Redactie
Redactie Entertainment 5 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

YES: Marvel gaat meer superhelden vrouwelijk en inclusief maken

Als je het over een superheld hebt, heb je het over Marvel-films én vaak over een man. Iron Man was de eerste spuerheldenfilm van het Marvel Cinematic Universe (MCU) in 2008. De rest is geschiedenis. Disney brak alle bioscooprecords en zette een serie aan films neer waar andere studio’s enkel van kunnen dromen. De toekomst? Die wordt vrouwelijk, divers en inclusief. YES.

Want hoewel de superheldenfilms van Marvel heel populair zijn en goed in elkaar zitten, valt er ook genoeg op aan te merken. Zo duurde het twintig films tot een vrouwelijke superheld een rol kreeg (Evangeline Lilly in Ant-Man and the Wasp.)

Marvel Cinematic Universe: kan beter

En zelfs toen was het geen solofilm: Evangeline Lilly moest de titel delen met Paul Rudd als Ant-man. Die film kwam in 2018 uit. Pas het jaar erop, in 2019 dus, introduceerde het Marvel Cinematic Universe zijn eerste vrouwelijke superheld met een eigen film. Brie Larson schreef geschiedenis als Captain Marvel. Ondanks woede onder fans vanwege het casten van Larson wist de film een box office van meer dan 1 miljard dollar aan te tikken.

Diverser en inclusief

Dat smaakt naar meer. Tessa Thompson onthulde onlangs al in een interview dat de toekomst van het MCU om diversiteit en inclusiviteit draait. Zij zal volgend jaar te zien zijn in Thor: Love and Thunder.

Dat Marvel Studios-baas Kevin Feige, de architect achter het MCU, daar serieus in is, blijkt wel uit een nieuwe leak. De doorgaans goed ingelichte leaker Daniel Richtman claimt via zijn enkel tegen betaling toegankelijke Patreon-account het volgende: Feige wil dat vanaf nu het merendeel van de superhelden in het MCU door vrouwen en/of acteurs van kleur gespeeld wordt.

Star Wars en Disney

Overigens meldde diezelfde leaker hetzelfde over Star Wars, dus het lijkt erop dat Disney in de volledige breedte diversiteit en inclusiviteit op de agenda heeft gezet. Althans, als Richtman daadwerkelijk dit nieuws van interne bronnen heeft vernomen en niet uit zijn nek lult. Het blijven vermeende leaks, dus neem dit soort nieuws vooral met een korrel zout. Het is immers nieuws dat relatief voor de hand ligt. Makkelijk scoren dus.

Maar is het wel een leak? We zien het immers zelf al gebeuren. Hoe dan ook is Marvel al bezig met een grote stap in de goede richting. Scarlett Johansson speelt de hoofdrol in Black Widow, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft een Aziatische achtergrond en Angelina Jolie en Salma Hayek staan dit jaar bovenaan de posters van Eternals.

Disney+ zet eerste stappen al

En vergeet Disney+ niet. Daar komt Marvel Studios met series die net zo belangrijk zijn als de films, met grotendeels vrouwelijke superhelden in de hoofdrol. Denk aan She-Hulk, Ironheart en Ms. Marvel. Ook Hawkeye geeft zijn stokje over aan een vrouw: Kate Bishop.

Het is dus maar de vraag of we het überhaupt nog over toekomstplannen en leaks moeten hebben. Alles wijst erop dat Marvel Studios allang begonnen is aan de diversere en inclusieve toekomst van zijn superhelden-wereld.

CBDaniel Richtman @ Patreon

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
YES: Marvel gaat meer superhelden vrouwelijk en inclusief maken
Sluiten