Zita Vervoort
Zita Vervoort Creative 19 dec 2019

Het verhaal achter het meesterwerk De Mona Lisa

Het is het beroemdste schilderij te wereld. Elke dag komen hordes toeristen naar het Louvre in Parijs om dit schilderij in het echt bekijken. Dit schilderij van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk een portret van de vrouw van een rijke Italiaanse koopman.

Lisa Gherardini. Zegt dit je niets? We hebben het hier over de Mona Lisa. Hoe is het schilderij eigenlijk geboren en wat is verhaal achter het kunstwerk?

De geschiedenis van de Mona Lisa

De Mona Lisa is maar een klein schilderij, maar toch komen er elke dag vele toeristen haar mysterieuze glimlach in het echt bekijken. Dit schilderij is niet alleen het bekendste en meest bekeken schilderij. Het is mogelijk ook het meest bezongen, meest beschreven en meest geparodieerde schilderij ter wereld.

Het origineel van Leonardo da Vinci.

Dit kunstwerk wordt gezien als het meesterwerk van Homo Universalis Leonardo da Vinci. Hij was naast schilder ook uitvinder was. Waarschijnlijk is hij er in 1503 aan begonnen en heeft hij er vele jaren aan gewerkt. Het schilderij is met hem mee verhuisd toen hij in 1516 naar Frankrijk ging om daar als hofschilder te werken. De kunstenaar was toen nog steeds bezig met het schilderij (wow).

Van wie was het schilderij?

Na de dood van da Vinci in 1519 kocht François I, de koning van Frankrijk, het schilderij van Salai. Salai was een leerling van de kunstenaar. Het kunstwerk bleef in de collectie van de Franse koningen. Na de Franse Revolutie kwam het schilderij in handen van de Franse staat terecht en heeft het onder andere in de vertrekken van Napoleon gehangen. In 1906 kwam de Mona Lisa in het Louvre te hangen, waar het schilderij zich nu nog bevindt.

De diefstal van de Mona Lisa

Op 21 augustus 1911 is het beroemdste schilderij van de wereld uit het Louvre gestolen (omg). Ze dachten in eerste instantie dat het schilderij weggehaald was om het te laten fotograferen. Het hele Louvre werd voor een week afgesloten om uit te zoeken wie het schilderij gestolen had en hoe dit kon.

Een aantal mensen werd ondervraagd omtrent de vermissing van de Mona Lisa, waaronder Pablo Picasso. Picasso was echter niet de dief en er werd gedacht dat het schilderij niet meer boven water zou komen.

Terugvondst van de Mona Lisa

Twee jaar later werd de het schilderij toch teruggevonden. De echte dief was Vincenzo Peruggia, een medewerker van het Louvre. De diefstal van de Mona Lisa was dus een inside job. Peruggia had zich in een bezemkast verstopt. De volgende dag, toen het museum voor werkzaamheden gesloten was, liep hij met de Mona Lisa onder zijn jas naar buiten. Wat een lef heb je dan.

Veiliggesteld

Sindsdien is de Mona Lisa niet altijd even veilig geweest. Na aanvallen met zuur en een steen hangt het schilderij nu achter kogelvrij glas. Hierdoor hebben de meest recente aanvallen met een mok uit een museumshop en rode graffiti geen schade toebrachten.

Er komen zo’n 20.000 bezoekers per dag naar de het schilderij kijken, waaronder misschien jij. Ongezien met de Mona Lisa onder je jas weglopen is tegenwoordig dus niet meer mogelijk. Gelukkig bestaat er genoeg andere merch van de Mona Lisa die we aan kunnen schaffen.

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het meesterwerk De Mona Lisa
Sluiten