Tessa Ham
Tessa Ham Money 24 dec 2020

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Annemerel, die 0 euro studieschuld heeft

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Annemerel*, bij wie spaarzaamheid met de paplepel is in gegoten en 0 euro studieschuld heeft.

Hoe is het haar dat gelukt?

Hoe komt het dat je zoveel kunt sparen?

“Spaarzaam leven is me met de paplepel in gegoten. Mijn ouders hebben het niet breed. Mijn vader heeft geen vervolgopleiding gedaan en is chauffeur en mijn moeder is tandartsassistente en is parttime gaan werken toen ze mij en mijn twee broertjes kreeg. Als kind vond ik het lastig dat ik geen merkkleding droeg en de andere kinderen wel. Maar nu sta ik er precies hetzelfde in als mijn moeder. Ik snap echt niet dat mensen bijvoorbeeld meer dan 200 euro uitgeven aan één jurkje. Dan heb ik veel liever dat ik een geniale vondst in de Kringloop vindt en dat die 200 euro meteen naar mijn spaarrekening gaat.”

Ben je blij dat je ouders jou die spaarzaamheid hebben meegegeven?

“Zeker. Het heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat ik nu 0 euro studieschuld heb. Ik kreeg een aanvullende beurs in het oude leenstelsel, omdat mijn ouders niets konden bijdragen. Met dat bedrag kon ik in eerste instantie precies al mijn studiekosten betalen. Toen ik er later achterkwam dat je echt niet elk studieboek hoeft te kopen, hield ik zelfs geld over. Dat geld zette ik in een spaarpotje. Best lastig, als al je mede-studenten veel bijlenen ‘omdat de rente zo gunstig is’ en alles uitgeven aan bier.

Maar later was ik er blij mee. Toen ik studievertraging opliep en geen recht meer had op een studenten ov heb ik al die kosten met dat spaarpotje betaald en hoefde ik nog steeds niet bij te lenen. Daardoor stond de teller uiteindelijk op 0.”

Hoe erg was het geweest als je wel een studieschuld had gehad?

“Vind ik lastig om in te schatten, omdat ik het dus nooit heb gehad. Ik denk dat het aflosbedrag per maand wel mee zou vallen – je krijgt namelijk ook gewoon salaris – maar dat het wel chill is dat ik die schuld niet in mijn achterhoofd heb. Mijn vriend had een redelijk lage studieschuld (5.000 euro) door rijke ouders en bij een gesprek met een hypotheekadviseur bleek dat we daardoor 10.000 euro minder kunnen lenen bij de bank. Toen was ik wel blij dat we niet allebei een hoge studieschuld hadden.”

Waar spaar jij voor?

“Waar niet voor? Ik wil graag ooit een koophuis kopen met mijn vriend en ik heb nog geen auto. Ook heb ik al een spaarpotje voor mijn bruiloft. Niet dat ik binnenkort ga trouwen hoor haha. Ik ben toch niet de enige die af en toe wat geld opzij zet? Please? En voor mooie reizen, die we hopelijk in de toekomst weer kunnen maken.”

Op wat voor manier spaar jij?

“Ik ben er echt fan van dat je tegenwoordig zoveel spaarpotjes kunt aanmaken. Ik heb voor al mijn doelen een potje en gewoon één genaamd ‘spaarpot’. Daar wordt elke maand een automatische afschrijving in gestort. Voor mijn overige spaarpotjes heb ik de regel dat ik elke keer wat overmaak naar één van de potjes als ik op mijn rekening kijk. Dat kan het bedrag op mijn betaalrekening afronden zijn of random 5 euro bijvoorbeeld.”

Ben je blij met jouw financiën?

“Het is fijn om een flinke buffer te hebben. Ze zeggen dat geld niet belangrijk is en niet gelukkig maakt, maar het zorgt wel voor rust in mijn hoofd. Wel vraag ik mezelf soms af of ik niet iets met mijn geld moet doen. Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen over beleggen bijvoorbeeld. Maar elke keer dat ik daar iets online over tegenkom, hoor ik mijn moeder in mijn hoofd: ‘Zou je dat nou wel doen?’

Misschien dat het er ooit van komt. Aan de andere kant heb ik nu een heel comfortabel leven, dus waarom zou het ook per se moeten?”

* De echte naam van Annemerel is op de redactie bekend.

Bekijk ook de Money Talks met bespaarder Evelien, budget blogger Nicolespaarder Priscillacoach Isabelle en freelancer Renée. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Annemerel, die 0 euro studieschuld heeft
Sluiten