De mentale gezondheidsvoordelen van je aankleden als je thuis werkt

Door het vele thuiswerken staat onze ochtendroutine op losse schroeven. Want als je ’s morgens om negen uur klaar moet zitten, dan kan je prima je wekker tien minuten van tevoren zetten en in je pyjama achter je laptop kruipen. Niemand die het merkt, toch? Wrong. Je houdt er niet alleen je collega’s, maar vooral jezelf mee voor de gek.

Wanneer je er ’s morgens voor kiest om de wekker wat eerder te zetten en je gewoon aan te kleden, kan je profiteren van behoorlijk wat mentale gezondheidsvoordelen.

Waarom je jezelf ’s morgens wilt aankleden

Je mentale gezondheid is minstens even belangrijk als je fysieke gezondheid. Dat laatste houden we onder controle door onze handen kapot te wassen en thuis af en toe een home workout te doen, maar hoe zorg je voor selfcare tijdens de crisis? We kunnen je alvast één ding meegeven: een borstel door je haren halen en jezelf fatsoenlijk aankleden helpt je al een behoorlijk eind op weg.

De mentale gezondheidsvoordelen van jezelf aankleden (in plaats van werken in je chillkleding)

Mensen die zich ’s morgens meteen in een spijkerbroek hijsen kan je nu nog zien als uitslovers, maar met de onderstaande gezondheidsvoordelen krabben we onszelf toch even flink achter de oren.

1. Je behoudt een routine

Je gevoel voor routine is de laatste tijd waarschijnlijk een beetje vervaagd. Waar je vroeger stipt om zeven uur wakker werd, een kwartier later onder de douche stond en daarna gehaast je ontbijt klaarmaakte, blijf je nu veel langer in bed liggen. Je hoeft immers niet meer naar werk te reizen. Maar juist door deze vrijheid, weet jouw lichaam niet meer waar het aan toe is. En dat kan dan weer voor stress zorgen.

“When you don’t know what’s coming next, that can be a challenging thing for some people, so a lot of it is about having some semblance of what your day and week looks like. Knowing what’s coming next can be comforting,” legt psycholoog De’Von Patterson uit in dit artikel aan The Huffington Post.

2. Je bent productiever

Als je rond blijft hangen in je pyjama’s, is de kans groot dat jouw lichaam langer in slaap-modus blijft. En dat komt jouw productiviteit dus echt niet ten goede. Zodra je je hebt aangekleed, geef je jouw brein de impulsen dat je klaar bent voor een nieuwe dag.

3. Het helpt je de rest van de dag

Ben je van plan om ’s avonds in het park te gaan sporten? Dan is het ook belangrijk om overdag géén sportkleding aan te hebben. Het wisselen van je kleding kan er namelijk voor zorgen dat je beter grip krijgt op jouw dagindeling. Want laten we eerlijk zijn: die laat de afgelopen tijd nog wel eens te wensen over.

4. Het is goed voor je seksleven

Zit je samen met je vriend thuis? Grote kans dat hij er ook héél blij mee is als je jouw chill-kloffie eens omwisselt voor een verzorgdere look. Jullie houden no matter what van elkaar, maar soms kan een beetje extra moeite voor elkaar doen geen kwaad. En daar pluk je mentaal dan ook weer de vruchten van.

Draag dus liever geen sportkleding of pyjama tijdens het werken. Je hoeft je ook echt niet uit te sloven en in je beste pak achter de computer te zitten – maar kies gewoon die comfortabele mom jeans en die fijne trui. Als je er íéts meer moeite insteekt, zal je dat mentaal zeker merken.

Reageer op artikel:
De mentale gezondheidsvoordelen van je aankleden als je thuis werkt
Sluiten