Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Caffeine addicts – Dit is het maximaal aantal kopjes koffie per dag volgens de wetenschap

Caffeine addicts opgelet. Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? Daarover wordt van alles geroepen, maar wat zegt de wetenschap? De Universiteit van Zuid-Australië gooide er een wetenschappelijk onderzoek tegenaan en kwam vervolgens met het verlossende woord.

Zes kopjes koffie per dag of meer is te veel, vijf is dus het magische getal.

Maximaal aantal kopjes koffie per dag

Je herkent het ongetwijfeld: ‘s ochtends begin je met een kopje koffie, om er niet veel later nog een tegenaan te gooien. Voor je het weet zit je voor de lunch al op vier, om er na de lunch nog twee in te gieten. Dan pak je er uit verveling nog een paar en dan loopt de teller al gevaarlijk snel op. Maar hoe ongezond is dat nou? Je kunt je vasthouden aan de bevindingen van het onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië. Een van de conclusies van de wetenschappers is dat de kans op een hartziekte met 22 procent verhoogt bij zes kopjes koffie per dag of meer.

Het gaat om een studie naar de langetermijneffecten van koffieconsumptie in relatie tot hart- en vaatziekten. Het onderzoek is geleid door wetenschappers Dr. Ang Zhou en professor Elina Hyppönen. Het onderzoek bevestigt dat zes kopjes koffie per dag het punt is waarop overtollige cafeïne een hoge bloeddruk veroorzaakt, die voorafgaat aan hartziekten. Aan het langetermijnonderzoek hebben 347.077 deelnemers tussen 37 en 73 jaar oud meegedaan.

Zes kopjes

“Koffie is het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld. Het drankje maakt ons wakker, geeft ons een boost en helpt ons focussen. Maar mensen vragen vaak hoeveel cafeïne je maximaal per dag in kunt nemen”, zegt professor Hyppönen.

“De meeste mensen zijn het erover eens dat ze zich zenuwachtig, geprikkeld of zelfs misselijk voelen als ze te veel koffie drinken. Daarom is het een prettige zekerheid om te weten wat je limiet is. Voor een gezonde bloeddruk en een goede toekomst van je hart is het maximaal aantal kopjes per dag minder dan zes.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Caffeine addicts – Dit is het maximaal aantal kopjes koffie per dag volgens de wetenschap
Sluiten