Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 28 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat een migraine aura inhoudt

Last hebben van migraine is super vervelend. De een heeft er nooit last van, de ander soms wel wekelijks. Migraine komt in verschillende fases, waarvan de ‘aurafase’ er eentje is. Dit is wat de migraine aura inhoudt.

Migraine aura

Sommige mensen krijgen voordat de migraine daadwerkelijk doorzet, last van iets genaamd ‘migraine aura’. Deze vage naam staat voor een fase waarin het lichaam meestal visuele klachten krijgt, voordat de intense hoofdpijn begint. De aurafase van migraine komt bij ongeveer 25 procent van de mensen die last hebben van migraine voor.

Wat gebeurt er bij migraine aura

Wanneer je last hebt van de aurafase is dit voornamelijk visueel. Je kan sterretjes, vlekken, lichtflitsen of kleurrijke zigzaggende lijnen zien. Je kan je wel voorstellen dat deze dingen je zicht kunnen verstoren, waardoor je even minder goed kan zien. Het is wel belangrijk om te weten dat migraine aura niet gevaarlijk is.

Bij een klein deel van de mensen komen hier ook klachten bij kijken zoals tintelingen of gevoelloosheid. Daarnaast, bij een nog kleiner deel van de mensen is een auraverschijnsel ook moeite hebben met praten of het vinden van de woorden die je zoekt.

Migraine aura duurt gelukkig niet heel lang. Meestal ontwikkelt het zich geleidelijk gedurende vijf tot twintig minuten. Het duurt bijna altijd korter dan een uur, maar dat verschilt ook wel per persoon natuurlijk.

Oorzaken migraine aura

Helaas is er over de oorzaken van migraine aura niets bekend. De kans bestaat dat het te maken heeft met een tijdelijke verwarring tussen bloedvaten en de zenuwen in je hersenen. Het is een theorie dat de bloedvaten dan eventjes iets wijder zijn, vanwege bepaalde triggers zoals te veel licht of stress.

In 99 procent van de gevallen wordt de migraine aura gevolgd door hoofdpijn, maar soms begint de hoofdpijn al in de aurafase zelf. Een migraine aura zonder hoofdpijnaanval bestaat ook. Dit heet migraine san migraine, volgens de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging.

Helaas is migraine aura tot nu toe nog niet de behandelen. Pak in ieder geval goed je rust en zoek een donkere, stille kamer op als dat kan.

Wil je meer weten over hoofdpijn?

9 mogelijke oorzaken van je vervelende hoofdpijn

Nederlandse Hoofdpijn Vereniging

Reageer op artikel:
Dit is wat een migraine aura inhoudt
Sluiten