Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 26 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Maya: ‘Nooit verwacht dat ik me hierdoor zo vrij zou voelen’

Een auto geeft je een ultiem gevoel van vrijheid. Maya rijdt tegenwoordig in deelauto’s. “Ik hou veel meer geld over en er staat er altijd eentje in de buurt.”

“Ik vond het heerlijk om in mijn autootje rond te tuffen”, zegt Maya. “Maar ik was ook klaar met de hoeveelheid geld die het me kostte. Verzekering, benzine, onverwachte reparaties… Ik woon in de stad, dus ook parkeren was vaak een dure grap.”

Snel de auto in bij plensbui

Ze nam het besluit om haar auto van de hand te doen. “Vooral omdat het me ook ging tegenstaan hoe druk het op de weg is. De stad staat vol met auto’s die niet worden gebruikt. Iedereen rijdt naar z’n werk en terug en de rest van de dag staat die auto daar maar te staan. Zo zonde.”

Een deelauto is wat dat betreft een uitkomst: je rijdt er alleen in als je ‘m nodig hebt en er is er bijna altijd eentje beschikbaar. “Dat heeft me positief verrast. Laatst werd ik op weg naar een afspraak overvallen door een plensbui. Er stond gelukkig een deelauto vlakbij, dus ik heb voor het laatste stukje de auto gepakt. Soms ga ik met de trein een vriendin  bezoeken en dan pak ik in de buurt van het station van aankomst een auto naar haar huis.”

Lekker shoppen, grote laadbak

Maya merkt dat ze bewuster nadenkt of ze de auto pakt. “Ik loop en fiets nu vaker. Vroeger pakte ik standaard de auto. Naar de bios, naar mijn werk. Nu beweeg ik meer, omdat een fietstochtje vaak net zo makkelijk is. Als ik toch echt een auto nodig heb, is er bijna altijd wel eentje in de buurt die ik kan pakken. Je hoeft wat minder vooruit te plannen. Ik kan lopend naar het centrum en met de auto terug, of andersom.”

Het grootste voordeel zit ‘m uiteindelijk toch in de geldbesparing. “Dat scheelt echt wel. Vooral die verzekering en benzine, maar ook kleinere uitgaven die opstapelen, zoals je auto laten wassen of een APK-keuring. Wat trouwens ook leuk is, is dat ik nu per rit kan kiezen in wat voor auto ik ga rijden. Ga ik shoppen met vriendinnen, dan neem ik er een met lekker veel laadruimte. Maar voor kleine ritjes in de stad kies ik vaak voor klein, maar fijn. En elektrisch, dus ook nog eens duurzaam.”

Minder files en rustiger op straat

Maya geeft toe dat ze zelf niet had verwacht dat deelauto’s haar zo goed zouden bevallen. “Ik maakte de overstap deels vanwege het geld, maar toch ook wel omdat ik iets wilde bijdragen aan het milieu en de overvolle wegen en steden. Ik geloof echt dat autodelen de toekomst heeft. Op den duur zorgt het voor minder files en een rustiger straatbeeld.”

Wil je meer informatie over autodelen en de voordelen die het je oplevert? Kijk snel op startmetdelen.nl.

*Dit verhaal is gebaseerd op de ervaringen van meerdere mensen.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.