Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 24 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom hebben millennials minder seks dan vorige generaties?

Hoewel je door de komst van alle dating-apps zou denken dat wij millennials meer seks hebben dan onze voorouders, is het tegenovergestelde waar. Millennials hebben minder seks dan vorige generaties. Daar is in principe niks mis mee – iedereen moet immers voor zichzelf beslissen wanneer en wat hij of zij doet – maar het is wel opvallend. Hoe komt het dat millennials minder seks hebben?

Terwijl alle taboes rondom seks langzaamaan verdwijnen, anticonceptie binnen handbereik is en je volgende hook-up slechts één swipe van je verwijderd is, staat het seksleven van de millennial op een laag pitje. We leggen je graag uit waar de trend vandaan komt.

Dating-apps zijn toch niet zo handig

Waar we net zeiden dat je volgende sekspartner slechts één swipe van je verwijderd is, maakten we een grapje. Dat lijkt misschien zo, maar in werkelijkheid ligt het anders.

Het duurt het gemiddeld 60 swipes voordat er een match ontstaat. En dat betekent nog niet eens dat er een gesprek plaatsvindt.

Daarnaast maken we minder makkelijk contact dan vroeger. Niet in het echt, maar ook niet via dating-apps. En als dat al lastig is, laat staan wat het gevolg is op het seksleven.

Millennials wonen langer bij hun ouders

Tegenwoordig blijven jonge mensen langer bij hun ouders thuis wonen dan vroeger. Dit komt door studieschulden, lagere lonen en de financiële crisis waarin we opgroeiden. Om nog maar niet te spreken over de huurprijzen van een kamer in de stad…

Het resultaat? Millennials blijven langer onder de ouderlijke vleugels – lekker goedkoop, makkelijk en seksloos. Want wat is er een grotere downer dan weten dat je ouders beneden tv kijken?

Te druk voor seks

Millennials zijn druk. Druk met werk of side-hustles, studie, social media en andere sociale activiteiten. En van die drukte en verwachtingen krijgen we stress, en stress heeft weinig positieve effecten op je seksleven.

Er wordt meer gemasturbeerd

Naast het taboe rondom seks is ook het taboe rondom masturberen onder vrouwen steeds minder geworden. Met als resultaat dat er ook voor vrouwen minder vaak een ander nodig is voor wat sexual pleasure.

Ook is er steeds meer (vrouw-vriendelijke) porno beschikbaar en worden seksspeeltjes steeds populairder.

Minder opgewonden en negatief zelfbeeld

Tegenwoordig strugglen jongeren meer met hun zelfbeeld dan vroeger. Door de komst van social media worden steeds meer jongeren onzeker over hun lijf, wat hun zelfvertrouwen niet ten goede komt.

Dit, maar ook het feit dat we minder goed slapen (te druk, veel schermtijd voor het slapengaan, alcoholgebruik) heeft als gevolg dat we minder snel opgewonden zijn en te veel met onze verschijning bezig zijn tijdens de seks. En dat maakt het potje rollebollen er niet leuker op.

Maar is dit alles een negatieve beweging? Dat ligt eraan of je zelf graag meer seks zou willen of niet. Want in the end moet iedereen vooral doen waar hij of zij zich fijn bij voelt. Of dat nu betekent dat je wekelijks (veilige) seks hebt, of één keer per jaar zin hebt in een avontuurtje.

Ook lezen over seks:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom hebben millennials minder seks dan vorige generaties?
Sluiten