Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 09/03/2019

Dit is waarom zowel minimalistische als overdadige mode nu tegelijkertijd in zijn

Het is een verwarrende periode voor de modeliefhebbers. Wat is er nou ‘in’? We zien veel minimalistische, Scandinavische ontwerpen op de catwalks, maar ook schreeuwerige, overdadige kledingstijlen. Ondanks dat deze stijlen tegenpolen van elkaar zijn, zijn ze allebei in de mode op dit moment. Wij leggen het je uit.

Minimalistische mode

De minimalistische modestijl is al sinds de jaren negentig steeds populairder aan het worden. Merken zoals COS, ARKET, ACNE Studios en Filippa K zijn razend populair onder de moderne twintigers en dertigers. Iets wat we begrijpen.

Want zeg nou zelf, je kan jaren doen met minimalistische kleding van mooie kwaliteit. Ondanks dat de minimalistische stijl zelf ook een trend is, is de kleding zelf niet zo trendgebonden. Mooie, simpele cuts in fijne stoffen, het is moeilijk om een bepaald seizoen of jaar eraan vast te binden.

Zo opende afgelopen jaar nog het eerste filiaal in Amsterdam van het Japanse merk UNIQLO. Ondanks dat het een Japans merk is, past de kleding perfect in het straatje van Scandinavische, minimalistische modelabels. Je koopt hier namelijk fijne basics in alle kleuren van de regenboog waar je jaren mee kan doen.

De oorsprong van de stijl

Maar waar komt de minimalistische stijl nou echt vandaan? De labels braken in de jaren negentig door, maar voordat het massapubliek deze items ging implementeren, ging er natuurlijk heel wat aan vooraf.

Less is more‘ is een concept dat in de jaren negentig steeds populairder werd. Zo ging Miucci Prada in 1998 volledig over op de minimalistische stijl met een collectie vol simpele modellen en cuts.

Tijdens deze jaren verdwenen de overdaad en felle kleuren uit de jaren tachtig en werden ze vervangen door een neutraler kleurenpallet. De stoffen in deze periode waren innovatief en stoffen zoals nylon en andere stretchmaterialen werden verder uitgewerkt. Dit resulteerde in de urban look die simpel, maar ook sexy is.

Ontwerpers zoals Martin Margiela, Helmut Lang en Jil Sander gingen zich meer focussen op de kwaliteit en vorm van de stoffen in plaats van de functie van het kledingstuk. Door middel van een process waarbij ze steeds onderdelen van een ontwerp verwijderden, creëerden ze items met geometrische lijnen en een monochroom pallet. Dat is iets wat we in 2019 ook weer veel terugzien.

Overdadige mode

Tegelijkertijd zien we echter ook mega veel overdadige kleding. Ontwerpen met veel tierelantijntjes, verschillende stoffen en ingewikkelde ontwerpen zijn volop gespot tijdens fashion week. Ondanks dat deze stijl de tegenpool is van minimalisme, is het alsnog razend populair.

Opposites attract, dat is wel duidelijk. Want schreeuwerige mode gaat voorlopig nergens heen. Merken zoals Balenciaga, MONKI en Gucci blijven komen met felle kleuren, grote logo’s en verschillende stofcombinaties.

Laten we blij zijn dat we nu in een periode leven waarin er voor ieder wat wils is. Ga je de ene dag voor een fluwelen pak met een gekke print en de volgende dag voor een simpele jeans met een beige trui? Het kan allemaal.

Het lijkt erop dat we nu veel meer gezien willen worden dan ooit tevoren. We willen laten zien wie we zijn, waar we voor staan en wat ons aanspreekt. Dat is iets wat je perfect kan doen binnen deze modetrend.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Deze 5 fantastische Nederlandse ontwerpers moet je in de gaten houden

Reageer op artikel:
Dit is waarom zowel minimalistische als overdadige mode nu tegelijkertijd in zijn
Sluiten