Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 28 aug 2020

Money Talks met digital nomad Agnès: “Na de eerste maand reizen besloot ik nooit meer in hostels te slapen”

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. We trappen af met digital nomad Agnès Nederhof, die met haar blog Girl on the move en als freelancer geld verdiend. Hoe pakt zij het aan? Hoe heeft ze bijvoorbeeld altijd geld om op reis te gaan?

We vragen het Agnès.

overzicht money talks van digital nomad Agnès

 

Inkomsten

“Ik verdien mijn geld met freelancen en mijn blog. M’n omzet is daardoor wisselend, maar dit betaal ik mezelf elke maand uit. Daarnaast verdien ik elke maand €200 met mantelzorg, dit geld gaat meteen naar mijn spaarrekening.”

Uitgaven

“Mijn verzekeringen bestaan uit een zorgverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering, en een aansprakelijkheidsverzekering. Verder heb ik een Deezer, OneFit, lenzen- en een mobiel abonnement. Onder kleding, beauty en interieur reken ik ook dingen als de kapper, schoonheidsspecialiste en kledingreperatie.

Als ondernemer heb ik natuurlijk ook zakelijke kosten. Deze worden van mijn zakelijke rekening betaald en zijn daarom niet in dit lijstje opgenomen. Je moet hierbij denken aan €6 bankkosten, €1,50 bank/boekhoudkoppeling, €12 Moneybird en €12,70 Tailwind.”

Sparen

Hoeveel probeer je elke maand te sparen? “€150 van mijn inkomsten + €200 door de mantelzorg en m’n hypotheek is eigenlijk ook een spaarpot. ;-)”

Totaal: €350

Heb jij een ultieme spaartip?

“Ten eerste: je geeft uit wat je hebt. Dus door mezelf een vast ‘salaris’ uit te keren ongeacht hoeveel er binnenkomt, spaar ik zakelijk automatisch. Daarnaast gaat er privé ook meteen een bedrag naar m’n spaarrekening.

Ik heb ook echt een spaarrekening bij een andere bank, zodat het niet in m’n bank app zie en het binnen een minuut weer is overgemaakt.

Ten tweede: bepaal waar je je geld wel en niet aan uit wil geven. Ik heb heel helder voor ogen wat ik belangrijk vind en waar ik m’n geld graag aan uitgeef, en daar valt reizen zeker onder. Dingen die daar niet onder vallen zijn: elke week nieuwe fast fashion, drankjes in de kroeg doen en drie keer per week uit eten.

Ik kan lekker koken, vind drankjes thuis of een picknick net zo gezellig en houd uit eten gaan zo een beetje speciaal. Daarnaast houd ik m’n toekomstplan voor ogen, en dat is een tweede appartement kopen, en wel in Valencia. Dus elke keer dat ik geld opzij zet, weet ik waar ik het voor doe. Ook al het extra geld dat binnenkomt, denk aan belastingteruggave, gaat meteen naar de spaarrekening.”

Hoe heb je altijd geld om op reis te gaan?

“Ik heb m’n vaste lasten geminimaliseerd en werk met potjes. Mijn omzet als freelancer verschilt natuurlijk elke maand, maar ik maak mezelf elke maand een vast bedrag over. Er komt meer binnen dan dat, maar dat laat ik op die rekening staan. Zo bouw ik diverse zakelijke potjes op.

Zo zet ik van alle inkomsten 15% weg voor inkomstenbelasting, beleg ik 5% (naast Peaks), investeer ik regelmatig in zelfontwikkeling en blijft er genoeg over voor eventuele mindere maanden. Privé houd ik ook van potjes; ik weet wat er inkomt en uitgaat zonder daar spastisch over te doen.

Daarnaast ga ik als digital nomad natuurlijk heel anders op reis dan iemand die een weekje vakantie heeft. Die doet waarschijnlijk veel tours en gaat elke avond uit eten. Ik ga zelf op pad, doe boodschappen en kook. Doordat ik langer (meestal een maand) op één plek blijf, kan ik de prijs van een trein- of vliegticket verspreiden over die tijd. Qua reisdata ben ik super flexibel, waardoor ik kan reizen op de dag dat een ticket het goedkoopst is.

Ook is een kamer of appartement voor een maand huren stukken goedkoper dan voor een weekje. Het kost de verhuurder namelijk veel minder gedoe om het jou voor een maand te verhuren, dan vier keer een weekend aan verschillende mensen. Ten slotte zijn veel van m’n uitgaven in Nederland hetzelfde als in het buitenland, alleen is het daar vaak goedkoper. Denk aan boodschappen en horeca. Ook zet ik m’n OneFit abonnement dan on hold.”

Wanneer werd je digital nomad en hoe lang en hoe heb je je hiervoor financieel op voorbereid?

“Op 1 januari 2018, om precies te zijn! Ik heb me daar een half jaar op voorbereid en veel geld gespaard. Ik ben altijd al een spaarder geweest, maar toen ging de hand nog even wat extra op de knip. Ik ben kritisch gaan kijken naar m’n uitgaven, en naar wat ik kon minderen. Vaste lasten omlaag, minder etentjes buiten de deur maar zelf lekker koken, en spullen verkopen in plaats van kopen.

Het is misschien even wennen, maar als je er eenmaal een tijdje mee bezig bent gaat het vanzelf, en mis je het consumeren helemaal niet meer. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik (nog steeds) een goede spaarpot heb, en me dus eigenlijk nooit écht zorgen hoef te maken. Ik kan hier een aantal maanden op terugvallen – wat gelukkig helemaal niet nodig is geweest. Maar het idee is erg fijn.”

Wat zijn je vaste lasten als digital nomad?

“Sommige digital nomads hebben geen vaste verblijfplaats maar reizen letterlijk altijd rond. Dat is bij mij niet het geval, ik vind het belangrijk een homebase te hebben waar ik altijd terug kom. Fulltime reizen heb ik vroeger wel gedaan en is best intensief!

Mijn vaste lasten bestaan dus uit mijn huislasten, verzekeringen en abonnementen. Zakelijke vaste lasten bestaan uit een boekhoudprogramma, bankkosten, boekhoudkoppeling en een aantal programma’s voor social media. En natuurlijk m’n reis- en verblijfskosten.”

Heb je wel eens geldzorgen?

“Echte geldzorgen heb ik nooit, en dat komt mede door m’n spaarpotjes. Daarnaast werk ik veel met vaste opdrachtgevers, wat ook een soort zekerheid geeft. Ik zeg bewust ‘soort’, want echt zeker is het natuurlijk nooit. Ze zouden zo volgende maand allemaal op kunnen zeggen. Maar de kans dat dat in één keer gebeurt is niet heel groot, en dat is ook het voordeel van meerdere opdrachtgevers ten opzichte van één.

Zo heb ik vaak financiële meevallers of extra inkomsten. Voor m’n gevoel kan ik alles kopen wat ik wil, maar ik denk er wel goed over na voordat ik dat doe. Toch lig ik heus wel eens een avondje te piekeren, maar dat hoort bij freelancen denk ik.” 

Waar heb jij nooit spijt van als je er geld aan uitgeeft?

“Reizen! Hoe cliché, haha. Na de eerste maand als digital nomad leven, merkte ik dat het geen doen was om in hostels te verblijven. Je bent dan omringd met mensen die in een soort backpack party vibe zitten, terwijl jij je werk gedaan moet krijgen.

Op zich lukte het best dat te combineren: ik ben een ochtendmens dus stond toentertijd in Kaapstad gewoon om 05:00u op om te werken, zodat ik in de middag met anderen op pad kon gaan. Maar daarna heb ik besloten dat dit op de lange termijn niet zou werken en ik voortaan niet meer in hostels zou slapen.

Een privékamer is behoorlijk wat duurder dan een bedje op een slaapzaal, en tijdens het boeken doet het soms een beetje pijn, maar eenmaal daar ben ik mezelf enorm dankbaar. Het komt m’n werk natuurlijk ook ten goede; na een goede nachtrust lever ik beter werk af.”

Blijf Agnès volgen via haar Instagram en blog voor jaloersmakende plaatjes en bruikbare tips als het digital nomad bestaan jou ook aanspreekt!

Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Lees ook: 9 vrouwen vertellen hoeveel geld ze nou écht op hun spaarrekening hebben

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Money Talks met digital nomad Agnès: “Na de eerste maand reizen besloot ik nooit meer in hostels te slapen”
Sluiten