Memes worden tóch verboden in Europa dus hier heb je er nog een paar

Het voorstel om memes te verbieden in de Europese Unie kwam er al in juni, werd in juli afgeketst en wordt nu toch waarschijnlijk goedgekeurd. Wij vinden het 1) hallucinant dat er boven ons hoofd wordt beslist wat wij online mogen doen en (vooral) laten en 2) voelen spontaan de noodzaak om een paar memes tussen dit stuk te knallen. Alsjeblieft.

Wat is er aan de hand?

Als je een zelfgemaakte foto op Facebook, Instagram, YouTube, Reddit of 9GAG – of welk platform je ook gebruikt om je selfies en foodspam te delen – wilt pleuren, kan dat zonder probleem. Althans, niet helemaal natuurlijk. Instagram gaat niet heel lekker op naakt, en Facebook denkt ook weleens dat je een liedje probeert te jatten als je je favoriete liedje van The Biebs onder de aftermovie van je laatste citytrip gooit.

Toch kunt je over het algemeen zonder achtervolgd te worden een geluidsfragment van je favoriete artiest delen. Wat memes betreft schuilt het probleem hem achter het beeld dat hiervoor gebruikt wordt. Je gebruikt in een meme bestaande foto’s of stockafbeeldingen. En daar wil de commissie Juridische Zaken van het Europees parlement met dit voorstel een einde aan maken, door strengere maatregelen te treffen tegen auteursrechtschending.

Enricoh Alfonzo – Comic Con Africa 2018🤩 on Twitter

EU Is Voting To Ban Memes Through Censorship Machines

Om te vermijden dat gebruikers toch nog memes plaatsen, zullen platformen als Facebook en Reddit een streng filtersysteem moeten installeren dat schendingen (lees: memes) blokkeert. Voor overtredingen draait het platform zelf op.

Lekker dan

Als je erover nadenkt, is het hallucinant dat een paar Europese politici die geen idee hebben wie Side Eye Chloe überhaupt is, beslissen dat wij geen memes meer mogen posten. We vragen ons dan ook zeer af hoe die eerste vergadering er in juni moet hebben uitgezien toen het wetsvoorstel gedaan werd. Een groepje politici dat gezamenlijk naar een Powerpoint-presentatie zit te kijken met een paar van de minst grappige memes die het internet heeft voortgebracht? Met daaronder verduidelijkende tekst: “Dit is een meme.” Lekker bezig, jongens.

memes verboden europa

Deze wetgeving tast de vrijheid en het open karakter van het internet aan en dat lijkt ons wel iets om bij stil te staan. Uiteraard is het een goede zaak dat Europa stilstaat bij auteursrechten en een correcte vergoeding voor contentmakers, maar zeker niet alle beelden die in memes gebruikt worden gaan in tegen het auteursrecht. Dat gezegd hebbende, zou het ook gewoon doodjammer zijn om parels als deze te verliezen.
memes verboden europa

Dit is hoe de mensen in je favoriete memes er tegenwoordig uitzien

NSMBL.beNOS

Reageer op artikel:
Memes worden tóch verboden in Europa dus hier heb je er nog een paar
Sluiten