Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 5 jan 2019

Met deze 16 simpele tips bespaar je iedere dag een beetje geld

Of je nou een droomvakantie voor ogen hebt waar je geld voor apart wilt zetten of simpelweg een buffer op wilt bouwen, het is altijd handig om wat tips te krijgen als het gaat om sparen.

Hoewel je natuurlijk in één keer veel geld bespaart door grote aankopen te vermijden, kun je juist door de hele maand op de kleintjes te letten uiteindelijk een hoop euro’s in je zak houden. Hieronder zestien tips waarmee je iedere dag een beetje geld bespaart.

1. Sla je dagelijkse venti caramel latte macchiato eens over

Hoe lekker al die extravagante koffies ook zijn, ze zijn niet erg vriendelijk voor je portemonnee en bovendien alles behalve ‘nodig’. Reken jij maar eens uit hoeveel geld je per maand kwijt bent aan jezelf hierop te trakteren.

2. Lak je eigen nagels

Natuurlijk is het heerlijk ontspannend om je nagels te laten doen in een salon, maar het kost ook veel geld. Zelfs als je een nagellak koopt van een duurder merk, ben je alsnog zoveel goedkoper uit als je zelf je nagels lakt. Bonus: je bespaart ook nog eens tijd.

3. Kook je eigen avondeten

We snappen dat je ‘s avonds niet altijd tijd en zin hebt om te koken, maar probeer dit toch wat hoger op je prioriteitenlijstje te zetten. Het is niet alleen een stuk goedkoper om zelf je eten te maken (er zijn genoeg snelle budgetrecepten te vinden op het internet), maar het geeft ook veel meer voldoening als je van iets aan het genieten bent dat je zelf hebt gemaakt.

4. Zet elke dag één euro opzij

De fijnste manier van sparen is natuurlijk wanneer je het niet doorhebt. Stop gewoon elke dag één euro (of enkele euro’s wisselgeld, mocht dat ook lukken) in een spaarvarken, en je zult aan het eind van de maand toch minimaal zo’n €30 gespaard hebben. Wedden dat €3 of €5 per dag ook makkelijk lukt?

5. Investeer in een herbruikbare waterfles

Het is niet alleen vriendelijker voor het milieu om een waterfles te kopen die je kunt hervullen, maar ook voor je portemonnee. Hou ‘m echter wél goed schoon door de fles – en met name het mondstuk – dagelijks te reinigen.

6. Spreek eerst met vrienden thuis af voordat je gaat stappen

Het idee van ‘indrinken’ is eigenlijk zo slecht nog niet! Geniet (met mate) van wat drankjes thuis, zodat je geen absurde prijzen in de club hoeft te betalen.

7. Denk aan je gas en stroom

Probeer jezelf aan te leren om altijd het licht uit te doen als je een kamer verlaat en je zult zien dat je energierekening aan het eind van de maand toch wat lager is geworden. Vooral op het gebied van gas kan dit een behoorlijk verschil maken: spreek met jezelf een douche-limiet af en zie het als een spel om vóór die tijd klaar te zijn.

8. Shop online en vergelijk

Mocht je graag iets specifieks willen kopen, doe dit dan online. Hier kun je namelijk zien waar jouw item voor het minste geld wordt verkocht, aangezien de prijs per winkel flink kan verschillen.

9. Maak een boodschappenlijst en hou je hieraan

Je hebt deze tip waarschijnlijk wel vaker gehoord, maar hij kan dan ook heel geldbesparend zijn. Als je bij elkaar optelt hoeveel geld al je impulsieve aankopen in de supermarkt kosten, weet je dat het veel beter is voor je portemonnee als jij enkel koopt wat je echt nodig hebt. Vermijd bepaalde delen in de supermarkt als je weet dat je hier een zwak voor hebt.

10. Doe wat vaker een DIY

Of het nou gaat om de decoratie van je huis of een gezichtsmaskertje, er zijn genoeg leuke DIY’s te vinden op het internet die minder geld kosten dan het in de winkel te kopen, en nét zo doeltreffend zijn.

11. Evalueer je reiskosten

Ga bij jezelf na of de reiskosten die jij maakt echt noodzakelijk zijn. In plaats van die UBER te pakken na een avondje uit, kon je namelijk ook gewoon op de fiets stappen.

12. Evalueer je abonnementskosten

Net als bij je reiskosten, is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan of je wel echt gebruik maakt van alle abonnementen die je hebt. Je kunt natuurlijk ook bedenken of er niet een goedkopere variant te vinden is.

13. Koop bepaalde producten in grotere aantallen

Het is op de lange termijn natuurlijk goedkoper om bijvoorbeeld de grotere verpakking toiletpapier of wasmiddel aan te schaffen. Is je favoriete deodorant met 50% korting te koop? Sla dan alvast in voor de komende maanden, ook al is je fles nog niet leeg.

14. Kies eens voor het huismerk

De tandpasta of douchegel van het huismerk van je drogisterij of supermarkt werkt waarschijnlijk net zo prima als die van de duurdere merken. Natuurlijk zijn er voldoende producten die je van een bepaalde kwaliteit wilt kopen, maar er zijn ook zóveel goedkope labels die precies hetzelfde doen.

15. Doe eens iets met je vriendinnen zónder geld uit te geven

Natuurlijk zijn al die etentjes buiten de deur gezellig, maar er bestaan ook genoeg activiteiten die jullie samen kunnen doen en minder geld kosten of zelfs gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van gratis musea of door het park wandelen. Thuis koken is daarnaast net zo gezellig als buiten de deur eten, en voor de prijs van een glas wijn buiten de deur koop je een hele fles.

16. Probeer jezelf te beheersen als het gaat om impulsieve aankopen

We weten dat deze tip heel cliché is, maar alsnog is ie belangrijk om te horen. Als je iets wilt kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je het mag kopen als je er over een week nog steeds aan denkt. Je zult zien dat je de meeste dingen al na een dag vergeten bent. Toch een impulsaankoop gedaan? Bewaar dan de bonnetjes en laat de labels aan het product zitten en kijk ook hier een week later nog eens naar.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Popsugar

Reageer op artikel:
Met deze 16 simpele tips bespaar je iedere dag een beetje geld
Sluiten