Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Mentale Gezondheid 7 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

Je bent niet de enige – Deze 20 soorten angst herkent elke millennial

We zitten nogal in een bewogen tijd en dat brengt vaak de nodige spanning en angst met zich mee. Als jongvolwassene zul je wel gemerkt hebben dat het leven soms echt heel emotioneel en uitputtend kan zijn. Hier horen ook (vaak onrealistische) angsten bij die we moeten overwinnen. Van bang zijn dat je je zaakjes nooit op orde zult krijgen of dat je alleen zult sterven, tot het gevoel dat je hebt wanneer je je realiseert dat toch écht ooit je studieschuld moet gaan terugbetalen.

Je kunt soms te maken krijgen met angstgevoelens over dingen waarvan je niet eens wist dat je ermee bezig was. Deze twintig angsten maken we allemaal wel eens mee, en overwinnen we uiteindelijk.

1. Dat je nooit je soulmate zult vinden

Soms komt even dat paniekgevoel opduiken dat je voor altijd alleen zult blijven. We weten dat het leven soms tegen je zegt: “Ga maar gewoon voor een hele kudde katten in plaats van een relatie”, maar dit is niet iets waar je je nu zorgen om hoeft te maken. Jouw liefde komt nog wel.

2. Dat je voor de verkeerde valt en je hart gebroken wordt

Vrijwel iedereen heeft weleens een gebroken hart gehad. Dit betekent niet dat dit het einde van de wereld is, of dat je niet meer aan een relatie wilt beginnen omdat je hier bang voor bent. Je zult ook nooit weten of hij of zij misschien wel de juiste voor je is, als je niets durft te proberen.

3. Dat je genoegen neemt met iemand van wie je houdt, maar op wie je niet meer verliefd bent

Liefde komt in vele gradaties, en zelfs als je even niet meer tot over je oren verliefd bent, kan een relatie met iemand waar je in en in van houdt je ongelooflijk veel bieden. Verliefdheid blijft niet altijd, dus voordat je verder kijkt naar iets anders – realiseer je dat dit bij de volgende persoon ook gaat gebeuren, en investeer juist in iets waardevols.

4. Dat je een totaal verkeerde carrière-tak gekozen hebt

Tja, deze gedachte heeft iedereen weleens. Toch is er een lichtpuntje aan de horizon. Je bent nooit te oud om een carrière-switch te maken en om iets nieuws te gaan leren. Weg met die angst.

5. Dat je een vreselijke baas zult krijgen

Weet je nog die ene baas die je als tiener had tijdens je afwas-bijbaantje? Nu je ouder bent is het veel makkelijker om zulke mensen te begrijpen, en vooral ook om beter met ze om te gaan. Als het echt een vreselijk persoon is kun je ook iets anders zoeken.

6. Dat je je ouders teleurstelt

Niets is erger dan wanneer je ouders “niet boos, maar teleurgesteld” zijn. Toch kun je niet je hele leven aanpassen aan wat zij willen dat je doet. Je zult merken dat wanneer jij je passie gevonden hebt, ze vooral blij voor je zullen zijn.

7. Dat je ergens anders moet wonen en je al je vrienden en familie kwijt raakt

Misschien krijg je ooit de kans om ergens anders te gaan wonen omdat je een baan aangeboden krijgt. Toch is het nooit erg om uit je comfort-zone te gaan en nieuwe dingen (en plekken) te proberen.

8. Je geliefden kwijtraken

De realisatie dat je ouders en grootouders ooit dood zullen gaan is vreselijk. Het hoort bij het leven, maar dat maakt het niet minder moeilijk. Toch is het belangrijk om je niet over te laten nemen door angst. Ga liever zo veel mogelijk leuke dingen met ze doen.

9. Dat je er nooit achter komt wie je nou écht bent

Maar ja – who does? Het heeft geen zin om je zorgen te maken over jezelf als persoon. Het kan maar zo zijn dat je op je vijftigste nog steeds niet weet wie je bent, en dat is oké.

10. Dat je voor altijd moet dealen met die ene ‘vriend(in)’ die niet goed voor je is

Het is heel moeilijk om het contact te verbreken met iemand die je lang als vriend hebt beschouwd. Maar als deze persoon er altijd voor zorgt dat je je minderwaardig voelt, is het geen echte vriend.

11. Dat je al je gespaarde centen kwijt raakt waardoor je nog meer schulden krijgt

Schulden… Yikes. Wij willen ook niet altijd denken aan onze studieschuld, maar het is ook niet leuk om altijd die gierigaard te zijn die nooit iets extra’s of leuks wil gaan doen. Dat je jezelf een keer trakteert op een nieuwe broek of een weekendje weg, betekent niet dat je onverantwoord bent.

12. Je wordt elk jaar toch echt ouder

Vroeger keek je uit naar de jaren dat je volwassen zou worden. Nu je het dan bent, gaat de tijd wel echt verdomde snel. Geen angst, je hebt je hele leven nog om toffe dingen te doen, en ook als je echt ‘groot’ bent, mag je nog plezier hebben en de wereld ontdekken.

13. Dat je vervreemd raakt van je oude vrienden

Helaas hoort dit een beetje bij opgroeien. Zodra je gaat studeren in andere steden is het bijna niet haalbaar dat je dezelfde enorme vriendengroep van de middelbare school blijft houden. Vroeger zag je elkaar elke dag, en nu moeten jullie opeens afspreken om elkaar te zien. Als je geen drang voelt om af te spreken, is het misschien ook maar beter zo.

14. Dat je niet genoeg tijd of geld hebt om zoveel te gaan reizen als je vroeger wilde

Oh, wat droomde je vroeger over de uitgebreide wereldreizen die je zou gaan maken als je geld genoeg had. Nu heb je misschien geld en een baan, maar geen tijd meer om zo veel weken op verlof te gaan. Toch betekent dit niet dat je je angst de overhand moet laten nemen. Je hebt namelijk nog een heel leven voor je.

15. Dat je gaat trouwen

Betekent trouwen dat je vast zit aan het burgerlijke bestaan? Nee. Dit bepaal je lekker zelf, en bovendien is af en toe een beetje burgerlijk zijn helemaal niet erg. (Lekker op de bank Netflix kijken op zaterdagavond in plaats van gaan stappen mag ook gewoon).

16. Dat je niet genoeg tijd hebt om je bucket-list af te werken

Om je hier nou al zorgen over te maken is best absurd. Moet je eens kijken wat je al bereikt hebt en wie wéét hoe veel tijd je nog voor je hebt. Je kunt nog zo veel moois beleven. Weg met die angst.

17. Dat je nooit je eigen huis zult hebben

De huizenmarkt is cray cray. Vooral in grote steden waar veel mensen tot hun vijfendertigste nog met huisgenoten en gedeelde keukens dealen. Logisch dat je daar wat angst door voelt. Maar als we je een tip mogen geven: later zul je met blijdschap terugdenken aan deze jaren, dus geniet ervan.

18. Dat je alleen nog maar bezig bent met je werk

Allereerst, dit heb je volledig zelf in de hand. Het heeft te maken met grenzen stellen en tijd maken voor jezelf, je vrienden en familie. Je merkt vanzelf wanneer je te veel aan het werk bent, en zorg er dan voor dat je een stapje terug zet. No biggie.

19. Dat je niks gaat bijdragen in de wereld

Je krijgt soms misschien het gevoel dat je onbelangrijk bent. We dragen allemaal ons steentje bij. Leef gewoon zo goed mogelijk en wees lief voor onze planeet. Dan zit het wel goed.

20. Dat je je kans verpest bij die ene die ‘de ware’ had kunnen zijn

De waarheid blijft dat je dit nooit weet van te voren of achteraf. Als het stukloopt was het hoogstwaarschijnlijk ook niet meant to be, dus maak je hier niet te druk om. Het kan ook maar zo zijn dat jullie ooit weer samenkomen als hij of zij écht de ware is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je bent niet de enige – Deze 20 soorten angst herkent elke millennial
Sluiten