Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van freelancer Renée

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer de inkomsten en uitgaven van: freelance journalist Renée Mulckhuijse (27), die op haarzelf woont in Zaandam.

inkomsten en uitgaven van Renée

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

Ik zou het echt niet weten. Zolang mijn spaarrekening maar blijft groeien, vind ik het best. Van mijn ‘grote’ factuur van een opdrachtgever iedere maand zet ik in ieder geval €1.000 opzij. Van het bedrag dat overblijft en de ‘kleine’ factuur betaal ik al mijn rekeningen en leef ik. Als ik wat overhoud, gaat het naar de spaarrekening.

Kom ik te kort, omdat ik mijn haar laat verven (toch meer dan €200 per keer), op vakantie ga of opdrachtgevers te laat betalen en de huur afgeschreven wordt? Dan gaat er wat af. Ik heb het gemiddelde van de afgelopen drie maanden uitgerekend: dat is €1.183. Maar niet echt representatief omdat ik meer kosten heb gemaakt dan ik in de rest van het jaar zou doen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is voor mij erg belangrijk.

“Klinkt oppervlakkig, maar ik vind dat ik hoge lasten heb en wil graag comfortabel leven. Voor mij is het dus belangrijk dat er genoeg binnenkomt.”

Dat is mijn streven op het moment. Verder kijk ik niet alleen puur naar het geld meer. Zo had ik de optie om een tijdelijke, goedbetaalde opdracht te verlengen, maar ik had het al druk, wilde juist iets minder gaan werken en doen wat ik op dat moment het leukste vond. Ik koos daarom voor twee andere vaste opdrachten en zei ik nee tegen deze opdrachtgever.

Hoe is jouw relatie met geld veranderd?

“Hoe meer ik verdien, hoe meer ik geld spendeer en mezelf dingen gun. Toen ik op mijn 21ste begon met freelancen en mijn eerste echte geld ging verdienen, was ik heel zuinig. Toen ik een uitstapje maakte naar het loondienstleven een paar jaar geleden en moest inleveren op salaris (dat was toch al snel €1.000 netto per maand), moest ik ook zuiniger doen. Nu maak ik veel meer kosten.

Er zijn bepaalde dingen die ik belangrijk vind en waar ik dan geld aan uitgeef, zoals eten (al kan ik ook vaak aanschuiven bij de schoonouders waarmee ik toch een hoop bespaar), kleding en fijne beautyproducten. Ik vind het belangrijk om er representatief uit te zien op mijn werk, maar dat was vooral pre-corona relevant. Door het thuiswerken geef ik daar nu minder geld aan uit.

Voorheen zou ik dubben of ik nu wel of geen Pathé-abonnement zou afsluiten. Maar de bioscoop zit bij mij op loopafstand, en ik vind het leuk om naar de film te gaan: dus dan sluit ik een abonnement af. En mede omdat ik vind dat ik al genoeg (en bovenal onregelmatig) werk, gun ik mezelf de luxe van een auto. Áls ik dan vrij ben, heb ik geen zin om een uur in het openbaar vervoer te spenderen om mijn moeder op te zoeken, als ik er ook met een half uur rijden kan zijn. Ik heb ook een paar vriendinnen die verder weg wonen, dan komt mijn auto ook goed van pas.”

“De tijd die ik hiermee bespaar en de vrijheid die ik ervoor terugkrijg, is het meer dan waard.”

Wat is je spaardoel?

“Van huis uit heb ik meegekregen om geld te sparen en dat het verstandig is om je geld in een koophuis te stoppen. Sparen doe ik al, maar ik zou nog meer kunnen sparen als ik wat strenger leef en ga samenwonen met mijn vriend om huurkosten te besparen. Wel is het nog altijd mijn doel om voor mijn 30ste een huis te kopen. In de Randstad. Een fanatiek streven, maar wie weet lukt het…”

Lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Hoe lang ben je al freelancer en was het een spannende stap om te maken?

“In oktober 2014 heb ik de stap gezet om naar de Kamer van Koophandel te gaan en de inschrijving te voltooien. Ik was net klaar met studeren, er waren simpelweg geen banen voor starters zoals ik omdat we uit een crisis kwamen en ik kon drie dagen per week aan de slag bij mijn oude stageplek, een groot online platform voor meiden. Maar onder één voorwaarde: dat ik ’t zou doen als freelancer, dus zo geschiedde. Vanuit daar ben ik meerdere opdrachtgevers gaan zoeken.

Achteraf denk ik: jeetje, ga er maar aanstaan. Dat ik jong en misschien een tikkeltje naïef was, zorgde er op een gekke manier voor dat ik fearless was. Eerst voor een baas beginnen en dan pas voor jezelf kiezen is veel moeilijker dan de route die ik heb bewandeld.”

Waarom heb je ervoor gekozen (weer) te freelancen? Speelt geld daar een rol in?

“Ik wilde als 21-jarige graag voor dat grote online platform voor meiden aan de slag, dus het maakte me niet uit in welke vorm dat was. Ik had wel het gevoel dat ik iets ‘miste’ omdat ik nooit in loondienst had gewerkt na mijn studie, dus was het mijn doel om ooit voor een baas te werken.

Zo had ik meerdere doelen: ik wilde ook ooit voor een bepaalde online publisher werken. Een paar jaar later deed de kans zich voor om in loondienst te gaan toen ik daar als freelancer aan de slag ging. Zij boden mij na een paar maanden een contract aan. Uiteindelijk heb ik een kleine twee jaar voor een baas gewerkt, maar mede door de vele veranderingen en het plafond waar ik tegenaan zat, besloot ik om het roer weer om te gooien. Ik had een onwijs leuke baan, maar was simpelweg niet happy. Het toekomstperspectief dat mij geboden werd vond ik niet goed genoeg en bovendien vond ik dat ik meer waard was.

Het ‘besef moment’ tot aan de ‘problemen’ werken en uiteindelijk ontslag nemen, duurde ongeveer een half jaar.

“Ik heb heus wel getwijfeld, maar at the end of the day ben ik niet bang om voor mezelf te kiezen; ik zet mezelf altijd op nummer 1.”

Met als doel meer vrijheid en meer verdienen ben ik weer aan de slag gegaan als freelance redacteur. Binnen een paar weken had ik drie opdrachtgevers op zak en verdiende ik meer dan ik ooit had verdiend in een maand.”

Ben je van plan in de toekomst strenger te gaan leven om zo meer te sparen?

“Er moet wel wat veranderen, ja. Het zou niet verkeerd zijn als ik wat minder geld uitgeef aan zaken die niet zo belangrijk zijn. En dit jaar moet ik écht die arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. Verder ben ik me nu aan het inlezen over beleggen en hoe ik als zelfstandige een goedgevulde spaarpot voor de toekomst kan gaan opbouwen. Dat zal in eerste instantie betekenen dat ik minder geld op mijn spaarrekening zet, maar uiteindelijk betaalt dat zich aan het einde van de rit terug.

“Ik wil niet alleen nu geld hebben, ik wil minstens zo comfortabel kunnen leven als ik straks 67 ben.”

Ik heb het al die jaren uitgesteld, maar nu moet ik er toch echt aan geloven.”

Hoe houd je overzicht over je financiën als freelancer?

“Mijn boekhouding besteed ik uit aan Kees de Boekhouder. Top voor freelancers zoals ik die niet goed zijn met cijfers, maar wel van overzicht houden. Per kwartaal en jaar zie je in hun programma precies hoeveel er in en uitgaat, wat je winst en omzet is. Dus als ik wil weten hoe ik het heb gedaan in Q2, dan log ik daar in.

Voor mijn persoonlijke financiën gebruik ik de Grip app. Hier kun je makkelijk bijhouden hoeveel geld je aan wat uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Mij niet bellen om Excel sheets bij te houden, hoor. Dit is tenminste geautomatiseerd, makkelijk en het kost je helemaal geen tijd.”

Heb je nog een tip op het gebied van geld?

“Hoewel ik er nu goed van kan leven, is het werk dat ik doe geen enorme vetpot. Daarom is mijn nummer 1 geldtip om een buffer op te bouwen voor je weet maar nooit. Ik ga enorm slecht op geldstress (wie niet?) en heb altijd geleerd dat je wat achter de hand moet hebben.

Maar alleen geld hebben voor als de wasmachine stukgaat, is voor mij niet genoeg. De eerste jaren als freelancer zette ik steeds al 20-30% van de facturen opzij voor de Belastingdienst, terwijl ik uiteindelijk niets hoefde te betalen. Had ik op een gegeven moment een buffer van bijna €20.000, terwijl mijn inkomsten echt niet best waren in die tijd. Dat geld kon ik vervolgens gebruiken voor investeringen, zoals een laptop.

Toen ik tijdelijk stopte met freelancen had ik nog steeds een groot bedrag over, omdat ik niet zoveel kosten had gemaakt. Ik heb dat toen naar mezelf overgemaakt. Het gaf me veel vrijheid: ik kon zonder nadenken een verre rondreis betalen, m’n rijbewijs halen en een fatsoenlijke auto kopen. In loondienst had ik de ruimte helemaal niet om zoveel en zo snel geld bij elkaar te sparen (ik moest immers flink inleveren op salaris). Zet daarom altijd genoeg geld opzij. En nóg een beetje meer.”

Bekijk ook de Money Talks met digital nomad Agnès. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Dit artikel makkelijker terugvinden? Bewaar het op Pinterest.

Reageer op artikel:
Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van freelancer Renée
Sluiten