Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Fashion 24 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

High waists, leggings en grote kapsels: mode uit de 80’s maakt een comeback

Waren het vorig jaar vooral de nineties die centraal stonden, dit seizoen zijn het de eighties die een comeback maken. En dat betekent dat we geen excuus meer nodig hebben om een aantal onze favoriete mode uit de jaren tachtig te delen. Met idolen als princes Diana, Grace Jones en Joan Collins komen we er wel.

De eighties staan voor rebelse looks die waarschijnlijk nooit uit de mode raken.

Mode uit de eighties

Schoudervullingen bij Saint Laurent, leggings van Vetements en een collectie van Off-White die compleet op prinses Diana is geïnspireerd: de eighties zijn terug in de mode. De stijl uit de jaren tachtig is nog steeds belangrijk in onze huidige garderobes. En terwijl we ons inmiddels in de tweede lockdown is er niets beters dan de stijl uit de 80’s te volgen.

Haar dat wild is geworden na een paar dagen zonder haarborstel? Je werkt aan de Madonna-look uit de eighties. Of zit je de hele dag in je sportoutfit te wachten tot de motivatie voor die training eindelijk arriveert? Dat is de Olivia Newton John look uit haar Physical videoclip. Lossere silhouetten? Demi Moore is here. En leggings? Of een mul-kapsel? Je bent helemaal in de mode. Om je van wat inspiratie te voorzien, delen wij onze favoriete stijliconen uit de eighties.

1. Diana Spencer

Prinses Diana was waarschijnlijk de meest gefotografeerde, gestalkte en veroordeelde vrouw uit het decennium. Maar ondanks alle (negatieve) aandacht, kleedde ze zich continu in de meest geweldige outfits. Korte blonde krullen en designerjurken droeg ze in de nineties, maar de eighties stonden voor een pony, subtiele make-up en pakken met brede schouders.

mode eighties
PAMELA PRICE / AFP

2. Demi Moore

Na haar rol als Jules in St Elmo’s Fire in 1985 en haar rol in Ghost met donker geknipt haar, werd Demi Moore een enorm stijlicoon. Ze verscheen later met topmodel Naomi Campbell tijdens Paris Fashion Week.

mode eighties
JACK GUEZ / AFP

3. Madonna

Madonna is niet meer weg te denken uit deze wereld. Of je haar tegenwoordig nou aanbidt of niet, in de jaren tachtig stond ze voor alles dat cool, hot en sexy was. De Italiaans-Amerikaanse zangeres introduceerde de eerste kenmerkende looks in de eighties en al snel werd alles gekopieerd. Groot haar, eyeliner en statement tees.

mode eighties
AFP / JEAN-LOUP GAUTREAU

4. Jerry Hall

In de jaren tachtig was het woord ‘supermodel’ gloednieuw en verwees het vooral naar Marie Helvin en Jerry Hall. De beauty uit Texas was een iconisch gezicht en een stijlicoon in de jaren 80 met haar prachtige blonde lokken.

mode eighties
PIERRE VERDY / AFP

5. Grace Jones

Grace Jones is oorspronkelijk afkomstig uit Jamaica, maar verhuisde begin jaren zestig naar New York. Ze deed modellenwerk, zong en acteerde, maar was ook een stijlicoon. Grace introduceerde een look die tot op de dag van vandaag in de mode is. Geschoren haar, creatieve make-up, pakken, hoeden en kostuums. En natuurlijk de legging.

ANP

6. Joan Collins

Joan Collins stond voor de mode van de rijke Amerikaanse vrouw: schoudervullingen, glanzende lippenstift en hakken. Haar altijd in een bouffant, veel accessoires en handtassen. De wereld heeft meer Joan Collins nodig.

MARK CARDWELL / AFP

7. Kim Basinger

In de jaren tachtig was Kim Basinger de godin van het witte doek. Prachtig, lang golvend blond haar dat perfect naar een kant hing, krachtige make-up en jukbeenderen. Kim wist wel raad met de mode uit de eighties.

mode eighties
MYCHELE DANIAU / AFP MYCHELE DANIAU / AFP

8. Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer was in de jaren tachtig de go-to girl voor de grote studio’s. Na haar rol tegenover Al Pacino in Scarface waren we verkocht. Belachelijk mooi, geweldig figuur en haar blonde haar: we willen het allemaal.

mode eighties
EPA PHOTO ANSA/CLAUDIO ONORATI

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.