Tessa Ham
Tessa Ham Money 16 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Evelien, die volgend jaar €1.400 bespaart op vaste lasten

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Evelien*, die vertelt hoe ze volgend jaar 1.400 euro weet te besparen op vaste lasten.

Als jij hetzelfde wil, zal je nu in actie moeten komen, want overstappen van zorgverzerkeraar kan nog tot 1 januari.

inkomsten en uitgaven 2020

Om een goed overzicht te krijgen delen we ook de verwachte inkomsten en uitgaven in 2021 van Evelien.

inkomsten en uitgaven 2021

Hoe weet je nu al dat je volgend jaar 1.400 euro gaat besparen?

“Omdat ik bespaar op vaste lasten zoals mijn energierekening en zorgverzekering. Ik ben niet zo goed in besparen op variabele lasten, zoals bijvoorbeeld de boodschappen. Dat hoop ik in 2021 overigens wel vaker te doen en daarmee te experimenteren. Dus misschien is het bedrag aan het einde van 2021 wel hoger dan die 1.400 euro!”

Waar ga je allemaal op besparen om aan die 1.400 euro te komen?

“Ten eerste liep mijn mobiele abonnement af en heb ik een sim only abonnement afgesloten, waardoor ik daarvoor nog maar een tientje per maand betaal. Daarnaast heb ik verschillende energieleveranciers vergeleken, en bleek dat ik daar maar liefst 200 euro (dus 100 p.p.) op jaarbasis kon besparen als ik overstapte.

Ook heb ik mijn doorlopende reisverzekering met werelddekking opgezegd. Net als iedereen heb ik in 2020 helemaal niet gereisd, en we hebben geen idee wanneer we in 2021 weer zouden kunnen. Tegen die tijd ga ik weer even goed onderzoek doen waar ik het minst betaal.

Ten slotte bespaar ik aardig wat, omdat ik ben overgestapt van zorgverzekeraar. Als andere mensen dit ook willen, moeten ze dit voor 1 januari gaan doen. Ik ben zorgverzekeringen gaan vergelijken. Toen ik eenmaal een geschikte had gevonden, ben ik ook uit gaan rekenen of ik de aanvullende pakketten wel nodig had. Dat bleek vaak niet het geval te zijn.”

Ben je niet bang dat je voor vervelende kosten komt te staan omdat je minder dekking hebt?

“Nee hoor, maar dat komt omdat ik ook een gezonde spaarrekening heb. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit in mijn leven gaatjes gehad. Met alleen een beetje tandsteen weghalen en af en toe foto, haal ik het aanvullende pakket voor de tandarts er echt niet uit. Mocht ik toch opeens een wortelkanaalbehandeling nodig hebben, dan kom ik niet opeens in de problemen of zo.

Ik bespaar nu elke maand 25 euro op mijn zorgverzekering. Dat is toch 300 euro per jaar. Je zou ook een apart potje kunnen aanmaken en daar je bespaarde kosten naar kunnen overmaken elke maand. Zodat je die eventuele wortelkanaalbehandeling daarvan kan betalen op een gegeven moment.

Ik snap trouwens dat dit niet voor iedereen te doen is. Mijn vriend heeft een slecht gebit en moet altijd naar de mondhygieniste.

Ik wil meer als tip meegeven dat je er echt rustig de tijd voor neemt om alles te berekenen.”

Je betaalt in 2021 ook een stuk minder aan abonnementen?

“Klopt, daar heb ik ook kritisch naar gekeken. En alle kleine beetjes helpen dus echt. Een paar dingen waar ik voor heb gekozen:

  • In plaats van dat mijn vriend en ik allebei een Spotify Premium account hebben van €9,99, hebben we een Duo-abonnement genomen van €12,99.
  • Mijn sportschool abonnement van bijna €30 heb ik opgezegd. Ik heb ooit een periode gehad dat ik heel enthousiast ging, maar dat was na drie maanden alweer over. Wie houd ik dan voor de gek? Ik vind aan de 10.000 stappen komen per dag en een paar keer per week een home work-out voldoende.
  • We hadden een Netflix, Disney+ en Videoland abonnement. Dat vonden we eigenlijk wel een beetje te gek. Videoland (€7,99) gebruikten we amper, dus hebben we opgezegd. En we hebben in onze omgeving rondgevraagd of mensen nog zaten te denken aan een Netflix en Disney+ account. Daardoor betaal ik voor Netflix nog maar €1,83 in plaats van €5,50 en voor Disney+ €0,97 in plaats van €2,90.
  • De Postcode Loterij hebben we opgezegd. Dat scheelt toch ook zo’n €100,- per persoon per jaar.”

Heb je een tip voor mensen die ook willen besparen op vaste lasten?

“Als je een beetje op zoek gaat naar artikelen over sparen en besparen ben je de tip vast al tegengekomen, maar inzicht krijgen in je uitgaven is heel fijn. Zeker als je ook op je vaste lasten wil besparen, anders weet je niet waar je moet beginnen joh. Ik heb de app Grip gedownload, die automatisch je uitgaven in categorieën zet, maar heb het toch ook nog even op papier op een rij gezet.

En oh, vind de lol in het besparen. Bij mij is het bijna een spelletje geworden: hoe kan ik zoveel mogelijk besparen? Nu heb ik in 2021 zin om nog meer mijn best te doen. Maar maak je maar geen zorgen: ik ga niet restwater in mijn gootsteen opvangen om de wc door te spoelen. Dat heb ik weleens als tip gelezen bij mensen die wel heel ver gaan. Ieder zo zijn ding hoor haha, maar dat is niets voor mij.”

* De echte naam van Evelien is op de redactie bekend.

Bekijk ook de Money Talks met budget blogger Nicolespaarder Priscillacoach Isabelle en Marike, die een high class escortservice runt. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Evelien, die volgend jaar €1.400 bespaart op vaste lasten
Sluiten