Tessa Ham
Tessa Ham Money 25 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Maak money management onderdeel van je self-care-routine

De laatste tijd zien we – gelukkig – steeds meer in dat we tijd moeten vrijmaken voor self-care. Hoewel wij alleen maar kunnen applaudisseren om het feit dat we steeds beter voor onszelf zorgen, is er één belangrijk onderdeel dat we tussen de groene smoothies, yogaposes en meditaties door vergeten: onze financiën.

Onze financiën hebben namelijk een grotere invloed op ons welzijn dan we misschien in eerste instantie denken.

Financiële stress

Ruim een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen om zijn of haar financiën, blijkt uit de Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank. Je bent zeker niet de enige die stress of zelfs slapeloze nachten heeft, doordat je geen grip op je financiën hebt. Toch hebben we het bijna nooit over de link tussen money management en je algemene welzijn.

“Focussen op je financiën is een vorm van self-care”, zegt budgetteer-expert Jamila Souffrant tegen de Huffington Post. Oké, je financiën op orde krijgen klinkt misschien niet echt als de meest leuke of relaxende activiteit. Toch zal iedereen die weleens op een rijtje heeft gezet wat er nou binnenkomt en uitgaat, beamen dat het ook heel goed kan voelen. De activiteit kan op het moment zelf dan niet super relaxend voelen, wanneer de taak erop zit zorgt het er wél voor dat je helemaal kunt ontspannen en ontstaat er meer rust in dat koppie van je.

Een overzicht maken van je financiën kan nu nogal overweldigend voelen. Wanneer je money management een vast onderdeel van je self-care routine maakt, zal dit ook afnemen. Sterker nog, het is essentieel dat je money management op regelmatige basis laat terugkomen in je leven om er echt de vruchten van te kunnen plukken. Zie het als de smoothie die je ook maakt om goed voor je lichaam te zorgen. Eén groene smoothie zal niet een wereld van verschil maken, maar gezonde keuzes maken op regelmatige basis zal wél veel voor je doen.

Zet je ‘money dates’ in je agenda

Om er zeker van te zijn dat money management een vast onderdeel van je week wordt, zet je het gewoon in je agenda. Kies er bijvoorbeeld voor om elke donderdagavond of zondagochtend even een half uurtje in je financiën te duiken.

Door er iets leuks aan te koppelen, zorg je dat je ook echt uit gaat kijken naar je money dates. Bedenk dus eens waar je écht blij van wordt. Is dat een lekkere geurkaars, je favoriete wijntje, pannenkoekjes als ontbijt of dat gezichtsmaskertje waar je nooit de tijd voor neemt? Tijdens je wekelijkse money self-care momentje heb je hier wél tijd voor. Zo geeft dit self-care ritueel jou op de korte en lange termijn een goed gevoel.

Zo maak je budgetteren leuk (ja, echt) en spaar je een hoop geld

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.