Jaime Andreas
Jaime Andreas Love & Life 16 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

7 handige tips om minder awkward te zijn in video calls

Het is weer zover: een meeting via Zoom. Soms kunnen die video calls ontzettend ongemakkelijk zijn. Je voelt je bekeken en niet op je gemak. Helaas horen ze erbij nu we allemaal veel vanuit huis werken. Gelukkig zijn er een paar tips om er beter mee om te gaan.

Bij video calls weet je vaak niet waar je moet kijken, let je teveel op hoe je gezicht eruit ziet en hoe je praat. Dit maakt het lastig om te focussen op de meeting en wat mensen je precies vertellen.

Tips om minder ongemakkelijk te zijn tijdens video calls

Onthoud dit: het is niet erg om soms over je woorden te struikelen of iets te vergeten. Dat overkomt ons allemaal.

1. Kleed je comfortabel

Trek iets leuks aan voor de video call en ga niet in je pyjama voor het scherm zitten. Door er leuk en comfortabel uit te zien, geef je jezelf het nodige zelfvertrouwen. Ook hoef je je zo geen zorgen te maken over je uiterlijk.

2. Een goede voorbereiding is key

Bereid je goed voor op wat je gaat zeggen. Je hoeft het niet woord voor woord uit te schrijven, maar maak in ieder geval een lijstje voor jezelf met punten die je wilt aangeven en waar je het over wilt hebben. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

3. Praat tegen iemand

Bij video calls is het lastig te bepalen waar je moet kijken, maar probeer wel naar iemand te kijken terwijl je praat. Het ziet er gek uit als je de hele tijd van het scherm afkijkt of naar iedereen probeert te kijken. Zo lijk je zenuwachtig en druk.

4. Ga niet op mute

Video calls zijn net als normale telefoongesprekken. Soms moet je iets zeggen om duidelijk te maken dat je meeluistert en interesse hebt. Als je op mute staat, kun je niet gelijk antwoorden als iemand iets aan je vraagt. Ook ben je minder snel geneigd iets te zeggen.

5. Heb alles bij de hand

Probeer alles bij de hand te hebben voordat je begint. Zet een glas water bij je neer, zorg voor pen en papier zodat je dingen kunt noteren en heb alle informatie openstaan op je laptop. Het is niet handig daarmee bezig te zijn als de video call al is begonnen.

6. Staar niet naar jezelf

Let niet te veel op jezelf tijdens de video call. En ja, we weten dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is… Maar anders zie je alleen maar dingen die je fout doet en kun je niet focussen op wat er zich in de meeting afspeelt.

7. Zorg voor een warm-up

Vergeet jezelf niet een beetje op te warmen en klaar te stomen voordat je begint. Doe de normale routine van je dag, zet een lekkere kop koffie en ga een eindje wandelen om ervoor te zorgen dat je los komt. Zo ben je relaxed zodra je aan je meeting begint.

Lees ook: 9 situaties tijdens het videobellen die we inmiddels allemaal herkennen

The LaddersEternity Marketing

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 handige tips om minder awkward te zijn in video calls
Sluiten