Money issues – Zo houd je meer geld over aan het einde van de maand

Houd jij aan het einde van de maand niks meer over van je salaris? Dan is het eens tijd om goed naar je uitgavenpatroon te kijken. Kun jij het ook niet laten om op payday meteen je centen uit te geven? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Door bewuster met geld om te gaan houd je meer over.

En zeg nou eerlijk, wie wilt dat niet? Met deze tips kom je al een heel eind.

Zo ga je om met geld

Iedere maand krijg je het voor elkaar om binnen een paar weken niets meer over te houden. Misschien geef je meer geld uit dan wat je eigenlijk binnen krijgt. Door je uitgavenpatroon aan te passen houd je meer geld over en kun je ook meer opzij zetten. Met deze tips zorg je ervoor dat iedere cent het waard is.

1. Geef elke euro een taak

Geld gaat als water, dat weten we. Probeer je aan een budget te houden: een maximaal bedrag wat je mag uitgeven die maand. Dankzij een budget heb je meteen een overzicht aan wat je uitgeeft aan vaste lasten en aan leuke dingen in je vrije tijd. Probeer categorieën te maken, zodat je weet hoeveel je per categorie spendeert. Door een lijst van je categorieën te hebben, ben je meer in controle over je geld. Zo maak je ook meteen betere beslissingen.

2. Schrap de onnodige dingen

Je herkent het wel, die ene keer (extra) uit eten of dat jurkje dat je zonodig moest hebben, we get it. Maar door dat soort extra uitgaven houd je niet veel over aan het einde van de maand. Probeer naar je budget te kijken en onderzoek of je het geld wel kunt missen of de uitgave beter kunt schrappen. Door minder uit eten te gaan of die nét wat te dure tas te laten liggen, houd je meer over. Zo simpel kan het zijn.

3. Probeer te bezuinigen op je vaste lasten

Iedere maand betaal je je huur, abonnementen en boodschappen. Op sommige dingen kun je helaas niet bezuinigen, zoals je huur. Op boodschappen en abonnementen kan er gelukkig wel bezuinigd worden. Skip de Starbucks en probeer zelf koffie te maken. Je zult merken dat je door dit soort keuzes meteen meer ruimte overhoudt in je portemonnee. Hetzelfde geldt voor je abonnementen. Ga op zoek naar een goedkopere sportschool of probeer je telefoonkosten te verminderen.

4. Onverwachte kosten

Naast die vaste lasten kun je ook onverwachte uitgaven hebben, zoals een wasmachine die kapot gaat. Het is dan fijn om een spaarpotje te hebben. Door te bezuinigen op de bovenstaande punten houd je meer geld over. Zo zijn deze onverwachte kosten niet meteen een rib uit je lijf en zul je jezelf dankbaar zijn.

Meer over sparen:

  • Money talk – Zo kun je makkelijk geld besparen op je boodschappen
  • 5 fouten die je als twintiger maakt op gebied van omgaan met geld
  • 8 tips om geld te besparen in het huishouden want je hebt wel wat beters te doen
  • Reageer op artikel:
    Money issues – Zo houd je meer geld over aan het einde van de maand
    Sluiten