Tessa Ham
Tessa Ham Money 13 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

7 manieren om meer te gaan verdienen dit jaar

Ben je niet tevreden over je inkomen? Dan is er maar één iemand die daar wat aan kan doen: jijzelf. Jij zal zelf in actie moeten komen om meer te gaan verdienen dit jaar. Maar welke acties kun je ondernemen?

We zetten 7 manieren op een rij waarop je meer kunt gaan verdienen.

1. Leer een nieuwe vaardigheid die het bedrijf hard nodig heeft

Eén manier om meer te gaan verdienen dit jaar is door jezelf meer waard te maken. Dit doe je door te investeren in jouw ontwikkeling. Wanneer je een nieuwe vaardigheid leert die het bedrijf ook nog eens hard nodig heeft, is het niet meer dan logisch dat je hiervoor ook gecompenseerd wordt.

Praat eens met je leidinggevende over je wens om jezelf te ontwikkelen. Vaak heeft het bedrijf namelijk een budget waarvan jij een training of cursus kunt volgen. Op plekken als LinkedIn Learning, Udemy of Coursera kun je (soms zelfs gratis) jezelf een nieuwe vaardigheid aanleren.

2. Kijk eens kritisch naar je werk

We willen allemaal wel meer verdienen, maar niet iedereen levert het werk af om dat ook echt te verdienen. Kijk daarom eens eerlijk en kritisch naar je eigen werk. Verdien jij momenteel wel een salarisverhoging? En zo niet, waar ligt dat dan aan? Je hebt nog zo’n acht maanden de tijd om dit te verbeteren voordat je jouw eindejaarsbeoordeling hebt.

3. Maak duidelijk hoeveel waarde jij brengt

Misschien is het voor jou nu duidelijk dat je een salarisverhoging verdient. Je bent altijd de eerste die anderen te hulp schiet, die je aanmeldt voor nieuwe projecten en jij bent degene die nooit een deadline mist. Je werkt hard en levert goed werk af: dat moet je manager wel zien.

In werkelijkheid hebben managers het druk en geven ze leiding aan veel meer mensen dan alleen jij. Het is dus helemaal niet zeker dat je manager doorheeft hoeveel waarde jij brengt. Maar ho wacht – dit betekent niet dat jij nu elke keer bij je manager moet benadrukken hoe hard je wel niet werkt ten opzichte van je collega’s.

Houd gedurende het jaar een document bij (de Amerikanen noemen het mooi een ‘brag sheet’), waarin je bewijs verzamelt van je waarde. Bijvoorbeeld het bedankje van een collega omdat je hem uit de brand helpt geholpen, de projecten waaraan je hebt bijgedragen en het compliment van iemand van een andere afdeling over het werk dat je hebt afgeleverd. Dit helpt je sterker in je schoenen te staan bij een salarisonderhandeling.

4. Bouw een netwerk op buiten je afdeling

Werk je in een redelijk groot bedrijf met verschillende afdelingen en zou je niet alleen willen groeien in salaris, maar ook in je carriere? Hoe beter je netwerk is binnen het bedrijf, hoe eerder jij in aanmerking komt voor een promotie. Netwerken doe je niet alleen maar buiten je organisatie – in tegendeel. Netwerken binnen je organisatie is misschien nog wel belangrijker.

5. Zorg voor goede timing

Tja, als het niet goed gaat met het bedrijf, is de kans groot dat jij die salarisverhoging wel kunt vergeten. En als je manager net middenin een groot project met een naderende deadline zit, is nu ook niet het goede moment om het over je salaris te hebben.

Je hebt natuurlijk geen glazen bol, dus helemaal goed voorspellen of je de juiste timing hebt, kan nooit. Krijg je toch een nee te horen? Maak dan afspraken met je leidinggevende. Welke doelen moet je elk kwartaal bereiken om volgend jaar wél die salarisverhoging te krijgen?

6. Start een side hustle

Het is natuurlijk een beetje een open deur. Maar als je serieus meer wil verdienen, is het goed om hier ook serieus over na te denken. Je kunt in ieder geval nadenken over je mogelijkheden. Zo kun je je bijvoorbeeld storten op passief inkomen. Hierbij werk je één keer hard aan een product, waarna je deze kunt blijven verkopen (zoals een e-book). Zo behoud je op een gegeven moment je vrije tijd.

Of onderzoek waar je nou écht blij van wordt. Waarbij vergeet je de tijd? Waar zoek je vaak informatie over op, bekijk je YouTube-filmpjes over? Als je hier het antwoord op weet, kun je misschien hierin een side hustle in beginnen. Geld verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen is wat ons betreft een win-win.

7. Vraag jezelf af of het tijd is om een nieuwe baan te zoeken

Er zijn veel redenen waarom mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Meer verdienen is daar één van. Een salarisonderhandeling bij een nieuwe baan is vaak een goede manier om een flinke salarisverhoging te krijgen. Maar dit is natuurlijk alleen een goede optie als je niet meer op je plek zit bij je huidige baan.

Let op: hiermee bedoelen we niet alleen als je doodongelukkig op je werk bent. Dan moet je sowieso de biezen pakken. Maar zelfs als je het wel leuk hebt op je werk, kan het tijd zijn voor de volgende stap. Bijvoorbeeld als je al een aantal jaar niet meer bent gegroeid. Als je jezelf niet meer kunt ontwikkelen in je baan, is dat een teken dat het tijd is voor iets nieuws.

Interessant: dít is het gemiddelde jaarsalaris per leeftijd in Nederland

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.