die je moet leren waarderen. Oesters, sardientjes uit blik op brood, surimisticks als nachtsnack, Temptation Island. Het is allemaal voor de fijnproever die bereid is door het eerste aanvankelijke “GADVERDAMME WHAT THE FUCK IS DIT VOOR TROEP”-gevoel heen te bijten. Maar dan gaat er een wereld open.

Noodles met tempeh

Zo is het ook met tempeh. Dat kleverige ondefinieerbare spul dat je steevast zonder na te denken uit je nasi rames mieterde. Wat het precies is? Geen idee. Volgens de overlevering die ik net heb bedacht, is tempeh ooit uitgevonden door een sadistische keizer die het goedje voerde aan z’n onderdanen. Puur om te kijken wat ze allemaal in hun giechel zouden stouwen zolang hij ze lang genoeg geen eten gaf. Ze weigerden overigens bij tjaptsjoi. En groot gelijk want dat is slootwater met soepgroente.

Terug naar het hoofdonderwerp van deze onsamenhangende en op allesbehalve deskundigheid gebaseerde culicolumn. Is tempeh officieel voedsel? Geen enkel idee. Maar dat is niet zo relevant. Want was het niet Buddha die ooit mompelde: “Dan flikker je er toch een reut sojasaus overheen, dan is het vast wel te hakken.” Nee. Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar in dit geval is het wel de redding van je gerecht.

Ik krijg het m’n strot bijna niet uit, maar: tempeh op de manier waarop het in dit gerecht is gemieterd, is prima te nassen. Het is sneller en goedkoper dan de afhaal en je krijgt nog eens de kans om in de supermarkt een falafel in het wild te zien. Ook leuk.

Recept ?

Het smaakt ongemarineerd naar karton en niemand weet waar het van gemaakt is? Nee, we hebben het niet over de tong van Patty Brard maar over tempeh. Wat tempeh is? Geen idee. Maar als je deze blokjes een kwartiertje in deze marinade laat chillen, denk je nooit meer aan een biefstuk. Wat natuurlijk onzin is. Maar jij moet gewoon rustig doen. ————— ? : 2 personen ⏰ : 30 min ————— ??INGREDIËNTEN?? ————— 4 el soyasaus 1 el sesamolie 1 el rijstazijn 1 tl gember, geraspt 2 knoflookteentjes, fijngesneden 1 el bruine suiker Pakkie tempeh ½ kopje broccoli, kleine stukjes 2 wortels, geraspt en fijngesneden ½ kopje sugarsnaps peas, gehalveerd 4 bosuitjes, fijngesneden 3 nestjes udon noodles ————— ??RECEPT?? ————— 1. Soyasaus, sesamolie, rijstazijn, gember, knoflook en suiker in een kommetje. Roeren. Tempeh erbij. Laat die bende een kwartier lang staan. 2. Bereid de noodles. Kijk effe achterop de verpakking hoe precies. 3. Olie in een wok of hapjespan. Hoog vuur. Tempeh uit de marinade. In die pan. 4. Beetje schudden met die pan. Groente erbij. 4 minuutjes bakken. 5. Noodles erbij. Marinade eroverheen. 2 minuutjes bakken. 6. Klaar bende. Smulpaap.

15 Likes, 3 Comments – Eet Je Bord Leeg (@eetjebordleeg) on Instagram: “Het smaakt ongemarineerd naar karton en niemand weet waar het van gemaakt is? Nee, we hebben het…”

Meer van Mark:

Marks Menu #17: Breakfast Burrito voor Boeven

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Marks Menu #18: Udon noodles met tempeh
Sluiten