Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 28 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom dit de ideale tijd is om de menstruatiecup te gebruiken

Menstruatiecup. Het woord klinkt heel relaxt, maar toen ik er voor het eerst eentje zag schrok ik toch een beetje. Dit gaan we echt niet inbrengen hoor, wat een gevaarte. Maar hoe meer mensen ik erover sprak, hoe nieuwsgieriger ik werd naar het gebruik van de cup. Want het zou nogal wat gehannes schelen én geld besparen. En één en één is twee, zo ver kwam ik dan ook wel weer. Ik ging overstag en ben ondertussen verknocht aan de herbruikbare cup.

Maar ik kan me voorstellen dat er nog genoeg vrouwen over het gebruik peinzen en het spannend of onwennig vinden om ‘m te gebruiken. Daar wil ik voor eens en voor altijd verandering in brengen, want nu, dit moment, vandaag – of in ieder geval tijdens je volgende menstruatie – is de perfecte timing om de menstruatiecup te gebruiken.

Menstruatiecup gebruiken

Als je naar het cupje kijkt, rijst er waarschijnlijk één gedachte bij je op: hoe breng ik dit ding in. Gevolgd door vraag twee: hoe krijg ik ‘m er in hemelsnaam weer uit. Je ziet jezelf al stuntelen in de wc.

En yes, de menstruatiecup is zeker wat anders dan een tampon of maandverbandje, maar moest je vroeger niet ook wennen aan het inbrengen van een tampon? I now I did. En zo is het nu niet anders: ook aan het inbrengen van een menstruatiecup moet je gewoonweg even wennen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt wil je niet meer anders. Want dat je 12 uur lang covered bent, geeft zo’n zorgeloos gevoel!

FYI: Op bovenstaande afbeelding zie je hoe je de cup moet dubbelvouwen alvorens je ‘m inbrengt.

Go cupping!

Daarom is ons advies voor iedereen die graag de menstruatiecup wil gebruiken, maar nog twijfelt omdat het zo’n gestuntel kan zijn: probeer het nu!

Er is geen beter moment om te wennen aan het gebruik dan nu je (in de meeste gevallen) elke dag thuis werkt en je gewoon naar je eigen toilet kan gaan.

Op die manier kan je rustig proberen hoe het werkt, keihard vloeken als je daar zin in hebt of de boel onder kledderen (niet dat dat zal gebeuren, maar je weet maar nooit). En niemand die er last van heeft!

Dit is de ideale timing om comfortabel te worden met het gebruik van de menstruatiecup en te wennen aan het inbrengen en eruit halen.

Perfect in de zomer

En als je het dan onder de knie hebt, is daar pluspunt numero dos: de menstruatiecup is ideaal als je ongesteld bent en naar het strand of zwembad gaat of een lange wandeltocht door de bergen gaat maken.

Je hebt 12 uur lang nergens omkijken naar en hoeft pas bij thuiskomst weer te denken aan het verwisselen van je cup. Én het scheelt ook nog ‘s heel wat vervuilende tampons en euro’s in de portemonnee.

Handig: bij HEMA scoor je sinds kort een herbruikbare menstruatiecup, maar je kan ook naar Kruidvat of een andere drogisterij.

Meer over je menstruatie:

Reageer op artikel:
Waarom dit de ideale tijd is om de menstruatiecup te gebruiken
Sluiten