Vivian
Vivian Love & Life 16 okt 2017

Zo zorg je ervoor dat een ruzie juist tot een sterkere relatie leidt

Natuurlijk wil je het liefst nooit ruziën met je partner, maar een onenigheidje op zijn tijd is bijna onvermijdelijk. En dat is helemaal geen ramp, ruzies komen nou eenmaal in elke gezonde relatie voor.

Een ruzie hoeft dan ook helemaal niet het einde van een relatie te betekenen. Sterker nog: met onderstaande zeven tips in gedachten kan ruzie zelfs tot een sterkere band leiden.

Ook belangrijk: Dit zijn de red flags in een relatie die je niet mag negeren

1. Kijk of er een patroon te vinden is in jullie ruzies

Ruziën jullie altijd over het feit dat hij de wc-bril omhoog laat? Of dat jij je make-up overal laat slingeren? Grote kans dat je zulke ruzies al aan ziet komen.

Probeer daarom een manier te vinden waarop je deze ruzies kunt vermijden, zoals een opruimsysteem, of probeer dit soort eigenschappen van elkaar te accepteren.

2. Heb je in bepaalde periodes of tijdstippen meer ruzie?

Ontstaan ruzies vaak na een avondje drinken? Of in de ochtend als de ander niet vooruit te branden is? Krop je je gevoelens op en explodeer je vervolgens om het minste of geringste?

Probeer je hiervan bewust te zijn, want zo kun je hierop inspelen. Hoe kun je die ergernis tot een minimum houden? Dit hoef je niet zelf uit te pluizen, maar bespreek het juist! Met z’n tweeën kom je verder dan in je eentje, daar ben je immers een team voor.

Waarom je je niet schuldig moet voelen als ‘de vlinders’ in je relatie voorbij zijn

3. Realiseer je dat ruzie niet het einde van je relatie betekent

Wat je met je woede doet, kan echter wel bepalend zijn voor het slagingspercentage van je relatie. Het helpt niet als je je partner tijdens een ruzie belachelijk maakt of de grond in boort. Dat kan jullie relatie alleen maar schaden in plaats van helpen. Benader je partner daarom altijd met respect – zelfs als jullie flink aan het ruziën zijn.

8 tekenen dat de communicatie in jullie relatie niet helemaal lekker loopt – en hoe je het oplost

4. Geef de ander niet de absolute schuld

Wanneer je gefrustreerd en boos bent, kan je al snel de ander de schuld geven van iets en er van alles bijhalen wat hij/zij óók niet goed doet. Na een tijdje weten jullie geen van beiden meer waar die ruzie in eerste instantie mee begon.

Het kan natuurlijk heel goed dat je partner iets fout doet of heeft gedaan, maar als je vol in de aanval gaat zal dat waarschijnlijk contraproductief werken. Geef je partner daarom opbouwende kritiek of stel voor hoe hij/zij het in het vervolg beter zou kunnen aanpakken.

5. Neem een time-out

In the heat of the moment zeg je soms dingen die je helemaal niet meent. Dit kun je voorkomen door simpelweg even afstand te nemen van de situatie. Zo kun je weer kalmeren en rustig nagaan waarom je nou precies zo boos bent.

Het kan helpen om dit ook juist tegen je partner te zeggen: “Ik ga even een rondje lopen voordat ik dingen zeg waar ik spijt van krijg. Zullen we daarna rustig verder praten?”

Relatie-struggles (in lockdown)? Een relatietherapeut geeft antwoord op je vragen

6. Kijk ook kritisch naar jezelf

Het is makkelijk om met je vinger naar een ander te wijzen, maar het is juist lastig om toe te geven dat jij (ook) fout zit. Hoe moeilijk dit soms ook is, het leert je wel hoe je ruzies in het vervolg kunt beperken en minder snel te laten escaleren.

7. Focus op positiviteit in je relatie

Wees niet bang om met je partner te praten over wat jij nodig hebt om je geliefd en gerespecteerd te voelen – en natuurlijk ook andersom.

Laat ook zeker geregeld weten hoeveel je de ander waardeert en hoe leuk jullie het samen hebben. Dit helpt je er – zelfs middenin een ruzie – aan herinneren waarom je zo verliefd bent op die persoon en waarom jullie een relatie hebben.

Ruzie met je lover: 5 dingen die je het best kunt doen ná de ruzie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat een ruzie juist tot een sterkere relatie leidt
Sluiten