Mark Schoones
Mark Schoones Food 20 jul 2018

Marks Menu #8: zoete aardappel friet/patat

Mark ken je van Ask A Guy. Maar wist je dat hij ook een Instagram-account (@EetJeBordLeeg) heeft waarop hij recepten deelt? Op NSMBL tipt hij wekelijks een gerecht dat zelfs de minder begaafden in de keuken kunnen maken.

In de semantische friet/patat discussie ben ik Zwitserland. Het interesseert me oprecht niet hoe je het noemt. Daarom ram ik er heel diplomatiek een / tussen. Noem het de culinaire vorm van Thorvald Stoltenberg-esque vredesstichting. Enfin, genoeg pretentieus geneuzel. Jullie zijn hier voor het voer.

Zoete aardappel friet/patat

Deze zoete aardappel friet/patat komt uit de oven. Veel mensen claimen dat ovenfriet/patat even krokant wordt als frituurovenfriet/patat. Geloof die mensen niet. Het zijn luchtverkopers die valse dromen in jouw frituurlievende koppie proppen.

Waarom dan toch die oven, hoor ik u enigszins teleurgesteld verzuchten? Omdat je niet per se dood hoeft voor de 40. Was het niet Plato die ooit zei: “Wie thuis niet frituurt, kan buitenshuis lekker onbezorgd naar de McDonald’s?” Nee. Dat zei hij niet. Want Plato was een Griekse filosoof die een halve eeuw voor Christus op aard rondwandelde. En toen was er nog geen McDonald’s. Kuttijd.

Betekent dit dat de oven je prachtige friet/patat slapper bakt dan een grap van Ab Normaal? Neen. Niet als je m’n tips gewoon volgt. Eerst in koud water. Dat is de truc. Daardoor zegt het zetmeel in de aardappel namelijk ‘houdoe’ en laat die zetmeel nu net het component zijn dat je friet/patat slap maakt. Winnen.

De saus die bij dit recept zit, is overigens wel lekker vet. Omdat je toch ergens je verdriet mee moet bedekken. Veel mensen kijken vies als ze ‘augurkensap’ lezen. Maar die mensen snappen er ook geen reet van. Het zijn waarschijnlijk dezelfde soort minkukels die claimen dat ovenfriet/patat even krokant wordt als frituurfriet/patat. De belhamels.

Recept 👉

Zoete aardappel-parmezaan-friet/patat met een saus waar meneer Remia spontaan van met pensioen zou gaan. Uit de oven. Die friet, dan. Niet die saus. ————— 👤 : 2 personen ⏰ : 90 min ————— 👇🏻INGREDIËNTEN👇🏻 ————— 2 zoete aardappelen 2 tl maizena 1 tl paprikapoeder 1/2 tl uienpoeder 1/2 tl knoflookpoeder 1/4 tl cayennepeper 1/4 tl zwarte peper 1/2 tl grof zeezout 1 kopje parmezaanse kaas, geraspt 1/2 kopje mayonnaise. 1 tl Dijon mosterd. 3/4 tl ketchup, van Heinz. Anders doe je niet meer mee #nospon 1/4 tl sap uit een augurkenpot. Niet nadenken. Doen. Zonnebloemolie. Geen olijfolie. Werkt niet. ————— 👇🏻RECEPT👇🏻 ————— 1. Meng de mayo, mosterd, ketchup, augurkensapspul en een snufje cayennepeper. Dat is je saus en het is het beste sinds het gesneden brood of de viandel (Google!) 2. Hak de aardappelen door de lengte in tweeën. Dan in repen van pakweg een centimeter. Dan weer door de lengte in tweeën. Snap je ‘m nog? 3. Leg de aardappelen in een schaal koud water. Laat ze een uur liggen. Dat lijkt lang. Maar gewoon doen. 4. Aardappelen droogdeppen. In een schaal. Maizena erbij. Husselen. Ziet de friet/patat eruit als iets dat uit Colombia komt? Blijven husselen. 5. Zonnebloemolie eroverheen. Husselen. Paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, zwarte peper erbij. Husselen. 6. Oven op 220 graden. 7. Verspreid de friet/patat over een bakplaat waar je aluminiumfolie overheen hebt gesodeflikkerd. Belangrijk: NIET TEVEEL OP DIE PLAAT GOOIEN. Houd ruimte tussen de friet/patat anders stomen die krengen in plaats van dat ze bakken en dat betekent minder crispyness. 8. Half uurtje wachten. 9. Uit de oven. Zout eroverheen. Husselen. Parmezaanse kaas eroverheen. 10. Bikken.

148 Likes, 18 Comments – Eet Je Bord Leeg (@eetjebordleeg) on Instagram: “Zoete aardappel-parmezaan-friet/patat met een saus waar meneer Remia spontaan van met pensioen zou…”

Meer van Mark:

Marks Menu #7: flammkuchen zonder gedoe

Marks Menu #6: zwarte bonenburger

Marks Menu #5: chicken ramen met gemarineerde spek

Reageer op artikel:
Marks Menu #8: zoete aardappel friet/patat
Sluiten