Mode met een missie: waarom je de tentoonstelling ‘Old Stock’ van mode-ontwerper Duran Lantink moet zien

Kort geleden interviewden we Jan Taminiau over zijn kijk op mode in Centraal Museum Utrecht. De gerenommeerde mode-ontwerper schonk toen twee van zijn stukken aan het museum. Deze keer heeft het museum een samenwerking met een andere bijzondere mode-ontwerper: Duran Lantink. Wij zijn al een tijdje groot fan van Duran, aangezien hij het grootste probleem van de mode-industrie aanpakt: verspilling.

A reworked @gucci skirt now available at @50mlondon πŸš΄πŸ½β€β™€οΈπŸš΄β€β™‚οΈ

630 Likes, 12 Comments – Duran Lantink (@duranlantinkyo) on Instagram: “A reworked @gucci skirt now available at @50mlondon πŸš΄πŸ½β€β™€οΈπŸš΄β€β™‚οΈ”

Mode-ontwerper Duran Lantink

Mode-ontwerper Duran Lantink is geen new kid in the scene. Zijn werk is daarentegen des te vernieuwender. Duran studeerde in 2013 af aan de Rietveld Academie met een bijzondere collectie over de drang die we tegenwoordig hebben om dingen te verafgoden.

Inmiddels maakt hij nieuwe creaties van restpartijen, overgebleven voorraden en vintage designerkleding. En dat zijn niet zomaar mode-items. Duran zet zijn schaar in vintage Chanel, Dior, Gucci en andere kledingstukken van vooraanstaande modehuizen te zetten, waarna hij er volledig nieuwe eye catchers van maakt.

Still one of my favorite shoes made for Cleopatra in 2014 upcycled @janjansen with @nike … We are almost there! Only 10% to go! The interview is live on @dazed find link in bio to read the article and help us reach the πŸ’― % β€οΈπŸ§‘πŸ’›πŸ’šπŸ’™ the girls @janhoekjoh And me will be forever great full. special thanks to @emmahopeall

704 Likes, 8 Comments – Duran Lantink (@duranlantinkyo) on Instagram: “Still one of my favorite shoes made for Cleopatra in 2014 upcycled @janjansen with @nike … We are…”

Mode met een missie

Duran kon het moeilijk verkroppen hoe er met mode wordt omgegaan. Daarom besloot hij zijn werk te maken van het opnieuw uitvinden van deze vervuilende industrie. Zijn ontwerpen kan je zien als kunst en mode. Niet alles is even draagbaar, maar het grootste deel past goed thuis op een extravagant feest of in een museum. Nog belangrijker: zijn mode valt op en maakt een statement.

Zijn missie is in ieder geval duidelijk: Duran Lantink richt met zijn collecties de schijnwerpers op de grote overschotten en onnodige productie in de mode-industrie. Hiermee kaart hij ons grote consumeren aan. Zo lang er grote overconsumptie is, zal Duran op deze manier te werk gaan.

Bangkok bucket hat 2019 @dior @louisvuitton @burberry πŸ’³

324 Likes, 9 Comments – Duran Lantink (@duranlantinkyo) on Instagram: “Bangkok bucket hat 2019 @dior @louisvuitton @burberry πŸ’³”

De vagina-broek

Hoe het allemaal begon? Met de – inmiddels beroemde – vagina-broek, gedragen door Janelle Monáe in haar videoclip ‘Pynk’. Deze geweldige broek ging in april 2018 viral en Duran werd snel wereldwijd bekend.

“Instanly iconic pussypants” πŸ’…πŸ½Thank You @dazedfashion 🌸

No Description

Old Stock in Centraal Museum Utrecht

Duran’s expositie in Centraal Museum Utrecht bestaat uit drie delen. Deel één bevat nieuw ontwikkelde creaties, gemaakt van kledingstukken uit het archief van het museum. Duran durfde het aan om zijn schaar erin te zetten en er iets nieuws van te maken.

Het tweede deel bevat een collectie die Duran maakte in Londen, waarvoor hij overgebleven partijen van Black Friday gebruikte. Deze onverkochte designer-items zijn omgetoverd tot iets nieuws, compleet onherkenbaar. Als laatste deel is er de Sistaaz of the Castle: een collectie die Duran samen met Γ©n voor transgender sekswerkers uit Kaapstad maakte. Kortom: een kleurrijke collectie.

Instagram post by Duran Lantink * Apr 12, 2017 at 10:19pm UTC

102 Likes, 3 Comments – Duran Lantink (@duranlantinkyo) on Instagram

Ben jij benieuwd naar wat Duran allemaal maakt? Bekijk dan zijn creaties vanaf 13 juli tot 27 oktober in Centraal Museum Utrecht. Wedden dat je direct snapt waarom wij groot fan zijn?

Reageer op artikel:
Mode met een missie: waarom je de tentoonstelling ‘Old Stock’ van mode-ontwerper Duran Lantink moet zien
Sluiten