Redactie
Redactie Love & Life 22 sep 2020

Verdien je minder dan je collega? Dit kun je doen

Minder verdienen dan een collega is geen fijn idee, zeker niet als je daar plotseling achter komt. Het is je instinct om emotioneel op zo’n situatie te reageren, maar probeer dat niet te doen en bruikbare stappen te ondernemen om er iets aan te doen.

Wanneer jullie dezelfde positie bekleden en hetzelfde werk doen, is het raar dat jij minder verdient dan je collega. Misschien zijn daar wel redenen voor, maar die weet jij niet. Dit zijn dingen die je kunt doen.

Onderneem deze stappen als je minder verdient dan je collega

1. Denk er goed over na

Het belangrijkste: zorg ervoor dat je handelt naar echte feiten en niet naar wat je iemand hebt horen zeggen. Weet je zeker dat je collega geen extra werkzaamheden doet en daardoor meer verdient? Voordat je bij iemand aanklopt, moet je dat wel zeker weten.

Daarnaast is het ook goed om je te bedenken hoe belangrijk het is om het er nú over te hebben. Is het bedrijf momenteel bezig met stressvolle werkzaamheden? Dan is dit misschien niet het moment om ermee te komen en een weekje te wachten.

Ook lezen: 6 redenen om te vragen om een salarisverhoging

2. Kom met bewijs

Verzamel eerst genoeg informatie voordat je aanklopt bij je baas. Vergelijk de werkzaamheden van jezelf en je collega en verzamel de feiten over het salaris van je collega. Zorg dat je je baas goed en duidelijk laat zien wat eraan de hand is.

3. Maak een afspraak met je leidinggevende

Maak vervolgens een afspraak bij je leidinggevende. Wees meteen duidelijk waar het over gaat en dat je het daar graag over wilt hebben. Maak er geen geheim van, want dan lijkt het alsof je je baas ergens van wilt beschuldigen.

4. Blijf bij jezelf

Probeer tijdens dit gesprek bij jezelf te blijven en geen verwijten te maken. Vertel rustig wat je hebt ondervonden, wat voor gevoel je hierbij hebt en waarom je denkt dat jij hetzelfde salaris verdiend. Stel ook nodige vragen: misschien is toch een reden dat je collega meer verdiend. Ga er niet meteen vanuit dat je baas jou expres benadeeld.

5. Vraag door

Vraag uiteindelijk wel door! Toon begrip als het niet meteen mogelijk is om jouw salaris te hogen, maar accepteer het ook niet voor wat het is. Vraag wanneer het salaris wel verhoogd kan worden als blijkt dat jullie inderdaad hetzelfde verdienen. Of vraag wat je eventueel kan doen om jouw salaris te verhogen.

Meer over salarisverhoging?

Reageer op artikel:
Verdien je minder dan je collega? Dit kun je doen
Sluiten