Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 14 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je menstruatie de ene maand heviger is dan de ander

De ene maand heb je nauwelijks last van krampen en bloedverlies, terwijl je de andere maand die ene week moeizaam doorkomt. Het is toch vreemd dat je de ene maand meer last kunt hebben van je menstruatie dan de andere, maar er is een goede verklaring voor.

Levensstijl

Factoren zoals stress, slaap, voeding en inspanning kunnen allemaal een rol spelen in hoe je menstrueert in de ene maand ten opzichte van een maand eerder of later. Het heeft ook te maken met de mate waarin jij je levensstijl verandert. Ben je de afgelopen tijd bijvoorbeeld meer fanatiek gaan sporten? Dan kan het zijn dat je menstruatie minder hevig wordt en je minder bloed verliest.

Eigenlijk heeft het dus allemaal te maken met onze basisbehoeften. Zit je lekker in je vel, eet en slaap je goed? Dan is je menstruatie waarschijnlijk een stuk minder hevig. Heb je een drukkere periode? Dan kan het zijn dat je menstruatie ook heviger is.

Menstruatie en de hormonen oestrogeen en progesteron

Symptomen en klachten die vrouwen ervaren vlak voor de menstruatie, zoals PMS, ontstaan wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron volop aanwezig zijn. En dat zorgt voor flink wat lichamelijke kwaaltjes. Zo kan oestrogeen zorgen voor een opgeblazen gevoel en hoofdpijn.

Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je tijdens je menstruatie onrustig slaapt en stemmingswisselingen hebt. In sommige gevallen zorgt het ook voor gevoeligere borsten en cysten op de borsten. Maar daar blijft het helaas niet bij! Heb je vaak last van puistjes rond de tijd dat ‘het maandelijkse feestje’ om de hoek komt kijken? Dan heb je dit ook aan oestrogeen te danken.

Wat je kunt doen

Maar je kunt de boel wel meer in balans brengen door ook te letten op je levensstijl. Een van de aandachtspunten is je slaappatroon. Volgens Dr. Jessica Shepherd, gezondheidsdeskundige en specialist op het gebied van het vrouwelijk lichaam, kan slaaptekort en een onregelmatig slaappatroon de kans op een onregelmatige menstruatiecyclus vergroten. Weer een hele goede reden om een uurtje langer in bed te liggen.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Famme.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je menstruatie de ene maand heviger is dan de ander
Sluiten