Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 16 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Fenna Brinkmann over millennials tijdens de coronacrisis: “We lopen tegen onszelf aan. Tegen onze manier van leven.”

Inmiddels zitten we ruim vier weken in quarantaine en eerlijk is eerlijk, het is niet elke dag (of week) even makkelijk. Waar ik in het begin nog best veel moeite had met het gevoel om ‘opgesloten’ te zitten, is het langzaam een gewenning aan het worden om ‘s ochtends je laptop aan de keukentafel open te klappen. De coronacrisis komt – zonder twijfel – bij iedereen binnen. Het is natuurlijk vervelend, op veel momenten ongemakkelijk en allerminst wenselijk. De vraag is dan ook: hoe gaan we ermee om en wat leren we van deze crisis?

Waar het leven eerst bijna niet bij te benen was, lijkt het nu stil te staan. En dat raakt de generatie van millennials hard.

Millennials

Het is niet per se zo dat de coronacrisis millennials harder raakt dan andere generaties. Maar er is wel een cruciaal verschil. Millennials zijn namelijk de mensen die nét even alles anders willen doen: het systeem is niks voor millennials. We willen de 9-5 mentaliteit laten vallen, we ontwikkelen apps, merken en campagnes. We doen alles anders dan de gevestigde orde: shoppen, daten, tv kijken, een taxi pakken. Onze kijk op politiek is kritisch, we streven naar vooruitgang en ontwikkeling.

Er werd ons altijd verteld dat we alles konden doen wat we willen. Geniet van het leven, denk later maar na. We willen continu geprikkeld worden door Instagram, YouTube, TikTok. Ons liefdesleven speelt zich online af, we geven geld uit zonder te sparen en huren liever dan dat we bezitten. Daar kunnen en mogen we van alles van vinden, maar al deze ontwikkelingen hebben een enorme impact gemaakt op de manier hoe we met elkaar omgaan en in contact blijven.

Coronacrisis

En toen was daar de coronacrisis. Waar we in januari nog massaal riepen dat 2020 echt ons jaar ging worden, leven we nu onder de angst van een virus. En het lijken de millennials die daar het slechtst mee kunnen omgaan. Ik hoor je denken: waarom? Wij zijn toch degenen die het thuiswerken praktisch hebben uitgevonden, die prima overweg kunnen met Deliveroo en Uber Eats en die alles altijd al online bestellen?

Dat klopt, maar ons rooskleurige beeld van het leven van een freelancer of ondernemer die zijn eigen tijd in kan vullen wordt in één klap van tafel geveegd. Het zijn namelijk juist die mensen die niet voor een baas werken, die het hardst geraakt worden. We zijn ineens op zoek naar veiligheid en stabiliteit en komen de consequenties tegen van de manier waarop we een paar maanden geleden het allerliefst leefden.

De consequenties

We lopen tegen onszelf aan. Tegen onze waarden en normen. Tegen onze manier van leven. We hebben geen stabiliteit opgebouwd en het maakt ons ineens angstig. We worden geconfronteerd met het feit dat het leven morgen afgelopen kan zijn. Onze mentale gezondheid lijdt eronder en als we morgen bij een 9-5 baan konden beginnen, dan deden we dat. Het klinkt ineens aantrekkelijker dan ooit.

Wat zijn dan de juiste lessen die je uit zo’n coronacrisis haalt? Moeten we het massaal anders gaan doen als dit voorbij is? Was dit het einde van de vrijheid waar je je zo aan hechtte? En heb je wel genoeg genoten van die laatste cappuccino met havermelk toen je op dinsdagochtend naar je sportlesje rende?

De lessen

We hoeven het onszelf absoluut niet kwalijk te nemen, maar wat we wel kunnen doen is nadenken over het leven na de coronacrisis. Wat hebben we van deze gedwongen pauze geleerd? Wordt het tijd om de saaie stabiliteit die we altijd hebben verafschuwd eens te gaan waarderen? Ik denk dat het bouwen van een fundament ineens belangrijker is dan ooit. We moeten iets hebben om op terug te vallen. Niet per se financieel, maar ook mentaal en fysiek.

We hebben lang geleefd alsof morgen niet bestond en ervaren daar nu de consequenties van. Waar het normaal druk-druk-druk is, hebben we nu zeeën van tijd. Gebruik die tijd om te reflecteren op de afgelopen periode en vooruit te kijken naar de periode na corona. Investeer in jezelf, in je mentale gezondheid, in je fysieke gezondheid. Kijk naar je omgeving, naar de dingen die er wél zijn en wees niet bang voor verandering.

Gebruik de tijd wijs want er komt geen ander moment om zo goed te kunnen reflecteren. Wees lief voor jezelf en anderen, neem dingen niet for granted en haal het beste uit deze periode. Blijf het beste uit het leven halen, maar onthoud één ding: het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Fenna Brinkmann over millennials tijdens de coronacrisis: “We lopen tegen onszelf aan. Tegen onze manier van leven.”
Sluiten