Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 24 aug 2018

Deze 9 misopvattingen over modestudenten zijn mega irritant

Mode studies worden niet altijd even goed begrepen door iedereen. Sommige mensen hebben er een nogal vertekend beeld van. Studeer je mode of heb je mode gestudeerd? Dan weet je dat deze stereotypes zó niet waar zijn.

Modestudenten

Mode studeren lijkt een droom voor velen, maar vaak is de realiteit best anders. Het is hard werken, je vaak persoonlijk aangevallen voelen en weinig slapen. Daarnaast is het super leuk, natuurlijk. Maar als modestudent krijg je vaak vooroordelen te horen, die vaak helemaal niet waar zijn. We hebben de irritantste op een rijtje gezet, om de leugens voor eens en altijd uit de wereld te helpen.

1. We kunnen allemaal naaien

“Oh studeer je mode? De rits van m’n jeans is kapot, kan je die even maken?” Nee, ga weg. Sommige mensen hebben het idee bij een modestudie dat je alleen maar aan het naaien bent. Dat is natuurlijk niet waar. De mode-industrie is, net als elke andere industrie, enorm divers. Het is lang niet de norm om te kunnen naaien.

2. We weten alle trends

Natuurlijk zijn we op de hoogte van de laatste trends, maar we hebben geen glazen bol voor de zomer van 2033. Mode is meer dan de laatste catwalk trends en dat is echt niet het enige waar we het over hebben. Ook de vraag: “Goh, als je mode studeert, zie ik er hip uit?” is een vraag die ons het bloed onder de nagels haalt.

3. We knippen en plakken alleen maar

Als je dit beeld hebt gekregen omdat je te veel naar The City hebt gekregen, waar Lauren Conrad en Whitney Port alleen maar moodboards maakten en door kledingrekken gingen, is het je vergeven.

Veel mensen denken dat modestudenten op school alleen maar de hele dag lopen te knippen en plakken. Moodboards hier, kleurkaartjes daar. Ook dat is natuurlijk niet waar. De mode-industrie is een genuanceerde wereld. Trends en collecties ontwerpen zijn daar maar een minuscuul onderdeel van.

4. We zien er altijd tiptop uit

“Als modestudent moet je er toch altijd helemaal trendy bijlopen?” Ben je gek? De eerste week van je opleiding doe je misschien nog een beetje moeite om bij de andere studenten te passen. Maar met de intense deadlines die al snel volgen, loop je gauw genoeg in een trainingsbroek met een knot op je hoofd. Het enige wat hier fashionable aan is, is dat de zwarte wallen onder je ogen passen bij je zwarte schoenen.

5. We shoppen de hele dag

Was het maar zo’n feest. Mensen gaan er vaak van uit dat modestudenten zo ongeveer in de Kalverstraat wonen, maar dat is bij lange na het geval niet. Integendeel zelfs. Als je mode studeert gaat zo ongeveer al je geld naar die studie toe. Papier, stof, borden, boeken, printkosten. Hoeveel geld je uitgeeft aan die godvergeten printer! Met een klein beetje geluk scoor je zo nu en dan iets in de ZARA sale.

6. We kennen geen hetero mannen

Als je vertelt dat je mode studeert dan krijg je al snel de vraag hoeveel jongens er op je opleiding zitten. Ten eerste, dat is hokjesdenken. Ten tweede, genoeg. Het is ouderwets om te denken dat een studie in mode alleen voor vrouwen of gay mannen is. Er zijn genoeg mannen, homo én hetero, die een mode studie volgen.

7. We zijn oppervlakkig

Ergens begrijpen we nog wel dat deze misopvatting vaak gemaakt wordt omdat de mode-industrie er heel erg om bekend staat. Maar modestudenten zijn absoluut niet oppervlakkig. Tijdens een modestudie leer je juist heel veel over cultuur, psychologie, management en ga zo maar door. We hebben echt niet alleen maar oog voor uiterlijk. Tuurlijk zitten er af en toe een paar rotte appels tussen die zichzelf helemaal de shit vinden, maar dat heb je op elke studie.

8. Iedereen kan de studie doen

Dat is in principe waar. Maar we horen vaak genoeg dat mode studies zó makkelijk zijn, dat iedereen het kan. Dat is niet helemaal waar. Het vergt veel hard werken, nachten doorhalen, jezelf uitdagen enzovoorts. Mode studies zijn juist lastig omdat het vaak geen ja of nee vraagstukken zijn. Je moet je persoonlijke visie ontwikkelen, iets wat je bij sommige andere studies niet zo hoeft te doen.

9. Je eindigt in de retail

“Oh je hebt mode gestudeerd? In welke winkel ga je werken?” Naast dat dit een enorm denigrerende vraag is, slaat het ook nog eens helemaal nergens op. Retail is een onderdeel van de industrie, maar we studeren niet om in de winkel te staan voor de rest van ons leven. Er zijn enorm veel verschillende beroepen die je kan doen.

Natuurlijk zijn die niet de enige dingen die we horen, maar het zijn wel dingen die veel modestudenten herkennen. Een studie in de mode is net als elke andere studie.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

15 herkenbare struggles voor ieder modemeisje

Reageer op artikel:
Deze 9 misopvattingen over modestudenten zijn mega irritant
Sluiten