Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 27 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Mensen die deze anticonceptie gebruiken, hebben gemiddeld de meeste seks

Als jij hormonale anticonceptie gebruikt, is het je misschien opgevallen dat je libido een tikje hoger of lager leek te zijn nadat je ermee begon. Dit heb je je niet ingebeeld. Een recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de soort contraceptie die je gebruikt, in combinatie met hoeveel je investeert in je relatie, kan beïnvloeden hoe vaak je seks hebt.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Evolution and Human Behaviour, vroeg een groep onderzoekers uit Noorwegen aan 275 heteroseksuele vrouwen (die allemaal hormonale anticonceptie gebruiken én een relatie hebben) hoe vaak ze de afgelopen week seks hadden, hoeveel ze investeren in hun relatie én welk soort anticonceptiemiddel ze gebruiken.

Na de verkregen data geanalyseerd te hebben, kwamen er een paar interessante resultaten naar boven. Allereerst bleek het dat vrouwen die veel in hun relatie investeren, over het algemeen ook vaker seks hebben. Hoewel dit natuurlijk niet echt verrassend is, toonde het onderzoek echter ook aan dat vrouwen die veel investeren in hun relatie én anticonceptie gebruiken met een hoge dosis progestageen en een lage dosis oestrogeen – zoals de minipil – vaker seks hebben dan vrouwen die ook veel investeren in hun relatie maar dit type anticonceptie niet gebruiken.

Aan de andere kant hadden vrouwen die niet veel in hun relatie investeren, vaker seks wanneer zij anticonceptie gebruiken met een lage dosis progestageen en een hoge dosis oestrogeen.

Zoals je ziet kunnen de opmerkelijke resultaten worden verklaard door het verschil tussen de hormonen progestageen en oestrogeen. Waar het natuurlijke level van oestrogeen in ons lichaam het hoogst is vlak voor de ovulatie, piekt het level van progestageen op een tijd van de maand waarin conceptie niet mogelijk is. Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken met een hoge dosis oestrogeen, zullen daarom waarschijnlijk vaker (zin in) seks hebben; hun lichaam krijgt immers het signaal dat het een goede tijd is om zwanger te worden.

Dit betekent natuurlijk niet dat we nu massaal alleen nog maar anticonceptiemiddelen met een hoge dosis van het ene of andere hormoon moeten nemen – afhankelijk van of je single bent of niet. Er zijn natuurlijk een hoop andere factoren dan het libido, die een belangrijke rol spelen bij het kiezen hiervan. Heb je het idee dat je anticonceptiemiddel van negatieve invloed is op je leven? Breng dan eens een bezoekje aan de dokter om misschien een switch te maken.

8 x de beste seksstandjes voor vrouwen

EHB

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mensen die deze anticonceptie gebruiken, hebben gemiddeld de meeste seks
Sluiten