Tessa Ham
Tessa Ham Money 2 feb 2021

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Dennis en Laura, die hun financiën samen regelen

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Dennis en Laura (beiden 29), die hun financiën samen regelen, zo’n 2.000 euro per maand sparen en meerdere spaarpotten hebben. Samen wonen ze met hun kindje in een nieuwbouwhuis.

Hoe hebben zij samen hun financiën geregeld? En wat is hun beste spaartip?

Hoe hebben jullie samen je financiën geregeld?

“Wij laten ons inkomen binnenkomen op een vaste rekening. Vanuit daar maken wij geld over naar de gezamenlijke boodschappenrekening. Wat er overblijft qua geld verdelen wij naar de spaarrekeningen toe. De vaste lasten worden van dezelfde rekening afgeschreven. Zo is het altijd overzichtelijk wat er inkomt en uitgaat.

Samen sparen we maandelijks ongeveer tussen de 1.500 en 2.000 euro. We hebben elke maand 150 euro per persoon die we persoonlijk kunnen sparen of uitgeven aan wat we maar willen, zoals bijvoorbeeld kleding.”

Waarom hebben jullie meerdere spaarpotten en hoe bepalen jullie hoeveel je in welke spaarpot stopt?

“Wij vinden het belangrijk om te sparen voor de toekomst, maar ook voor leuke dingen. Wij sparen dus met doelen. De spaarrekeningen bestaan uit: familierekening (voor leuke dingen), spaarrekening voor de kleine waar elke maand 100 euro naar toe gaat, een spaarrekening waar het geld van de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag naar toe gaat, een trouw spaarrekening (wij willen graag trouwen in de toekomst), een vakantie spaarrekening en één voor onvoorziene uitgaven. Ja, dit zou mogelijk makkelijker kunnen, aan de andere kant sparen wij zo op onze manier voor de doelen die wij belangrijk vinden om voor te sparen.

Elke maand wordt er, afzonderlijk van de spaarrekening van de kleine waar een vast bedrag naar toe gaat, per maand gekeken waar wat naar toe gaat. Wij vinden dat leuk om samen te doen.”

Wat is jullie beste spaartip?

“Wij vinden het leuk om te sparen voor een doel. Je kan ook alles op een grote hoop gooien, dat vinden wij minder interessant. Door te sparen voor verschillende doelen creëer je overzicht en weet je waarvoor je spaart. De beste bespaartip? Al heb je een 10tje over, stop het in een spaarpot! Door te sparen kun je leuke dingen doen. Daarnaast letten wij op de kleine uitgaven. Geen A-producten uit de supermarkt, kopen in grotere hoeveelheden en letten op aanbiedingen.”

Hoe hebben jullie je financieel voorbereid op de komst van jullie kleine?

“Wij hebben ons hierop voorbereid door geld apart te zetten voor de kinderkamer en toebehoren. Het is maar net hoe duur je het zelf wil maken. Door te sparen konden wij makkelijk zeggen dat wij een bepaalde kinderwagen of kinderkamer set konden kopen. Dit geeft wel een gevoel van vrijheid. En zoals aangegeven sparen wij nu elke maand 100 euro voor de kleine. Zolang dit financieel kan, doen wij dit.”

Hoe behouden jullie de balans tussen sparen voor later en genieten van het nu?

“Wij werken beide hard, maar genieten daardoor ook goed. Geld is voor ons dan ook een middel om dingen voor elkaar te krijgen. De familie spaarrekening is voor ons het genieten van nu. Alles wat we willen kunnen wij hier van doen. Willen wij op vakantie, gaat het van de vakantie spaarrekening af en vullen we deze weer aan. Dus een aantal spaarrekeningen zijn voor de toekomst, de rest voor het leven in het hier en nu. Voor ons een ideale oplossing!”

Bekijk ook de Money Talks met Sabine, die 5 huizen verhuurt voor passieve inkomsten en Annemerel, die 0 euro studieschuld heeft. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Dennis en Laura, die hun financiën samen regelen
Sluiten