Bente De Bruin
Bente De Bruin Food 7 apr 2018

Met deze tips koop jij voortaan alleen nog maar rijp fruit

1. Bananen
Bananen zijn rijp als de schil een paar bruine vlekjes bevat. Omdat onrijpe bananen er voor veel mensen beter en lekkerder uitzien, worden deze in supermarkten ook vaak in de schappen gelegd. Dit is niet erg, maar onthoud wel dat je de banaan dan eigenlijk niet gelijk zou moeten eten. Wacht een paar dagen tot ook deze wat lichte vlekjes op de schil hebben. Zo haal je er ook al het goede uit.

2. Peren
Voor peren geldt hetzelfde: ook deze zijn rijp als er een paar bruine vlekjes op de schil zitten. Daarnaast moeten peren ietwat zacht zijn en kun je aan de zoete geur ruiken of je ze al kunt eten. Zijn ze hard en ruik je niets? Dan kun je beter nog even wachten.

3. Avocado
Ga nooit meer de fout in door een te rijpe avocado te kopen met deze truc. Haal het ‘steeltje’ aan de bovenkant weg en check de kleur die eronder zit. Is dit bruin? Dan is de avocado van binnen ook bruin. Het gaatje bovenop moet een frisse, groene kleur hebben. Dan weet je dat je goed zit! Kost het nogal wat moeite om het steeltje te verwijderen, dan is de avocado nog niet rijp.

4. Tomaten
Sommige soorten tomaten kun je goed ruiken wanneer ze rijp zijn. Verder kun je dit checken door lichtjes met je duim op de tomaat te duwen. Deze zou iets mee moeten geven. Harde tomaten kun je prima eten, maar bevatten vaak net iets minder smaak.

5. Vijgen
Vijgen moeten zacht aanvoelen en een licht gerimpeld schilletje hebben. Daarnaast hoort de kleur bij de meeste soorten donkerbruin te zijn.

6. Aardbeien
Aardbeien zijn goed te eten als ze volledig rood zijn, ook rondom het kroontje. Daarnaast zou de geur precies moeten zijn als de smaak: lekker zoet.

7. Perziken
Voor perziken geldt hetzelfde als aardbeien: de geur moet passen bij hoe jij de smaak kent. Daarnaast moet een perzik zacht aanvoelen als je er lichtjes op duwt, maar niet teveel meegeven. Dan zijn ze helaas al te oud.

8. Kersen
Kersen horen stevig en donker van kleur te zijn. Daarnaast geldt dat als de steeltjes er nog aan zitten, de kersen vaak goed zijn. Zijn de kersen nog felrood? Dan zijn ze waarschijnlijk nog niet rijp.

9. Ananas
Een ananas is goed als deze zoet ruikt, zwaar aanvoelt en de bladeren er gezond uitzien. Pak een van de middelste bladeren beet en trek hier zachtjes aan. Laat het blad los? Dan is de ananas perfect!

10. Meloen
Watermeloen hoort hol te klinken als je op de schil klopt. Daarnaast moet de meloen zwaar zijn en lichtjes zoet ruiken. Voor galiameloen en cantaloupes geldt dat ook deze zwaar aan moeten voelen. Deze ruiken vaak wel wat zoeter, wat in dit geval geen kwaad kan.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze tips koop jij voortaan alleen nog maar rijp fruit
Sluiten