Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 3 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van freelancer Santousha

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Santousha Kalk (33), die MKB bedrijven ondersteunt met het adverteren op Facebook en Google via haar bedrijf Virtual Creatives en daarmee zo’n 7.500 euro per maand verdiend.

Spaarzaamheid is haar met de paplepel ingegoten, dus ze heeft echt moeten leren om te durven investeren. Hoe heeft ze dit aangepakt?

inkomsten en uitgaven van santousha kalk

Hoeveel spaar je elke maand?

“Dit is afhankelijk van mijn omzet en wat ik heb uitgegeven. Gemiddeld is dat 4.000 euro. Mijn privé-kosten deel ik met mijn partner en van mezelf ben ik heel zuinig. Ik kom uit een derdewereldland, dus ik had best wat moeite met het uitgeven van geld. Mijn moeder heeft me ook altijd geleerd dat je zuinig moet leven, want je weet nooit hoe de toekomst eruit zal zien.”

Hoe is jouw relatie met geld?

“Niet zo best.

Spaarzaamheid is me met de paplepel ingegoten en het idee dat ik ‘mag’ spenderen is iets dat heel moeilijk ging. Nu ben ik er veel beter in. Ik betaal graag voor comfort en investeer veel in mijn bedrijf. Elk jaar wat nieuwe opleidingen erbij en ik heb sinds kort een Virtual Assistant.”

Wanneer is jouw relatie met geld veranderd en hoe heb je dit aangepakt?

“Er is niet echt één keerpunt geweest. Het was meer een proces. Ik raakte meer en meer in aanraking met anderen die een heel andere kijk hadden op zaken zoals geld verdienen, carrière maken en het ondernemerschap. Langzamerhand ben ik ook anders gaan denken. En ik begon me te realiseren dat ik geld kon gebruiken om mijn leven makkelijker te maken.

In plaats van alles zelf te doen besteed ik het liefst lastige taken uit. Mijn boekhouding en de aangiftes doe ik dus niet zelf. Tevens is het fijn om het resultaat van mijn inzet terug te kunnen zien in de dingen die ik leuk vind, zoals mijn kleding en mijn huis. Ik werk vanuit huis en mijn werkruimte beïnvloed me heel erg. Daar investeer ik ook graag in.

Ook realiseerde ik me dat het loont om te investeren in zaken waarmee je je netwerk kunt vergroten. Je netwerk is je omzet, dus daar kun je het beste goed in investeren.”

Vind je het op zakelijk gebied makkelijker om geld uit te geven dan privé?

“Ik heb hier niet echt bij stilgestaan, maar het is inderdaad makkelijker voor mij om iets zakelijks aan te schaffen. Schuldgevoel heb ik gelukkig niet, maar ik doe ook geen ondoordachte aankopen. Ik besteed mijn geld aan dingen die ik leuk vind en of nodig heb. Ik heb eerder een schuldgevoel door wat ik niet heb uitgegeven als het achteraf gezien een goede investering zou zijn geweest.”

Was de stap om te ondernemen voor jou spannend op het gebied van geld? Hoe heb je je hierop voorbereid?

“Best wel. Ik had mezelf nooit als ondernemer gezien, maar ik kreeg een geweldig aanbod om als freelancer bij een internationale online marketing agency aan de slag te gaan. Daar heb ik zoveel geleerd en kwam ik in aanraking met andere freelancers die heel transparant waren over het ondernemerschap. Ik leerde daar ook een andere werkwijze en mijn klanten waren zo leuk. Ik kreeg snel nieuwe klanten via collega’s en via de klanten die ik voor de agency beheerde.

Uiteindelijk moest ik kiezen: blijf ik bij de agency of ga ik verder als zelfstandige? Na een tijdje durfde ik het wel aan, omdat ik een goede financiële buffer had opgebouwd en omdat ik al mijn eigen klanten had. Tevens was de agency daar als een soort van vangnet. Ik kon altijd mijn uren opschalen bij de agency als ik tekort kwam. Ik hoefde dus niet meteen in het diepe te springen.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om te gaan ondernemen? Speelde geld daar een rol in?

“Meer verdienen speelde wel een rol bij het maken van die keuze, maar niet de grootste rol. Want ik ben er wel van bewust dat er ook risico’s aan het ondernemerschap zijn verbonden.

Toch deed het me goed dat ik meer financiële ruimte had om bijvoorbeeld mijn familie bij te kunnen staan.

Iedereen die weleens bij een agency heeft gewerkt weet hoe hectisch het daar kan zijn. Ik wil natuurlijk geen kwaad spreken, maar er was heel veel druk om zoveel mogelijk te doen in zo min mogelijk tijd. Zoveel mogelijk klanten beheren en steeds meer diensten te verkopen aan deze klanten, ook al zou het de klanten niet per se ten goede komen. Dat zat me dwars.

Als freelancer richt ik me op minder klanten, persoonlijker contact en is er geen druk om steeds iets te verkopen gewoon omdat het moet van de manager. Ik kan samen met mijn klanten kijken naar wat goed bij ze past en wat wel de moeite waard is en wat niet.”

Hoe bepaal je hoeveel jezelf uitkeert?

“Ik heb een slordige berekening gemaakt om aan mijn salaris te komen. Ik besloot het aan te pakken alsof ik nog in loondienst zat en de Inkomstenbelasting gewoon standaard van mijn brutoloon zou worden afgetrokken. Na mijn eerste maand maakte ik een overzicht van wat mijn totale omzet (ex BTW uiteraard) die maand was geweest. Ik rekende uit hoeveel inkomstenbelasting ik zou moeten afdragen op dit bedrag als het mijn bruto salaris was geweest.

Het bedrag dat netto overbleef noteerde ik dan als het vaste bedrag dat ik mezelf elke maand als salaris zou uitkeren. Ik betaal mezelf dus één vast bedrag elke maand uit. Mijn omzet fluctueert, maar mijn salaris dus niet. Dat geeft rust.

Daarnaast maak ik gebruik van MoneyBird om overzicht over mijn financiën te houden. Mijn boekhouder doet de aangiftes, maar de facturatie doe ik zelf. Ook dat geeft rust, want ik heb meteen inzage in mijn maandelijkse omzet, kosten en welke diensten of klanten mij het meeste opleveren.”

Bekijk ook de Money Talks met digital nomad Agnèsbudget blogger Nicole, spaarder Priscilla en freelancer Renée. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van freelancer Santousha
Sluiten