Mark Schoones
Mark Schoones Food 3 aug 2018

Marks Menu 9#: vegapitapizza met krokante bloemkool en avocadospread

Mark ken je van Ask A Guy. Maar wist je dat hij ook een Instagram-account (@EetJeBordLeeg) heeft waarop hij recepten deelt? Op NSMBL tipt hij wekelijks een gerecht dat zelfs de minder begaafden in de keuken kunnen maken.

Bloemkool. Als je net zo’n tatta bent als ondergetekende, vrat je dit broccoli-neefje toch voornamelijk met witte saus en een bord gekookte aardappelen. Verstand op nul, blik op oneindig en prakken maar. Net zo lang met je vork op je bord rammen tot er niks anders over is dan een soort groentepap. In die zin is de Nederlandse thuiskeuken eigenlijk nooit losgekomen van babyvoer.

Vegapitapizza

Door deze toch wel ietwat traumatisch culinaire ervaring in mijn jeugd, belandde de bloemkool op een stoffige bladzijde in m’n fictieve kookboek. Ik deed er eigenlijk nooit iets mee. Tot nu, dus. Je kan die witte roosjes namelijk prima op een ovenplaat met wat kruiden en olie in de oven mieteren. Twintig minuutjes wachten. Klaar bende. Hetzelfde geldt voor kikkererwten. Die veranderen in een soort borrelnootjes. Helemaal goud.

In dit specifieke geval lazer je de ge-oven-de bloemkool en kikkererwten op een pita. Niet opensnijden die pita; dat ritueel bewaar je maar voor na het stappen. Neen; in dit recept besmeer je de pita met avocadomengselspread en je topt de hele bende met wat sour cream. Je gebruikt de pita als pizza. Een soort pitapizza, dus. Hashtag copywright. Eetse!

Recept ?

Geroosterde bloemkool en kikkererwten op een pitaatjs met avocadosmeersel en sour cream. Want waarom zou je pitabroodjes open snijden als je er ook een soort groentepizza’s van kan maken? Nou, omdat je er ook kebab in kan proppen? Okay, true. Maar met dit deksels makkelijke gerecht transformeer je niet in een naar knoflook riekend gevaarte én je hoeft niet in een met TL-verlichte salmonella-fabriek te communiceren met mensen. Winnen. ————— ? : 2 personen ⏰ : 35 min ————— ??INGREDIËNTEN?? ————— 1 bloemkool 4 pitabroodjes, zorg ervoor dat je deze alvast afbakt. Scheelt ons een regel in het recept. 1 blik kikkererwten 2 avocado’s. Of avocaDOS zoals de Spanjaarden het zouden zeggen 1 bloemkool aan bloemkoolroosjes 2 teentjes knoflook, fijngesneden Handje koriander, fijngesneden 1 limoen Gemalen komijnzaad. Let op dat je die -m niet verwisselt met een -n Chilipoeder Paprikapoeder Cayennepeper Sour cream Olijfolie ————— ??RECEPT?? ————— 1. Klap de oven even op 220 graden. 2. Avocado’s naar de grafpleuris hakken, knoflook erbij, koriander erbij, limoensap erbij, snufje komijn erbij. 3. Roeren. Proeven. Peper of zout naar smaak toevoegen. 4. Kikkererwten en bloemkool op een bakplaat. Wel eerst bakpapier op de bakplaat. Anders proef je straks restjes diepvriespizza en Dr. Utker brownies door je bloemkool heen. Wat we willen zeggen is dat je oven smerig is. Zwijn. 5. Besprenkel de kikkererwten en bloemkool met olijfolie, peper, zout, 1 tl chilipoeder, 1 el paprika poeder, 1/2 tl cayennepeper en wat liefde. 6. 15 minuten in de oven. Oven open. Bakplaat eruit halen. Handen verbranden. Ovenwanten aan. Bakplaat eruit. Groentes omdraaien. Weer een kwartiertje. 7. Pita. Avocadosmeersel. Groentes. Sour cream. 8. Neem een hap terwijl je vol in de make-up op je Instastories met je oma-knot mompelt dat je er vandaag echt niet uitziet en onderweg bent naar een suf festival met je besties. Feessie.

103 Likes, 4 Comments – Eet Je Bord Leeg (@eetjebordleeg) on Instagram: “Geroosterde bloemkool en kikkererwten op een pitaatjs met avocadosmeersel en sour cream. Want…”

Meer van Mark:

Marks Menu #8: zoete aardappel friet/patat

Marks Menu #7: flammkuchen zonder gedoe

Reageer op artikel:
Marks Menu 9#: vegapitapizza met krokante bloemkool en avocadospread
Sluiten