We spraken de grootste talenten die de Nederlandse modeacademies dit jaar verlieten over hun werk
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F3F0BE11F-A347-4E94-8C3D-C075CF9EB250.jpg)
Afgelopen week vond Amsterdam Fashion Week weer plaats. Tijdens deze dagen hebben we prachtige collecties van gevestigde ontwerpers mogen aanschouwen, maar ook van aanstormend talent. Zo hebben we genoten van de collecties van veertien getalenteerde modeontwerpers die de Nederlandse modeacademies dit jaar verlieten. Deze veertien talenten waren geselecteerd voor Lichting 2019 en dat is niet niks.
Wij vroegen de veertien getalenteerde modeontwerpers over hun afstudeercollecties en Lichting 2019. O ja, de designers gaven ook hun nummer één advies voor andere aanstormende designstudenten. Dit zijn hun antwoorden.
Lichting 2019
Ieder jaar studeren er tientalle modeontwerpers af aan de zeven modeacademies in Nederland. Stuk voor stuk hebben ze talent, maar het is nog altijd moeilijk om de (Nederlandse) mode-industrie binnen te komen. Er is enorm veel concurrentie en de kloof tussen de academies en haar alumni en de mode-industrie is best groot.
Daarom is Lichting opgericht. Lichting is het debutanten bal van de Nederlandse mode industrie, een viering van talent en creativiteit. Het concept is simpel: de veertien grootste talenten van de zeven Nederlandse modeacademies presenteren zich in één centrale catwalkshow aan de kritische modepers en industrie.
Dankzij Lichting krijgen de net afgestudeerde designers een podium om hun werk aan het grote publiek te presenteren. Uit deze veertien getalenteerde alumni is afgelopen vrijdag één winnaar gekomen: Dylan Westerweel. Hij werd door een panel van professionals verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Niet niks, dus. Hij kreeg de Lichting 2019 award ter waarde van €10.000. De volgende editie van Amsterdam Fashion Week krijgt hij een eigen time slot en zien we zijn nieuwe collectie.
Wij gingen langs bij de veertien ontwerpers om hen te vragen naar hun collecties, herinneringen aan hun schooltijd en om te vragen naar hun advies voor ander aanstormend talent. Dit zijn onze favorieten uit de veertien ontwerpers.
1. Dylan Westerweel – ArtEZ Institute Of The Arts, Arnhem
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F8A87FB06-C25D-445F-AC11-FB07838EC7A0.jpg)
1. Wat is het idee achter jouw afstudeercollectie?
“Mijn collectie genaamd Jack Saul is geïnspireerd op de Victoriaanse rent boys. Ik heb een diepgaand onderzoek naar hen gedaan, maar die vond veelal plaats in mijn eigen hoofd. Ik ben begonnen met de verdrietige kant van deze jongens omtrent het misbruik en het feit dat zij niet echt verder konden komen in de samenleving.
Dit verdriet heb ik toen omgedraaid. Naar mijn mening kunnen deze jongens namelijk wel ergens komen, juist dankzij hun schoonheid en seksualiteit. Ik ben dus eigenlijk de mannelijke femme fatale gaan creëren. Een man die vanuit zijn zachtheid de wereld kan bespelen. Dat probeer ik in textuur en vorm te zoeken waardoor je een heel verdraaid mannelijk lichaam creëert.
Vraagstukken zoals ‘wat maakt de man mooi?’ en ‘wat vind ik mooi aan de man?’ hebben centraal gestaan binnen mijn onderzoek. Hierdoor is deze collectie voor mij ook heel persoonlijk. Hoe sexy kan een man zijn? Daaruit kwam bijvoorbeeld binnen deze collectie een corset voor mannen. De klassieke mannelijke kledingstukken binnen de collectie zijn verbouwd en accentueren lichaamsdelen. De collectie is naar mijn mening heel verhalend.”
2. Wat is de meest waardevolle les die je uit je studie hebt gehaald?
“Ten eerste dat je echt zelf de kar moet trekken. Als je weet dat je echt zelf de kar hebt getrokken, kan je namelijk daadwerkelijk achter je werk staan. In de eerste paar jaren van je opleiding ben je toch een beetje bang en afhankelijk, maar op een gegeven moment weet je wat je wil vertellen en laten zien. Alle mensen die in mijn ogen sterk afstuderen, zijn mensen die echt weten wie ze zelf zijn en wat hun eigen visie is.
Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je goed in bent. Zodra je dit weet, kan je dit gaan uitwerken en verder ontwikkelen. Het is heel belangrijk om te focussen op de dingen die je al goed kan zodat je die kan verbeteren.”
3. Welk advies zou je designstudenten geven die volgende schooljaar beginnen?
“Werk heel erg hard en wees niet bang om heel hard op je bek te gaan. Een designstudie is sowieso heel heftig en ik kan je geen advies geven waardoor het minder heftig gaat zijn. Je gaat het even kut vinden en je gaat je eigen werk lelijk vinden, maar zo werkt het nou eenmaal. Wees daar niet bang voor en werk gewoon heel hard. Dan komt het sowieso goed”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FAFFC9CFF-9774-4153-810D-624E7226F9F6.jpg)
2. Sophie Wantia – Utrecht School Of The Arts
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F06940704-E28A-40E1-AC39-BB86B092E518.jpg)
1. Wat is het idee achter jouw afstudeercollectie?
“Mijn collectie gaat over het terugbrengen van spel in het dagelijks leven als tegenreactie op de alledaagse druk en stress die ik als millennial ervaar. Ik wil met mijn collectie juist vrolijkheid en optimisme laten zien. Ik wil spelen met regels en het manipulatie van regels laten zien.
Daarvoor het ik allerlei expressieve kleuren gebruikt. Ik heb voornamelijk gewerkt vanuit mijn eigen intuïtie. Zo maak ik bijvoorbeeld veel collage’s die ik vervolgens heb gebeamed op het lichaam om erachter te komen waar ik mijn prints wil plaatsen. De prints zitten ook in silhouetten en in de vormen van de outfits.”
2. Wat is de meest waardevolle les die je uit je studie hebt gehaald?
“Vertrouw op je eigen gevoel, dat is denk ik het allerbelangrijkste. Maar ook dat je open moet staan voor kritiek. Je werkt vanuit jezelf dus alle kritiek die je op je werk krijgt, raakt je ook persoonlijk. Eigenlijk moet je je persoonlijkheid en werk natuurlijk gescheiden houden, maar op sommige momenten lukt dat niet. Uiteindelijk draait het om wat jij wil vertellen aan de rest van de wereld.”
3. Iris van Wees – AMFI Amsterdam Fashion Institute
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F3B2101F1-4D33-416C-BD6A-3A3A54E6A00A.jpg)
1. Wat is het idee achter jouw afstudeercollectie?
“Ik heb drie collecties binnen mijn afstudeercollectie. De eerste is de fysieke collectie van zes outfits. Deze is digitaal ontwikkeld, maar fysiek gemaakt. Daarnaast is de digitale collectie, die bestaat alleen digitaal..
Het hele ontwerpproces van mijn collectie ‘SCREENCATCHER’ is digitaal en heeft geen impact op het milieu gehad. Ik wilde heel graag mezelf uitdagen om een compleet nieuw ontwerpproces te onderzoeken en deze collectie is daar het resultaat van. Ik kwam er na een tijdje achter dat ik best wel een digi-nerd ben en dat ik best grafisch ben. Dat kon ik natuurlijk heel goed tot leven brengen in deze afstudeercollectie.
De eindstukken die ik eerst maakte waren altijd een fysieke óf digitale vertaling. Dat betekent dat het toch een foto of een video bleef, en ik miste daarom de interactie met wat ik maakte. Ik wilde dat je het kon aanraken of dat de kleding reageerde op personen. Mijn ontwerpproces heb ik toen gelinkt met augmented reality door middel van een face filter. Op die manier kon ik de digitale ontwerpen die ik maakte, plaatsen op de bewegingen van gezichten. Dat heb ik toen verder uitgewerkt waardoor je via een app het kledingstuk kan bekijken en er omheen kan lopen.”
2. Wat is de meest waardevolle les die je uit je studie hebt gehaald?
“Dat ik veel te perfectionistisch ben. Ik bereid me veel te veel voor op alles, maar ik vind het gewoon enorm belangrijk dat mijn werk goed overkomt. Ik denk dat iedereen dat hier heeft, anders sta je hier ook niet.”
3. Welk advies zou je designstudenten geven die volgende schooljaar beginnen?
“Het klinkt heel stom, maar je moet je heel bewust zijn van de industrie waarin je terechtkomt. Het is tegenwoordig gewoon niet meer zo dat je enkel wordt gezien als een creatief persoon. Je hebt namelijk ook de verantwoordelijkheid tegenover een heel groot deel van de wereld. Wij zijn de generatie die de verandering moet maken, en daar moet je je wel bewust van zijn.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F930AADAA-CC3A-4FCB-BB80-4159117487FA.jpg)
4. Vincent Wong – Royal Academy Of Art
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FA0CFD7B2-3BD4-4555-9786-047576A5D85E.jpg)
1. Can you explain your graduation collection and the idea behind it?
“The idea of my collection originates from the modern day invasion of privacy. I want to encourage people to put themselves out there and realize the power of self expression. When I started out I was doing research on the influence of technology these days. I was focusing on artificial intelligence and how our privacy was being invaded.
I wanted to use elements from the 70s and 80s, which was a time when people embraced their identities. I distorted the conventional idea of clothing by twisting the garments but at the same time I do want people to recognize the garments.”
2. What is the most valuable lesson you take from your study?
“Moving here five years ago from Malaysia was really tough for me. It was a huge culture shock, which was difficult. But as time passed I started to notice that people here value their individuality more and that they analyze things in their lives more. People here also really straightforward and I learned from both cultures, which was very valuable.”
3. What advice would you give to other future fashion design students?
“I would say sometimes a certain amount of stubbornness will help you. Besides that, just do what you like to do and do not always listen to others.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FAC581B84-6322-4938-AFE8-3AABA32CC2DA.jpg)
5. Emma Torsteinsrud – Gerrit Rietveld Academy
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F6DBE1D0A-65F1-4838-8C1F-BE45C1D26133.jpg)
1. Can you explain your graduation collection and the idea behind it?
“My collection is inspired by nature as I grew up in the woodlands of Sweden. I was missing that part of me while being here in Amsterdam. When we make categorical distinctions between nature and culture, animal and human, organic and artificial, we fail to grasp how worlds of living and dying are woven together. So, a lot of the materials I used for my collection are considered dead.
For example, I wove cords that don’t work anymore together to simulate this death giving life kind of thing. I was looking at animal behavior, how certain insects cocoon themselves with things around them for example. I looked around myself and saw what I had and tried to grow something from it.”
2. What is the most valuable lesson you take from your study?
“Believe in your own work process. It’s design and design is usually taught in a specific way. I really had to learn to listen to what I personally wanted to do and make.”
3. What advice would you give to other future fashion design students?
“Don’t be afraid of bending the rules. What is fashion and what is, for example, the difference between sculpture and what you wear. Ask yourself these kind of questions. Also, take inspiration from everything around you.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FDSC04198.jpg)